Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Δρομολογείται η αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου της Ν. Αγχιάλου και του Παλαιού Οινοποιείου
Δρομολογείται η αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου της Ν. Αγχιάλου και του Παλαιού Οινοποιείου

Δρομολογείται η αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου της Ν. Αγχιάλου και του Παλαιού Οινοποιείου

 

Την Παρασκευή 2 Ιουλίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού,  , επισκέφθηκε τη Μαγνησία, ξεκινώντας από τους αρχαιολογικούς χώρους των Μικροθηβών και της Νέας Αγχιάλου, ενώ την ίδια και την η επίσκεψη συνεχίστηκε στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και στο .

Κατά τις πρώτες στάσεις της επίσκεψής της, την υπουργό συνόδεψε ο Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών,  , σε συνέχεια σχετικής συνεργασίας, αλλά και προ ημερών επικοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. σημείωσε ότι «[…] υποδεχθήκαμε την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. , στη Νέα Αγχίαλο -σε συνέχεια της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί την τελευταία περίοδο- και επισκεφθήκαμε τους αρχαιολογικούς χώρους, ακόμα και όσους ακόμα δεν έχουν αξιοποιηθεί εντός του αστικού ιστού, καθώς και το παλαιό οινοποιείο της Νέας Αγχιάλου. Ήταν μια γόνιμη και εποικοδομητική επίσκεψη, κατά την οποία προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα, εντοπίστηκαν ζητήματα και δρομολογήθηκαν εξελίξεις για την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χωρών της Νέας Αγχιάλου, συμπεριλαμβανομένου και του παλαιού οινοποιείου, το οποίο έχει απαλλοτριωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ακόμα δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε.

Ειδικότερα, σε συνέχεια και της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει όλη την προηγούμενη περίοδο με τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες, αποφασίστηκε η δρομολόγηση εκπόνησης ενός λεπτομερούς και καλοδουλεμένου master plan για την ενοποιημένη αξιοποίηση όλων των αρχαιολογικών χωρών στη Νέα Αγχίαλο -ακόμα και των διάσπαρτων μέσα στον δήμο- και τη δημιουργία νέας μουσειακής (σύγχρονης) υποδομής στον χώρο του παλαιού οινοποιείου.

Με την κατεύθυνση αυτή της Υπουργού και τη χρηματοδοτική στήριξη επί αυτής συνεχίζουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι τη συνεργασία για τον κοινό μας στόχο, την αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου της Νέας Αγχιάλου που θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής. Αυτό φάνηκε άλλωστε, ξεκάθαρα, και από τη στήριξη στο εγχείρημα του Περιφερειάρχη, της Δημοτικής Αρχής, των τοπικών πολιτικών παραγόντων, αλλά και όλων των εκπροσώπων της Νέας Αγχιάλου που βρέθηκαν στην επίσκεψη […]».

Πριν τη Νέα Αγχίαλο, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε τις και το αρχαίο θέατρο, όπου προχωρά το έργο ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ -με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την υλοποίηση από το Υπουργείο.

Με αφορμή την εν λόγω επίσκεψη, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος και συνόδευσε την Υπουργό στην περιοχή, σημείωσε ότι «[…] το έργο προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν την επόμενη περίοδο. Ένα έργο με σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή, που αποτελεί βασική επιδίωξη και στόχο των τοπικών παραγόντων, οι οποίοι και συνιστούν κομβικούς συντελεστές αρωγής και προώθησης του έργου. Από την πρώτη στιγμή, σε στενή συνεργασία με όλους τους ενδιαφερομένους, είχαμε θέσει την ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου ως προτεραιότητα για την περιοχή. Και τα τελευταία χρόνια, δρομολογείται και προχωρά και αυτό […]».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο επισκέψεις τόσο οι παράγοντες, όσο και οι εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και παραγωγικών φορέων των περιοχών έδωσαν το «παρών» και ευχαρίστησαν την υπουργό για την επίσκεψη και τις προσπάθειές της, καθώς και τον περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό για την χρηματοδοτική και όχι μόνο στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στην Μονή Οσίου Λαυρεντίου Πηλίου

          Την  Μονή Οσίου Λαυρεντίου Πηλίου επισκέφθηκε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της περιοδείας της στο , προκειμένου να επιβλέψει την πορεία των έργων που το Υπουργείο έχει δρομολογήσει, σχετικά με την συντήρηση και αναστήλωση ιστορικών και μνημειακών Ιερών Μονών και Ναών της περιοχής.

Την υπουργό συνόδευαν ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο πρωτοσύγκελλος της   Μητροπόλεως αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, η υφυπουργός Παιδείας   Ζέττα Μακρή, οι βουλευτές Μαγνησίας  Κώστας Μαραβέγιας και Αθανάσιος Λιούπης και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Μετά την ξενάγησή της στην Μονή και την ενημέρωσή της για την σπουδαία ιστορία και προσφορά της στην πορεία τω αιώνων, η κ. Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πρώτος σταθμός της σημερινής μας περιοδείας στα έργα που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού στο Πήλιο και συγκεκριμένα στις εκκλησίες του Πηλίου, η Μονή του Οσίου Λαυρεντίου. Πρόκειται για ένα ιστορικό Μοναστήρι, το αρχαιότερο στο Πήλιο, που επισκεπτόμαστε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, τη δ/νση συντήρησης, η οποία αναλαμβάνει,  στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2021, την αποκατάσταση του τέμπλου και γενικά τα συντήρηση του ιστορικού Μοναστηριού. Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο θα ξεκινήσει περίπου τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου. Ακολουθεί η Αγία Μαρίνα στον Κισσό και ο Άγιος Αθανάσιος στον Άγιο Αθανάσιο Νηλείας».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση