Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΔΝΤ και Γερμανία δεν υποχωρούν για τα προληπτικά μέτρα
ΔΝΤ και Γερμανία δεν υποχωρούν για τα προληπτικά μέτρα

ΔΝΤ και Γερμανία δεν υποχωρούν για τα προληπτικά μέτρα

Αμετκίνητο στη θέση του πραμένει το Διεθνές ομισματικό Ταμείο (), το οποίο ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να εξειδικεύσει (ποια μέτρα και ποσοτικοποίησή τους) τώρα τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. , ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν συζητεί καθόλου την για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των αποκλίσεων από τους στόχους. Μάλιστα, η στάση αυτή υποστηρίζεται και από ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, προεξεχούσης της Γερμανίας.

Αμετακίνητη, ωστόσο, είναι και η Αθήνα, η οποία δεν δέχεται να νομοθετήσει αυτή τη στιγμή τίποτα περισσότερο από έναν αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των πιθανών μελλοντικών αποκλίσεων. Με αυτά τα , αρμόδια στελέχη αναφέρουν στην «Κ» ότι οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας είναι «χαμηλές». Χθες, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Euroworking Group (προπαρασκευαστική ομάδα του Eurogroup) και σύμφωνα με παράγοντες του υπ. Οικονομικών συζητήθηκε απλώς η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.

Επίσης, χθες δημοσιοποιήθηκε η ατζέντα της συζήτησης του Eurogroup της Δευτέρας, στην οποία περιλαμβάνεται και το θέμα του χρέους. «Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας», ανέφερε και σημείωνε πως «και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες με γνώση των διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα ανέφεραν στην «Κ» ότι η συμφωνία επί όλων των ζητημάτων είναι εφικτή «εντός των επόμενων εβδομάδων». Στην πράξη, όλοι εργάζονται με στόχο έως τις 24 Μαΐου που είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχει συμφωνία τόσο για το θέμα των προληπτικών μέτρων όσο και για το ζήτημα του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα των μέτρων, το είναι εκείνο που προκαλεί κυρίως το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς επιμένει στην άμεση ψήφιση του πακέτου προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. . Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι για να συνεχίσει να στηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό και το ΔΤ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση