Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ε.Ε.: Κυρώσεις για την κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας
Ε.Ε.: Κυρώσεις για την κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας

Ε.Ε.: Κυρώσεις για την κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας

Σκληρή από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όλοι οι ηγέτες καταδικάζουν την ενέργεια και ζητούν:

  • Την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.
  • Οι «27» καλούν τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ.
  • Ταυτόχρονα αποφάσισαν την διεύρυνση των προσώπων και των οντοτήτων που βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων.
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές και προσκαλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλουν προτάσεις.
  • Η Σύνοδος καλεί αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
  • Και καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση ς λευκορωσικών αεροσκαφών εντός του εναέριου χώρου της ΕΕ για την αποτροπή της πρόσβασης σε της ΕΕ.

ICAO

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου του ΟΗΕ για τις 27 Μαΐου με αντικείμενο συζήτησης την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.

«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ICAO συγκάλεσε κατεπείγουσα των 36 διπλωματικών εκπροσώπων του Συμβουλίου στις 27 Μαΐου, μετά το συμβάν της ς FR4978 της Ryanair στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανέφερε.

Ο ICAO, που εδρεύει στο Μόντρεαλ, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Σημειώνεται ότι αποστολή του ICAO είναι να συντάσσει τους κανόνες που διέπουν την πολιτική αεροπορία, όμως ο οργανισμός δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει .

Στην περίπτωση αποδεδειγμένης παραβίασης των διεθνών κανονισμών, ο ρόλος του συνίσταται στην παροχή βοήθειας, στις χώρες που το επιθυμούν, για να συζητήσουν, να καταδικάσουν, να εφαρμόσουν κυρώσεις, με βάση τη Σύμβαση του Σικάγο.

e-e-kyroseis-gia-tin-kratiki-aeropeirateia-tis-leykorosias0

Βίντεο με την «ομολογία» του Ρομάν Προτάσεβιτς μετέδωσε η κρατική τηλεόραση

Ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος συνελήφθη στη Λευκορωσία αφού οι αρχές ανάγκασαν ένα αεροσκάφος της Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, στο οποίο δηλώνει ότι «συνεργάζεται» με τις ανακριτικές αρχές.

Καθισμένος πίσω από ένα τραπέζι, κοιτάζοντας την κάμερα, ο 26χρονος Προτάσεβιτς είπε ότι είναι καλά στην υγεία του και παραδέχτηκε ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ, πέρσι.

«Το προσωπικό μου συμπεριφέρεται με απολύτως ικανοποιητικό τρόπο και με σεβασμό στον νόμο. Συνεχίζω να συνεργάζομαι με τους ερευνητές», ανέφερε.

Στο βίντεο, που κυκλοφόρησε σε πολλά κανάλια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο Προτάσεβιτς δηλώνει επίσης ότι βρίσκεται σε μια φυλακή υποδίκων στο Μινσκ και αρνείται ότι έχει καρδιολογικά προβλήματα, όπως αναφέρθηκε σε ορισμένους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πληροφορίες για νοσηλεία

Την ίδια ώρα, ωστόσο, μεταδόθηκε από δημοσιογράφους του δικτύου NEXTA η πληροφορία ότι ο 26χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Μινσκ.

Η μητέρα του 26χρονου ενημέρωσε τους συνάδελφους του ότι νοσηλεύεται με πρόβλημα στην καρδιά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Προτάσεβιτς ήταν σε κατάσταση πανικού όταν έγινε γνωστό ότι το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε τελικά στο Μινσκ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας διέψευσε τις πληροφορίες για νοσηλεία του Προτάσεβιτς, σημειώνοντας ότι ο 26χρονος κρατείται στο Μινσκ.

Η εκπρόσωπος του λευκορωσικού ΥΠΕΣ, Όλγκα Τσεμοντάνοβα, τόνισε ότι ο συλληφθείς κρατείται σε φυλακές υποδίκων του Τμήματος Εκτέλεσης Ποινών του υπουργείου Εσωτερικών στην περιφέρεια του Μινσκ.

«Δεν υπάρχουν παράπονα για την κατάσταση της υγείας του προς την διοίκηση», υπογράμμισε η ίδια.

leykorosia-vinteo-me-tin-omologia-toy-roman-protasevits-metedose-i-kratiki-tileorasi2

Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια

Νωρίτερα, διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι είναι άγνωστη η τύχη του Προτάσεβιτς, επικαλούμενα δήλώση της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Οι δυτικές χώρες καταγγέλλουν «κρατική πειρατεία» εκ μέρους της Λευκορωσίας και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλούν ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα για το θέμα αυτό.Έχουν κάνει μάλιστα έκκληση να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο 26χρονος, ο οποίος επέστρεφε από την Ελλάδα στη Λιθουανία.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται και σε τι κατάσταση είναι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υφίσταται βασανιστήρια από τις ειδικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή», είπε η Τιχανόφσκαγια από το Βίλνιους.

Η σύντροφος του Προτάσεβιτς, η Σοφία Σαπέγκα, η οποία συνελήφθη επίσης, βρίσκεται στη φυλακή Οκρεστίνα του Μινσκ, πρόσθεσε, επικαλούμενη πληροφορίες από τους συγγενείς της. Η Σαπέγκα είναι Ρωσίδα, όμως ο Ρώσος πρόξενος στο Μινσκ αρνήθηκε να την βοηθήσει, κατήγγειλε η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Η Τιχανόφσκαγια πρόσθεσε ότι η ίδια συζήτησε τις εξελίξεις με εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά τους, οι αρχές της Λευκορωσίας δήλωσαν ότι το πλήρωμα της πτήσης της Ryanair αποφάσισε το ίδιο, «χωρίς παρέμβαση», να προσγειωθεί στο Μινσκ, αφότου ενημερώθηκε για απειλή ς. «Η απόφαση ελήφθη από τον κυβερνήτη (του αεροσκάφους και υπεύθυνο) του πληρώματος “χωρίς εξωτερική παρέμβαση”», δήλωσε ο ‘Ιγκορ Γκόλουμπ, διοικητής της αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι πέντε επιβάτες που βρίσκονταν στην πτήση δεν έφτασαν στον προορισμό τους, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Λιθουανία. Ο Ρολάντας Κισκίς δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο για τα άτομα που παρέμειναν στο Μινσκ.

Οργή από την Πρόεδρο της Κομισιόν

Νωρίτερα, η της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «ισχυρή απάντηση στην «απολύτως απαράδεκτη» αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας. Χαρακτήρισε «εξοργιστική» τη συμπεριφορά του Μινσκ και τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο πρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν στο τραπέζι διάφορες επιλογές για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, τόσο κατά προσώπων που έχουν εμπλακεί με την αεροπειρατεία, αλλά και κατά επιχειρήσεων και οικονομικών οντοτήτων που χρηματοδοτούν το καθεστώς Λουκασένκο. Παράλληλα, τόνισε ότι εξετάζονται κυρώσεις κατά του αεροπορικού τομέα της Λευκορωσίας.

«Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς μέχρι να μάθει να σέβεται την ελευθερία των ΜΜΕ και του Τύπου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το ευρωπαϊκό επενδυτικό και οικονομικό πακέτο, ύψους 3 δισεκ. ευρώ, έχει παγώσει, μέχρι η Λευκορωσία να ξαναγίνει μια δημοκρατική χώρα.

Μέρκελ

Με επιβολή περαιτέρω ευρωπαϊκών κυρώσεων απείλησε το καθεστώς της Λευκορωσίας η Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση απελευθέρωση του αντιφρονούντος δημοσιογράφου και της συντρόφου του, κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου» συμπεριφορά των λευκορωσικών αρχών.

Νωρίτερα σήμερα ο  Χάικο Μάας κάλεσε στο υπουργείο τον Λευκορώσο πρέσβη στο Βερολίνο Ντένις Σιντορένκο. Οι μέχρι τώρα εξηγήσεις του Μινσκ είναι «παράξενες και αναξιόπιστες», ανακοίνωσε κατόπιν το υπουργείο και ζήτησε «σαφήνεια σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Ρόμαν Προτασέβιτς και άμεση απελευθέρωση τόσο του ίδιου όσο και της συντρόφου του».

ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε σοκαριστική την ενέργεια της Λευκορωσίας για την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ απαιτούν διεθνή έρευνα για το συμβάν.

«Αυτή ήταν μια σοκαριστική πράξη εκτροπής της πορείας μιας πτήσης μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ για τον προφανή σκοπό της σύλληψης ενός δημοσιογράφου. Αποτελεί μια επαίσχυντη προσβολή της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας από το καθεστώς», δήλωσε η Ψάκι.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση