Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Υπόμνημα διαμαρτυρίας στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας για το ΣΕΑ Aερινού
Υπόμνημα διαμαρτυρίας  στην  αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας για το ΣΕΑ Aερινού

Υπόμνημα διαμαρτυρίας στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας για το ΣΕΑ Aερινού

Υπόμνημα Διαμαρτυρίας κατέθεσαν σωματεία στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας για τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες «φιλοξενίας» και διαβίωσης των προσφύγων στο χώρο προσωρινής διαμονής στο Αερινό.

Στο υπόμνημα αναφέρεται: “Τα σωματεία που συμμετέχουμε στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας εκφράζουμε την ανησυχία μας και την κατηγορηματική μας αντίθεση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις οποίες υποχρεούνται να μένουν οι πρόσφυγες στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο Αερινό.

Ο χώρος που επιλέχθηκε χαρακτηρίζεται από πλήρη ακαταλληλότητα για τη διαμονή ανθρώπων και για τη στοιχειώδη εξυπηρέτηση βασικών αναγκών τους.

Ο χώρος είναι εκτεθειμένος σε όλες τις καιρικές συνθήκες διαμορφώνοντας ένα απάνθρωπο, εχθρικό και επικίνδυνο περιβάλλον. Οι σκηνές είναι τοποθετημένες στο έδαφος, δεν έχουν προβλεφτεί αντιπλημμυρικά μέτρα, δεν έχουν αδιάβροχη επικάλυψη. Στις σκηνές δεν υπάρχουν κρεβ, στρώματα, καθίσματα, χώροι και υποδομές εστίασης. Επίσης υπάρχουν μια σειρά άλλες σημαντικές ψεις για τη σωματική υγιεινή και για την καθαριότητα. Ιδιαίτερα σημαντικό ακόμη είναι ότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη χώρου για την ολοήμερη ασφαλή απασχόληση των παιδιών που αποτελούν σημαντικό αριθμό μεταξύ των προσφυγών. Επιπλέον δεν υπάρχουν κατασκευές σκίασης, αφού το επόμενο χρονικό διάστημα βαδίζουμε προς την καλοκαιρινή περίοδο. Εξίσου σημαντική είναι η απουσία υγειονομικού προσωπικού και προσωπικού για την απαραίτητη επιμελητεία στο χώρο.

ια τη τραγικές και απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες στη χώρα μας, αλλά και για τον ξεριζωμό τους από τις πατρίδες τους, έχουν τεράστιες ευθύνες η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ανταγωνίζονται για το μοίρασμα του τεράστιου πλούτου που υπάρχει σ' αυτές τις χώρες.

Σοβαρές είναι και οι ευθύνες της συγκυβέρνησης με την εμπλοκή της στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, καθώς επίσης και για την έλλειψη βασικών υποδομών για την υποδοχή και την εξασφάλιση ανθρώπινων υποδομών για την διαμονή των προσφύγων, αφού και με την πρόσφατη υπογραφή της στις αρχές Μάρτη, στη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών των 28 κρατών της Ε.Ε., εγκλώβισε, παρά τη θέλησή τους, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας, εμποδίζοντάς τους να προωθηθούν στις χώρες προορισμού που έχουν επιλέξει.

Η τοπική διοίκηση της περιοχή μας, οι δήμοι και η αντιπεριφέρεια Μαγνησίας, καθώς επίσης και η κάνουν τον «Πόντιο Πιλάτο» μεταφέροντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στην κυβέρνηση. Οι διαπιστώσεις όλων ότι οι χώροι και οι εγκαταστάσεις διαμονής είναι απαράδεκτες δεν τους απενοχοποιεί και δεν δικαιολογεί την αδράνειά τους στο να πάρουν πρωτοβουλίες για να δημιουργηθούν χώροι και κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωση των προσφύγων για όσο χρονικό διάστημα παραμείνουν στην περιοχή μας.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μένει απαθής μπροστά στις απάνθρωπες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τους πρόσφυγες και στο όργιο εκμετάλλευσης που υπόκεινται αυτοί οι άνθρωποι από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και τη βίαιη αντιμετώπιση που έχουν από τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ. Οι φράχτες στα σύνορα, το άγριο , η ρατσιστική – ξενοφοβική αντιμετώπιση στις χώρες προορισμού, συμπληρώνουν τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς στις χώρες προέλευσης.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το σύνολο της τοπικής διοίκησης της περιοχής μας να αξιοποιηθούν υπάρχουσες υποδομές, να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για να δημιουργηθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες μέχρι να εξασφαλίσουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρειάζονται ώστε να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν.
Απαιτούμε η διαχείριση του προσφυγικού να είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των κρατικών δομών και υπηρεσιών και να μην ανατίθεται σε διάφορες ΜΚΟ, πολλές από τις οποίες διαχειρίζονται μεγάλα οικονομικά ποσά, και που για αρκετές απ' αυτές έχει αποκαλυφθεί ο ύποπτος ρόλος τους.

Απαιτούμε να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος εξοπλισμός και προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, όπως επίσης και όλα τα μέσα για την ιατροφαρμακευτική πρόνοια των προσφύγων.
Καλούμε τα σωματεία εργαζομένων της περιοχής μας, τις γυναίκες, τη νεολαία να εκφράσουν μαζικά την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες.

Η αντιπεριφερειάρχης

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε την ανάγκη το κράτος να κατανείμει αρμοδιότητες και να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προσφύγων.

Η κα. Κολυνδρίνη υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη , παρά μόνο αυτή που καταγράφει η ίδια βιωματικά, μεταβαίνοντας κάθε μέρα στο χώρο στο ΣΕΑ Αερινού. Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη στο χώρο βρίσκονται 60 Αφγανοί, ανάμεσά τους και παιδιά, καθώς οι υπόλοιποι έχουν φύγει. «Εξακολουθούμε να εξασφαλίζουμε την συντήρησή τους, με της 111ΠΜ, τους εθελοντές, το Δήμο Ρ. Φεραίου και την . Επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει αν θα έρθουν άλλοι ή πότε θα φύγουν» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε « Παραμένουμε υπό τη συνθήκη αυτή της αυτοοργάνωσης κατά το δοκούν και προσπαθώντας οι τοπικοί φορείς με εθελοντές και πολίτες να σταθούμε στα ανθρωπιστικά κριτήρια και να εξασφαλίσουμε όσο γίνεται ανθρώπινες συνθήκες επιβίωσης εκεί».

Η αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε ότι έχει αναρτηθεί με τα είδη που χρειάζονται οι πρόσφυγες, βάσει των αναγκών που έχει ανακοινωθεί από τη ενική Γραμματεία του αρμόδιου Υπουργείου και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται είτε στην Π.Ε. Μαγνησίας, είτε στο Δήμο Ρήγα Φεραίου είτε στην . Η διανομή θα πρέπει γίνεται οργανωμένα και συντονισμένα υπό την επίβλεψη των φορέων γιατί όπως τόνισε «αυτοβούλως ο καθένας άθελά του μπορεί να δημιουργήσει κακό».

Μάλιστα, επανέλαβε ότι αυτός ο χώρος δεν προσφέρεται ούτε για προσωρινή διαμονή ούτε για διαμονή ανθρώπων. Είναι στρατιωτικές σκηνές που έχουν δημιουργηθεί για άλλο σκοπό και για άλλη χρήση κι όπως είπε «δεν μπορούν να μένουν άνθρωποι εκεί. Είναι εκτεθειμένοι τόσο στο κρύο όσο και στη ζέστη. Πρέπει να βρει το κράτος μια άλλη μέθοδο είτε προσωρινή είτε μόνιμη, αντιμετώπισης του προβλήματος και να κατανείμει αρμοδιότητες. Δεν μπορεί να αυτοβαφτιζόμαστε συντονιστές με όποια επικινδυνότητα έχει αυτό που κάνουμε, το οποίο μπορεί και να παρεξηγηθεί. Δεν μπορεί ο καθένας αυτοβούλως να λειτουργεί χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση