Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Δωδεκάμηνη πρόσληψη όσων διαπιστώνεται ότι εργάζονται ανασφάλιστοι
Δωδεκάμηνη πρόσληψη όσων διαπιστώνεται ότι εργάζονται ανασφάλιστοι

Δωδεκάμηνη πρόσληψη όσων διαπιστώνεται ότι εργάζονται ανασφάλιστοι

Τη του προστίμου για την αδήλωτη εργασία από 10.550 σε 3.500 , με παράλληλη όμως υποχρέωση 12μηνης πρόσληψης του ατόμου που θα διαπιστωθεί από τους ελέγχους ότι απασχολείται ανασφάλιστος, προωθεί το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ().

Στο πλαίσιο της κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την καταπολέμηση της αδήλωτης αλλά και της ανασφάλιστης εργασίας, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και μάλιστα ως «βασικό παραδοτέο» πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου 2016, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει σειρά μέτρων και νομοθετικών παρεμβάσεων, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Σήμερα, το πραγματικό ποσοστό «μαύρης» εργασίας εκτιμάται πάνω από 20% επί του συνόλου της απασχόλησης (οι έλεγχοι του που δείχνουν κάτω από 16% είναι δειγματοληπτικοί και σε κλάδους με αυξημένη παραβατικότητα) και το ισχύον φτάνει στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 10.550 ευρώ. Βέβαια, εκτιμάται ότι μόλις το 18%-20% των προστίμων αυτών εισπράττεται.

Το 3ο προβλέπει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα ελέγχου και επιβολής προστίμων θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με τους θεσμούς και ήδη σε τεχνικό επίπεδο γίνονται συναντήσεις, με την ελληνική πλευρά να προτείνει τη του προστίμου από τα 10.550 ευρώ σε 3.500 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο. Η πρόταση συνοδεύεται με την πρόβλεψη για υποχρεωτική 12μηνη πρόσληψη του ατόμου που διαπιστώνεται ότι απασχολείται ανασφάλιστο, προκειμένου περίπου 3.500 ευρώ να διοχετευθούν στο ΙΚΑ ως ασφαλιστικές εισφορές και άλλα 3.500 ευρώ στο Δημόσιο ως φόροι. Μάλιστα, στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ότι η πρόσληψη θα είναι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, για την προστασία του εργαζομένου, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος σύμβασης είναι πιο δύσκολο να καταγγελθεί για ασήμαντο λόγο. Με τον τρόπο αυτό, ο παραβάτης – εργοδότης θα καταβάλει συνολικά αντίστοιχο με το ύψος του σημερινού προστίμου, όμως και ο εργαζόμενος θα προσληφθεί και τα ποσά θα εισπραχθούν πιο εύκολα.

Παράλληλα, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των προστίμων ανάλογα με τον παραβάτη. Βασική αρχή θα είναι «ίση μεταχείριση για όμοιες περιπτώσεις», όμως στελέχη του υπουργείου Εργασίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εάν κάποιος διαπιστωθεί ότι παρανομεί για πρώτη φορά, το να μην καταβάλλεται, εφόσον βεβαίως τηρηθεί η δέσμευση για υποχρεωτική πρόσληψη. Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος διαπιστώνεται ότι παρανομεί κατ' επανάληψη, το πρόστιμο θα είναι σημαντικά αυξημένο.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση