Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Δωροθέα Κολυνδρίνη: Κοινός αγώνας για τη θεμελίωση της ισότητας στην Αυτοδιοίκηση
Δωροθέα  Κολυνδρίνη: Κοινός αγώνας για τη θεμελίωση της ισότητας στην Αυτοδιοίκηση

Δωροθέα Κολυνδρίνη: Κοινός αγώνας για τη θεμελίωση της ισότητας στην Αυτοδιοίκηση

Στο πνελλήνιο συνέδριο της μίλησε η ντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ

“Ισότητα… Μια αξία, η εξασφάλιση της οποίας προϋποθέτει τον από κοινού αγώνα όλων για τη θεμελίωσή της. Ένα θέμα με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις μεσούσης μάλιστα της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής αλλά κυρίως της αξιακής κρίσης που ψάχνει διεξόδους και στρεψόδικα στερεότυπα, αρχίζοντας πλέον να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την ως ένα από τους βασικούς πυλώνες για την επίτευξη της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής και ανάπτυξης. Τα παραπάνω τόνισε κατά την ομιλία της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη στο πανελλήνιο συνέδριο της με θέμα « στην αυτοδιοίκηση».”

Η ίδια είπε ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προασπιζόμενη την θεμελιώδη αξία της ισότητας των φύλων, εργάστηκε και νομοθέτησε σημειώνοντας χαρακτηριστική πρόοδο σε βάθος χρόνου. Από το 1957 και την τότε , με την αρχή της ίσης αμοιβής, την οποία και συμπεριέλαβε στη Συνθήκη της Ρώμης, μέχρι πιο πρόσφατα τη θέσπιση νομοθεσίας για ίση μεταχείριση, την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και τα ειδικά μέτρα για την πρόοδο των γυναικών, η ΕΕ υπερασπίζεται κι ενθαρρύνει την ισότητα.

Επίσης ανέφερε ότι στο πλαίσιο του 5ου Κοινοτικού Προγράμματος Δράσης για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ετοιμάστηκε το 2005 από το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR) και τους εταίρους του, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο «Ευρωπαϊκός Χάρτης για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες». Ο Χάρτης αναγνωρίζει έξι θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να διέπουν τις ενέργειες των αρχών (τοπικών και περιφερειακών) και αποτελούν τα θεμέλια των τριάντα άρθρων που τoν συνιστούν.

“Αποτελεί πεποίθησή μου ότι σε κάθε δημοκρατική κοινωνία οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τα ενδιαφέροντα και τις αξίες όλων των πολιτών. Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα των αποφάσεων είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ορθότερες επιλογές και πληρέστερες πολιτικές και παράλληλα θα αποτελέσει αποφασιστικό στοιχείο για την επίτευξη πραγματικής ισότητας των δύο φύλων, γι' αυτό και πρέπει όλοι μας να εργαστούμε συντονισμένα και μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση” ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης.

Σε άλλο σημείο της μακροσκελούς ομιλίας της είπε πως η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί το πιο πρόσφορο έδαφος για την ενθάρρυνση των γυναικών να συμμετέχουν στην διαμόρφωση των κανόνων διαβίωσης στην πόλη τους και την επίλυση προβλημάτων που συνδέονται με την καθημερινότητά τους, όπως είναι οι συνθήκες υγιεινής, η διαχείριση των απορριμμάτων, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια και η φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, η μετακίνηση των πολιτών, η ατμοσφαιρική ρύπανση, κ.ά.
Εντούτοις, αν δεν εφαρμοστούν διαδικασίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις επί μέρους υποχρεώσεις των γυναικών, που να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της τοπικής κοινωνίας, αυτές θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από τα τεκταινόμενα στο χώρο και από τις ηγετικές θέσεις, διαιωνίζοντας έτσι την περιθωριοποίησή τους.

Μάλιστα παρουσίασε στοιχεία έρευνας που δείχνουν ότι μόλις ένα στους τέσσερις κοινοβουλευτικούς σε όλο τον κόσμο είναι γυναίκα, λιγότερο από ένας στους πέντε υπουργούς είναι γυναίκα και ο αριθμός των γυναικών ηγετών αναμένεται να μειωθεί από 17 σε 15, σύμφωνα με έρευνες. Ωστόσο έχει γίνει ευρέως αποδεκτό ότι όταν οι γυναίκες βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, υπάρχει διαφορά, με τις γυναίκες να θέτουν στην ατζέντα ζητήματα που συχνά παραβλέπονται, όπως η βία εναντίον τους και η ενδυνάμωσή τους. Με τους παγκόσμιους στόχους του , τους Βιώσιμους Αναπτυξιακούς Στόχους, να περιλαμβάνουν και την ίση εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ως το 2030, οι βουλευτίνες και οι ειδικοί σε θέματα γυναικών τονίζουν ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η πολιτική.

“Για να επιτύχουμε την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, χρειάζεται να αμφισβητηθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση τα στερεότυπα και οι πρακτικές που οδηγούν στη διάκριση των γυναικών και στη συνακόλουθη περιθωριοποίησή τους. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ειλικρινή και διαρκή προσπάθεια για την ευαισθητο του κοινού και την εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων σε πολιτικές και πρακτικές που θα στοχεύουν στην εξάλειψη των διακρίσεων και των προκαταλήψεων κατά των κοριτσιών και των γυναικών” σημειωσε η κα Κολυνδρίνη και πρόσθεσε: “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Ελλάδα χρειάζονται άμεσα τις οργανωτικές ικανότητες, τη φαντασία, τον ενθουσιασμό και το πρακτικό πνεύμα των γυναικών. Η πολιτική πραγματικότητα σήμερα αποκαλύπτει ένα σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα, αφού η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος υποαντιπροσωπεύεται στα κέντρα χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων, κατατάσσοντας την Ελλάδα μεταξύ των τελευταίων στις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση