Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δοκιμασία Αλ. Τσίπρα στη Βουλή
Δοκιμασία Αλ. Τσίπρα στη Βουλή

Δοκιμασία Αλ. Τσίπρα στη Βουλή

Η ψηφοφορία στη Βουλή, επί του πρώτου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διαπραγμάτευση επί του νέου προγράμματος, εξελίσσεται σε λυδία λίθο για την πορεία που θα λάβουν οι πολιτικές εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ο , κ. Αλέξης Τσίπρας, έχει καταστήσει σαφές προς τους συνεργάτες και συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να κινηθεί σε σχέση με την κυβέρνηση και το κόμμα του πριν από την ψηφοφορία αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού προηγηθεί, το πρωί, η συζήτηση στις Επιτροπές.

Παρά την αναταραχή που προκλήθηκε από τη διαφοροποίηση, επί της ουσίας, 32 βουλευτών του κατά την ψηφοφορία τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να μην λειτουργήσει εν θερμώ. Αυτό διότι θέλει να δει πού θα κατασταλάξει τελικά ο αριθμός των διαφωνούντων, καθώς διαφορετικές κινήσεις θα επιλεγούν, ανάλογα με τον τελικό αριθμό των βουλευτών που θα καταψηφίσουν.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι, εάν ο αριθμός των βουλευτών που θα καταψηφίσουν κινηθεί περί τους 30, τότε δεν δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα. Εάν, ωστόσο, ο αριθμός αυτός υπερβεί τους 40, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον νέων δεδομένων, καθώς, στην περίπτωση αυτή, η απώλεια δεδηλωμένης θα είναι, πολιτικά τουλάχιστον, απόλυτη, η κυβέρνηση δεν θα συμπληρώνει ούτε την αποδοχή του ελάχιστου ορίου των 121 βουλευτών, που προβλέπεται σχετικά.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος, σε αυτό το ενδεχόμενο, να μην συναινέσει στη σύμπραξη με κάποιο ή κάποια από τα υπόλοιπα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης και προσανατολίζεται στην εκδοχή του σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, με επικεφαλής πρόεδρο Ανώτατου Δικαστηρίου, στη δεδομένη περίπτωση, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. , με προοπτική εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Εάν ο αριθμός των βουλευτών που θα καταψηφίσουν το είναι μικρότερος των 40, ο εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει με την παρούσα κυβερνητική συμμαχία - και πρώτη κίνηση έναν «γενναίο» ανασχηματισμό. Στην περίπτωση αυτή, θεωρείται βέβαιη η αντικατάσταση των κ. Π. Λαφαζάνη, Δημ. Στρατούλη, Κ. Ησυχου, όπως και της κ. Νάντιας Βαλαβάνη, που εμφανίζεται αποφασισμένη να παραιτηθεί από υπουργός και . Στον σχεδιασμό του κ. Τσίπρα είναι να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, χωρίς να τεθούν εκτός κυβέρνησης, εκείνοι οι υπουργοί που το αντικείμενό τους βρέθηκε στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης και οι ίδιοι είχαν δεσμευθεί δημόσια για υλοποίηση διαφορετικής πολιτικής από αυτή που η επιτάσσει. Στην κατηγορία αυτή τοποθετούνται οι Π. Σκουρλέτης, Θ. Δρίτσας (ο οποίος, πάντως, δεν έχει καταλήξει για το πώς θα κινηθεί, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης), ο κ. Γ. Κατρούγκαλος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Βρέθηκε σε ρέμα στην #Αργαλαστή η ηλικιωμένη #Αργαλαστή - https://t.co/ZtXBwuGwTd -

  • Αγνοείται 85χρονη στην Αργαλαστή - https://t.co/ZLHqqZFDQQ -

  • Τριάντα τρία θετικά κρούσματα covid-19 στη Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/rWIjABod7O -

"Αλιεύοντας" την είδηση