Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δύο «τάσεις» στην κυβέρνηση
Δύο «τάσεις» στην κυβέρνηση

Δύο «τάσεις» στην κυβέρνηση

Αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, διχογνωμία και δυσαρέσκεια για συγκεκριμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχει προκαλέσει η αποτίμηση του χειρισμού της υπόθεσης Novartis.

Ο προβληματισμός για τον έως τώρα χειρισμό της υπόθεσης εκκινεί από τη διαπίστωση ότι κινδυνεύει ένα μεγάλο σκάνδαλο, αναγνωρισμένο διεθνώς, να εξελιχθεί σε φούσκα, ενδεχομένως εξαιτίας της όχι και τόσο καλής τεκμηρίωσης με την οποία κινήθηκαν οι διαδικασίες μέχρι τώρα και των υψηλών προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδειξε να αιφνιδιάζεται όταν διαπιστώθηκε ότι είναι αυξημένη η πιθανότητα τα που περιγράφονται στη δικογραφία να έχουν παραγραφεί.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς πρέπει να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης. Στενός κύκλος στελεχών κοντά στον πρωθυπουργό υποστηρίζει ότι πολιτικά η υπόθεση αναδείχθηκε με τη συζήτηση στη Βουλή και την για συγκρότηση Προανακριτικής. Ωστόσο, προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία, που θα επιτρέψουν σε δεύτερο χρόνο μεγαλύτερη πολιτική αξιοποίηση, το καλύτερο θα είναι ο φάκελος να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη το ταχύτερο δυνατόν, καθώς δεν είναι αρκετά πλούσιος, προκειμένου να συντηρηθεί η κοινοβουλευτική διερεύνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παρασκευόπουλου, κατά την πρώτη της Επιτροπής, την περασμένη Τρίτη. Εκεί, ουσιαστικά έθεσε ζήτημα αρμοδιότητας της Προανακριτικής να συνεχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης, τοποθέτηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, καθώς ήταν η ίδια η κυβέρνηση που επιδίωξε και ψήφισε την συγκρότηση της Επιτροπής.

Την ίδια στιγμή, πάντως, σε άλλη μερίδα κυβερνητικών στελεχών κυριαρχεί η άποψη ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση προχώρησε με την επιλογή της Προανακριτικής δεν μπορεί να υπαναχωρήσει, καθώς κάτι τέτοιο θα φανεί σαν ήττα, ενώ θα δοθεί η εντύπωση ότι έγινε πολύς για το τίποτα. Κάτι που, όπως παρατηρούν ορισμένοι, συνέβη και με την υπόθεση Παπαντωνίου, για την οποία επίσης είχαν υιοθετηθεί υψηλοί τόνοι. Οσοι υποστηρίζουν αυτή τη θέση, εκτιμούν ότι δεν πρέπει να επικρατήσει λογική ταχείας διεκπεραίωσης στην Προανακριτική, αλλά να προχωρήσει η Επιτροπή χωρίς βιασύνη για όσο της επιτρέπουν τα στοιχεία που υπάρχουν και οι διαδικασίες που μπορούν να ακολουθηθούν.

Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε υπερβολή σε δημόσιες τοποθετήσεις και προσθέτουν ότι αυτό που έγινε την πρώτη ημέρα με τις Παπαγγελόπουλου – Κοντονή έξω από το Μαξίμου και τις αναφορές στο μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους, προκάλεσε μεγαλύτερη ζημιά από το όφελος που απέφερε και δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί πλήρως, παρά τη στροφή σε πολύ πιο προσεκτικές τοποθετήσεις.

Πάντως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η κεντρική γραμμή στην κυβέρνηση είναι ότι η υπόθεση πρέπει να συνεχίσει να αναδεικνύεται, καθώς δείχνει να έχει ανταπόκριση στους πολίτες και να συσπειρώνει την εκλογική βάση, είναι, δηλαδή, πολιτικά επωφελής.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Νέα στέγη στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού #3οΔημοτικόΣχολείοΑλμυρού - https://t.co/mwNymi9dZ0 -

  • ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: Για άλλη μια φορά χωρίς στρατηγικό σχέδιο η ελληνική γεωργία - https://t.co/sAFn03ex0v… -

  • Τον ΑΓΣΙ Ιωαννίνων φιλοξενεί ο Ολυμπιακός Βόλου #ΑΣΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΒΟΛΟΥ1937 - https://t.co/yp4Hnabb0Q -

"Αλιεύοντας" την είδηση