Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εμπλοκή με τα προαπαιτούμενα
Εμπλοκή με τα προαπαιτούμενα

Εμπλοκή με τα προαπαιτούμενα

Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στην επιστολή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην οποία τονίζει ότι δεν θα ικανοποιήσει μια σειρά από που έχουν συμφωνηθεί.

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε την επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο. Ηδη έχει γίνει τηλεδιάσκεψη για το θέμα και η απόφαση που θα ληφθεί από τους επικεφαλής των θεσμών δεν φαίνεται να είναι θετική. «Είναι θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την και δεν βλέπω τον λόγο να υπάρχει περαιτέρω ελαστικότητα», λέει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Μερικά από τα ζητήματα με τα οποία διαφωνεί η ελληνική πλευρά έχουν να κάνουν με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Η κυβέρνηση δεν θέλει να αναφέρεται ρητώς στο τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν επιτύχει η πώληση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή έως το τέλος του έτους. Στο προσχέδιο αναφερόταν ως εναλλακτική η πλήρης ιδιωτικοποίηση.

Δεύτερο θέμα είναι ότι η κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει τη διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα για «ξεπάγωμα» των ειδικών μισθολογίων έως το τέλος του χρόνου και επιμένει στη διατήρησή της. Αυτό είναι ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για τον κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο, ενώ ήδη έχει εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός Αλ. από τη Βουλή ότι θα τη διατηρήσει.

Το θέμα αναμένεται να λυθεί σε τεχνικό επίπεδο με απόφαση των επικεφαλής των θεσμών τις επόμενες ημέρες. Αν όντως όμως το αδιέξοδο δεν λυθεί, είναι πολύ πιθανό να φτάσει στο τραπέζι του που συνεδριάζει την Πέμπτη για την προετοιμασία του Eurogroup του Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Επίσης, αρμόδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις των χωρών τα κοινοβούλια των οποίων θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης (όπως της Γερμανίας) δεν αναμένεται να δεχθούν στο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι και ο (ESM), σε χθεσινό του έγγραφο που εξειδικεύει την απόφαση του τελευταίου Eurogroup για την Ελλάδα, καθιστά σαφές ότι θα προχωρήσει σε εκταμίευση δόσης όταν η έχει υλοποιήσει όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

Πάντως, στελέχη της τρόικας ανέφεραν ότι πρόκειται για μια «υπερβολική» κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης και εξέφραζαν την εκτίμησή τους ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχει κλείσει το θέμα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κυριακή της Πεντηκοστής – Εορτή του Αγίου Πνεύματος #ΑγίουΠνεύματος - https://t.co/9DfeFqYf7n -

  • Κανονικά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποφοίτων και μαθητών #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/hozHN35OLd -

  • Συνάντηση Αθ.  Λιούπη με τον υπουργό Δικαιοσύνης #ΔικαστικόΜέγαροΒόλου - https://t.co/fHsGRkDjkl -

"Αλιεύοντας" την είδηση