Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ε.Ε: Υποθαλάσσιο καλώδιο ίντερνετ στη Μαύρη Θάλασσα
Ε.Ε: Υποθαλάσσιο καλώδιο ίντερνετ στη Μαύρη Θάλασσα

Ε.Ε: Υποθαλάσσιο καλώδιο ίντερνετ στη Μαύρη Θάλασσα

Γι την πεξάρτηση από τη Ρωσία

Η  σχεδιάζει την εγκατάσταση υποθαλάσσιου καλωδίου ίντερνετ για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας στη Γεωργία και τη  της εξάρτησης από γραμμές που διέρχονται από τη Ρωσία, εν μέσω διογκούμενης ανησυχίας για τα τρωτά σημεία των υποδομών δεδομένων.

Η εγκατάσταση καλωδίου, εγχείρημα εκτιμώμενου κόστους 45 εκατ. και μήκους 1.100 χιλιομέτρων θα συνδέει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καύκασο μέσω διεθνών υδάτων στη .

Το έργο έχει στόχο να μειώσει «την εξάρτηση από την επίγεια συνδεσιμότητα οπτικών ινών που διέρχονται μέσω της Ρωσίας», όπως σημειώνεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΕΕ και Γεωργία αναγνώρισαν από το την ανάγκη εγκατάστασης υποθαλάσσιων καλωδίων για τη βελτίωση της διαδικτυακής επις, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επιτείνει την επιτακτικότητα ενός τέτοιου έργου, δεδομένων των «ασταθών και μη ασφαλών συνδέσεων», δήλωσε άτομο με γνώση του προτεινόμενου σχεδίου.

Οι χερσαίοι όπου καταλήγουν οι υποθαλάσσιες γραμμές, θεωρούνται ευάλωτοι σε υποκλοπές, και διαρρήξεις, γι' αυτό οι υποδομές αυτές παρακολουθούνται στενά.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των υποβρύχιων καλωδίων και άλλων θαλάσσιων υποδομών καθώς και τον κίνδυνο περαιτέρω σαμποτάζ, εντάθηκαν μετά τις πολλαπλές εκρήξεις σε υποθαλάσσιους αγωγούς του Nord Stream τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενέργειες που πολλοί μέσα ενημέρωσης συνδέουν με την εμφάνιση ρωσικών σκαφών στην περιοχή.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση