Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Δράσεις για το προσφυγικό σε κλίμα πίεσης
Δράσεις για το προσφυγικό σε κλίμα πίεσης

Δράσεις για το προσφυγικό σε κλίμα πίεσης

Η Ελλάδ ύστερ από τις πιέσεις που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες από μία σειρά ότι, αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το προσφυγικό, θα τεθεί το θέμα εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν, προχώρησε από χθες σε μία σειρά από κινήσεις που αναμενόταν να κάνει από τα μέσα Οκτωβρίου.

Πρώτον, δέχτηκε αυτό που είχε συμφωνήσει από τον Οκτώβριο ο Ελληνας πρωθυπουργός -και η μη εκπλήρωσή του αποτελούσε το βασικό πρόβλημα μέχρι χθες- την αποστολή προσωπικού του Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Αυτό ήταν και ένα από τα πάγια αιτήματα των κρατών-μελών που η Αθήνα δεν είχε εκπληρώσει μέχρι σήμερα. Η αποστολή του Frontex, που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, έχει σκοπό να βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, αλλά η Αθήνα έχει εκφράσει φόβους ότι η παρουσία του Frοntex εκεί μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον έλεγχο των συνόρων με τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για να αποσταλούν στην Ελλάδα είδη έκτακτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, σκηνές και φαρμακευτική βοήθεια μεταξύ άλλων. Τρίτον, δέχτηκε την της ομάδας RABIT για να συνδράμει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες, που έγινε γνωστή στον Τύπο αυτή η δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες της Αθήνας στην εκπλήρωση αυτών που είχε συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων και το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν. Φιλικά προσκείμενη διπλωματική πηγή έλεγε στην «Κ» ότι «είναι απογοητευτικό που η χώρα λειτουργεί μόνο έπειτα από τέτοια πίεση και μόνο τελευταία στιγμή».

Μία τέτοια έξοδος όμως από τη Συνθήκη Σένγκεν όπως προβλέπει και το άρθρο 26 της Ε.Ε. χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτική πίεση προς την Ελλάδα, καθώς είναι κατανοητό ότι πρακτικά κάτι τέτοιο δεν θα περιορίσει τις προσφυγικές ροές αλλά θα πλήξει τους Ελληνες που ταξιδεύουν εκτός συνόρων και τους τουρίστες. «Είναι πιο πολύ ένα πλήγμα για το “brand name” της Ελλάδας, παρά ένα μέτρο που θα μειώσει τη μετακίνηση προσφύγων από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες» λέει διπλωματική πηγή στην «Κ».

Ο αρμόδιος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης , είχε προειδοποιήσει από την Τρίτη σε δήλωσή του στην «Κ» ότι «μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία σύνορα της χώρας», καθώς το κλίμα εναντίον της Ελλάδας επιβαρυνόταν επικίνδυνα στην Κομισιόν αλλά και ανάμεσα στα , θυμίζοντας την ατμόσφαιρα που επικρατούσε το περασμένο καλοκαίρι όπως επισημαίνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Χθες δήλωσε πως «το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της ς» και κάλεσε τις χώρες να «σταματήσουν το παιχνίδι της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών».

Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων

Σήμερα, στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που θα συμμετάσχει από την Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, , θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών η που έχει κάνει η Ελλάδα όσον αφορά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός από τον Οκτώβριο, ενώ η τελική αξιολόγηση θα γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση