Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Dr Carrasco Callegos:Περισσότερο επιβλαβή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον τα εναλλακτικά καύσιμα
Dr Carrasco Callegos:Περισσότερο επιβλαβή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον τα εναλλακτικά καύσιμα

Dr Carrasco Callegos:Περισσότερο επιβλαβή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον τα εναλλακτικά καύσιμα

Περισσότερο επιβλαβή  για τη δημόσια και το περιβάλλον είναι τα εναλλακτικά που χρησιμοποιούν οι τσιμεντοβιομηχανίες , βάσει στοιχείων από  έρευνες που έχουν εκπονήσει  τόσο ειδικοί  επιστήμονες, όσο και κινήματα ενάντια στην καύση , σύμφωνα με την  dr Carrasco Callegos από το Μεξικό, η οποία ήταν η κεντρική ομιλήτρια σε εκδήλωση της Επιτροπής Αγώνα στο  αμφιθέατρο του Π.Θ.

Η dr Carrasco Callegos από το Μεξικό (διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών στο αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Μεξικού) και μέλος κοινωνικού κινήματος ενάντια στην καύση των απορριμμάτων παρουσίασε  τις επικίνδυνες συνέπειες από την καύση σκουπιδιών στις τσιμεντοβιομηχανίες κι όπως είπε   διερευνά τη δράση των κινημάτων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο Μεξικό αλλά και διεθνώς.

Η ίδια επισήμανε  ότι τα υλικά που επιλέγονται για καύση όπως απορρίμματα από Νοσοκομεία, ελαστικά, βιομηχανικά κ.ά., είναι πιο βλαβερά για τη δημόσια από ό,τι τα παραδοσιακά , εξηγώντας ότι από την καύση τους  εκλύονται βαρέα μέταλλα, διοξίνες και φουράνια που θεωρούνται ιδιαίτερα καρκινογόνα.

«Ένα από τα επιχειρήματα των ίδιων των εργοστασίων τσιμέντων είναι ότι χάρη στα νέα καύσιμα, μειώνονται τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και αυτό πράγματι συμβαίνει σε μικρό ποσοστό, όμως από την άλλη πλευρά παρατηρείται άλλων ρύπων που είναι περισσότερο επικίνδυνοι».

Επίσης διευκρίνισε  ότι η στροφή στην από τις βιομηχανίες οφείλεται στο γεγονός ότι μειώνουν το λειτουργικό κόστος και αυξάνουν τα κέρδη τους. «Στην Ισπανία, έχει πέσει πολύ η παραγωγή τσιμέντου εξαιτίας της φούσκας με τα ακίνητα που δημιουργήθηκε από το 2007 και μετά. Όμως οι τσιμεντοβιομηχανίες ανακάλυψαν στην καύση σκουπιδιών μια πηγή εσόδων για τρεις λόγους κυρίως:  Ο ένας αφορά τη σύμβαση που είχαν με την Ε.Ε. για ομόλογα άνθρακα, ο δεύτερος στο γεγονός ότι ένας ιδιώτης ή μια κυβέρνηση πληρώνει για τα απορρίμματα που παράγει και τρίτον γιατί με αυτό τον τρόπο μειώνουν τα έξοδα από την ορυκτά καυσίμων» ανέφερε.

Η dr Carrasco Callegos  πρόσθεσε ότι κάθε χ καταγράφει όλους τους ρύπους που παράγονται σε ένα αρχείο, ενώ και οι ίδιες οι βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να παραδίδουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που κάνουν στην κυβέρνηση. «Διαπιστώνεται ότι από την καύση εκλύονται διοξίνες, φουράνια, μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο και άλλα βαρέα μέταλλα. Αυτό φαίνεται από τα επίσημα αρχεία που τηρούνται» διευκρίνισε.

Επιπλέον ανέφερε ως ακραίο παράδειγμα πηγής εσόδων δύο τσιμεντοβιομηχανίες στο Μεξικό, που δεν παράγουν τσιμέντο αλλά καίνε σκουπίδια, κερδίζοντας από αυτό και τόνισε ότι οι ίδιες οι τσιμεντοβιομηχανίες χρηματοδοτούν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η καύση απορριμμάτων είναι λιγότερο επικίνδυνη όταν καίγονται σύμμικτα απορρίμματα. Όμως αμφισβητείται η αξιοπιστία τους σε σημαντικό βαθμό επειδή ακριβώς χρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις βιομηχανίες.

Τέλος είπε πως ακόμη και η ίδια Ε.Ε. που εξέδιδε ομόλογα άνθρακα αποφάσισε τον Ιούλιο του 2017 να σταματήσει να δίνει κίνητρα για τέτοιου είδους καύση γιατί δεν είναι φιλική στο περιβάλλον».

Χορηγός επις pagasitikosnews.com

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση