Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Δωρεάν οι μάσκες στα σχολεία και τα εμβόλια
Δωρεάν οι μάσκες στα σχολεία και τα εμβόλια

Δωρεάν οι μάσκες στα σχολεία και τα εμβόλια

Το τοπίο σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού στους Ελληνες πολίτες αλλά και τη χρήση μάσκας στα σχολεία ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός .

Η λέξη-κλειδί είναι «δωρεάν», καθώς όπως είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, κατά τη χθεσινή κυβερνητική για τον κορωνοϊό, τα εμβόλια που θα παραλάβει η χώρα μας θα χορηγούνται χωρίς καμία χρέωση στους πολίτες, ξεκινώντας από το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ δωρεάν θα είναι και η διάθεση μασκών που θα χρησιμοποιούν υποχρεωτικά τα και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους του Ελληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα», τόνισε ο κ. και πρόσθεσε, «αυτό που θα κάνει η πολιτεία, διότι προφανώς δεν θα έχουμε από την πρώτη ημέρα διαθέσιμες για να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού, θα είναι να καθορίσει με απόλυτη σαφήνεια τη σειρά προτεραιότητας με την οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας, ξεκινώντας προφανώς από τους υγειονομικούς και από τις ομάδες υψηλού κινδύνου». Ξεκαθάρισε ότι ο στόχος είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού «για να αντιμετωπίσουμε μια και καλή, καταλυτικά, με απόλυτο τρόπο, το ζήτημα της ς του κορωνοϊού».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει για λογαριασμό των χωρών-μελών της σε συμβόλαιο προαγοράς με εταιρεία για το εμβόλιο της Οξφόρδης. Παράλληλα, είναι σε προχωρημένες και με άλλες εταιρείες που επίσης έχουν αναλάβει την παραγωγή εμβολίων, τα οποία είναι σε τελικό στάδιο κλινικών δοκιμών. Προϋπόθεση είναι να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ ο χρόνος παραλαβής τους εξαρτάται από το πότε θα λάβουν την έγκριση κυκλοφορίας. Εκτός από τη σειρά προτεραιότητας, το υπουργείο Υγείας εκπονεί και σχέδιο για το πώς θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός, και το οποίο εν μέρει θα εξαρτηθεί και από το εάν τα εμβόλια που θα φτάσουν στη χώρα θα είναι ανά δόση ή σε φιαλίδια πολλαπλών δόσεων (αν με την αλυσίδα παραγωγής). Στη δεύτερη περίπτωση, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο της λειτουργίας εμβολιαστικών κέντρων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες και στο ζήτημα των σχολείων, τονίζοντας ότι «όλες οι χώρες του κόσμου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους. Αυτή είναι και η ομόφωνη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής και με αυτή συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση. Τα σχολεία θα ανοίξουν, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού. Μία από αυτές τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα , ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του λυκείου. Η κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα την οποία ζητεί την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία». Η διαδικασία της δωρεάν χορήγησης μάσκας, όπως διευκρίνισε ο κ. , θα γίνει υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας με την εμπλοκή και των δήμων.

Στην Εισαγγελία

Εν τω μεταξύ, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε χθες στην υποβολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για ποινική αξιολόγηση 11 περιπτώσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια με αναφορές για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία και 10 περιπτώσεων παρότρυνσης πολιτών για τη μη τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς της πανδημίας.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση