Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νέος σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα
Νέος σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Νέος σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Για «σεισμό – έκπληξη», δεδομένου ότι είχε αν μέγεθος του κυρίου σεισμικού γεγονότος της Τετάρτης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας τη νέα δόνηση που έπληξε το απόγευμα της Πέμπτης την Θεσσαλία.

Ο κ. Λέκκας, τόνισε ότι ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο οποίος δεν ήταν γνωστός μέχρι σήμερα, λίγο βορειότερα από το επίκεντρο του σεισμού της Τετάρτης.

«Το ευτύχημα είναι ότι ξεφεύγει από τις κατοικημένες περιοχές» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Εμφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός για τη φύση του σεισμού: «Μπορεί να χαρακτηριστεί ως μετα αλλά πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου», είπε.

Σε νεότερες δηλώσεις του ο κ. Λέκκας εφανίστηκε βέβαιος ότι πρόκειται για νέα σεισμο και πρόσθεσε ότι «τώρα όλα πάνε από την αρχή» ενώ απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.
Για ενδεχόμενη ενεργοποίηση ενός νέου ρήγματος έκανε λόγο και ο Βασίλης Καρακώστας, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στον Σκάι, ο καθηγητής εκτίμησε πως φαίνεται να υπάρχει μια μικρή μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας προς τα δυτικά και ενδεχομένως να έχει δραστηριοποιηθεί ένα άλλο ρήγμα από τον χθεσινοβραδινό (σσ: της Τετάρτης) μετασεισμό των 5,2 Ρίχτερ.

«Αυτές είναι κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Έως αύριο το μεσημέρι, θα έχουμε πιο ασφαλή στοιχεία όταν θα έχουμε αναλύσει και τους μικρότερους σεισμούς που γίνονται τώρα», τόνισε ο κ. Καρακώστας.

Τόνισε πάντως ότι τις επόμενες χώρες αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό.

Κ. Παπαζάχος: Δίδυμος

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Α Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του (στο ΑΠΕ) ο κ. Παπαζάχος μίλησε για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Οσον αφορά το επίκεντρό του, εκτίμησε ότι προέρχεται από το ίδιο ρήγμα, με τον σεισμό της Τετάρτης.

Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Τα δεδομένα της δόνησης

Η νέα ισχυρή δόνηση είχε μέγεθος 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 20.38 το βράδυ της Πέμπτης.

Το επίκεντρό του εντοπίσθηκε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, κοντά στο επίκεντρο του χθεσινού σεισμού των 6 Ρίχτερ.

Πέραν της Θεσσαλίας, ο νέος σεισμός –ο οποίος είχε ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια – έγινε αισθητός στην Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, την Έδεσσα, τη Θεσπρωτία, την Πάτρα και την Αττική, σύμφωνα με μαρτυρίες.

neos-seismos-5-9-richter-stin-elassona-oi-ektimiseis-ton-epistimonon0

Βγήκαν στους ς στον Βόλο

Χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου βγήκαν το βράδυ της Πέμπτης στους ς, στις πλατείες και στην παραλία, αφού η νέα ισχυρή δόνηση είχε και πάλι μεγάλη διάρκεια, χωρίς πάντως να δημιουργηθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες της περιοχής.

Στα Τρίκαλα ο νέος δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε επίσης σε δρόμους και πλατείες, ανήσυχος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης ανέφερε ότι έως τις 9 το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί περαιτέρω προβλήματα στα χωριά στα ανατολικά του Νομού και στα όρια με την Λάρισα, που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. O σεισμός έγινε αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

Εσπευσμένα στην περιοχή ο Πολιτικής Προστασίας

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους , προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, ενώ με εντολή του στην περιοχή μεταβαίνει εσπευσμένα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

neos-seismos-5-9-richter-stin-elassona-oi-ektimiseis-ton-epistimonon1
Φωτογραφία αρχείου/ΙΝ ΤΙΜΕ

Την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών τους προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι.

Αναστάτωση στη Λάρισα, δεν αναφέρθηκαν ζημιές

Αναστάτωση επίσης επικράτησε στην πόλη της Λάρισας. Αρκετοί άνθρωποι έχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε πλατείες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους για κάθε ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Τύρναβο και συγκεκριμένα στο χωριό Δαμάσι που έχει πληγεί από τον χθεσινό σεισμό, δυνάμεις της ΕΜΑΚ επιχειρούσαν προληπτικά στη περιοχή, για το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει κάποιος νέος εγκλωβισμός.

Χωρίς βρίσκονται τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του δήμου Ελασσόνας, καθώς προκλήθηκε βλάβη στο δίκτυο από τις νέες σεισμικές δονήσεις και τις πτώσεις χαλασμάτων από παλιά σπίτια που είχαν πληγεί από τον χθεσινό σεισμό.

Αρκετοί κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους των χωριών και υπάρχει αναστάτωση για το φαινόμενο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στα χωριά βρίσκεται κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου μεταφέρει κουβέρτες, και είδη πρώτης ανάγκης, για τους κατοίκους των περιοχών.

Σκηνές, τρόφιμα και τεχνική υποστήριξη στους σεισμόπληκτους από τον Στρατό

Τον κρατικό μηχανισμό συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, μετά τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από τον σεισμό στην Ελασσόνα.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ανακοίνωσε τις ακόλουθες δράσεις:

– Πραγματοποίηση πτήσεων από ελικόπτερα, προκειμένου να γίνει πρώτη αποτίμηση ζημιών από αέρος.

– Με μέριμνα της 1ης στρατιάς, κλιμάκιο διοικητικής μέριμνας ανέλαβε την τοποθέτηση σκηνών και παροχή τροφίμων στις πληγείσες περιοχές.

– Μηχανοκίνητα μέσα και κινητά μαγειρεία προωθήθηκαν στην περιοχή, ενώ μηχανήματα του Μηχανικού στην ευρύτερη περιοχή έχουν τεθεί σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης.

– Σε ετοιμότητα τέθηκαν αεροπορικά μέσα και προσωπικό των ειδικών ομάδων αντιμετώπισης καταστροφών της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.

– Σε ετοιμότητα μίας ώρας έχουν τεθεί οι ομάδες «Δευκαλίων» του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (διασώστες, εκπαιδευμένα σκυλιά κ.α.).

– Σε ετοιμότητα έχει τεθεί και κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών για συνδρομή εάν απαιτηθεί στο έργο της εκτίμησης της καταλληλότητας κτιρίων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση