Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εμπλοκή λόγω της υπόθεσης του ΤΑΙΠΕΔ
Εμπλοκή λόγω της υπόθεσης του ΤΑΙΠΕΔ

Εμπλοκή λόγω της υπόθεσης του ΤΑΙΠΕΔ

Νάρκη στην εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. αποτελούν οι κινήσεις της ελληνικής δικαιοσύνης στην υπόθεση της αξιοποίησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ.

Το Εφετών που κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερομένους πριν από λίγες ημέρες, οδηγεί στο ακροατήριο του δικαστηρίου εννέα στελέχη του Ταμείου, εκ των οποίων τα τρία είναι υψηλόβαθμα στελέχη ευρωπαϊκών χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χθες, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, προσερχόμενος στη του Ecofin, δήλωσε ότι αν δεν λυθεί το συγκεκριμένο θέμα, δεν θα γίνει η απαραίτητη εκταμίευση. Αναφερόμενος, μάλιστα, στους τρεις εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ότι οι ειδικοί αυτοί εμπειρογνώμονες «έφτασαν στην Ελλάδα για να την βοηθήσουν» και ότι «αν αυτοί δεν αθωωθούν, η εκταμίευση δεν θα δοθεί».

Το θέμα υφίσταται από το 2015, όταν ασκήθηκε η προκαταρκτική δίωξη και φαίνεται να έχει απασχολήσει πολλές φορές τις συναντήσεις του Eurogroup. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, «στο Eurogroup εξετάσαμε το συγκεκριμένο πρόβλημα και ομόφωνα συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να το επιλύσει». Αντίστοιχες παραινέσεις απηύθυναν προς τον Ελληνα ομόλογό τους τόσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι υπουργοί Οικονομικών ς, Ιταλίας και ς, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup .

Στην Ελλάδα ωστόσο, η κυβέρνηση –παρά το γεγονός ότι έχει φέρει νομοθετική διάταξη που προσέφερε ασυλία στα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ– ασκεί μέχρι σήμερα παράσταση ς αγωγής στην υπόθεση. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, και μετά την παραίνεση του κ. Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε επιστολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να παραιτηθεί από το δικαίωμα άσκησης παράστασης ς αγωγής.

Επίσης χθες, μετά τον θόρυβο που προξένησαν οι δηλώσεις Ντε Γκίντος, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά».

Σημείωναν ακόμη ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε χθες και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. «Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί», είπε χαρακτηριστικά και ότι δεν πρέπει να δραματοποιείται. «Η εκταμίευση», πρόσθεσε, «θα λάβει χώρα και ταυτόχρονα θα βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Οι τρεις Eυρωπαίοι κατηγορούμενοι είναι ο Πέντρο Ντομίνγκο (Pedro Pablo Nunez Domingo), ισπανικής καταγωγής, ο Πάολο Μαράνκα (Paolo Maranca), ιταλικής καταγωγής και ο Σλοβάκος Ιβαν Γκράνσκι (Ivan Gransky). Μαζί του κατηγορούνται οι τρεις Ελληνες του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και τρία πρώην μέλη του Δ.Σ. Τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που δεν καλύπτονται με ασυλία, παραπέμπονται με την κατηγορία της απιστίας, ενώ τα μέλη του Δ.Σ., με την κατηγορία της υπεξαίρεσης. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι δεν απέδωσαν άμεσα τους τόκους από την είσπραξη του τιμήματος (261 εκατ. ευρώ) στο ελληνικό Δημόσιο, ζημιώνοντάς το κατά ποσό που ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ. Βάσει του ιδρυτικού νόμου του, το ΤΑΙΠΕΔ αποδίδει τις εισπράξεις από τις εντός 10 ημερών από την καταβολή τους. Προκειμένου να έχει , η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ απέδιδε τις εισπράξεις τη 10η ημέρα, όπως προέβλεπε ο ιδρυτικός νόμος. Οι όμως που λάμβανε το ΤΑΙΠΕΔ είναι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο των Εφετών, η ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση