Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » ΔΝΤ: Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία
ΔΝΤ: Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία

ΔΝΤ: Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έχουν σταματήσει και η τεχνική ομάδα του έχει επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, καθώς η απόσταση με την παραμένει αγεφύρωτη.

Οπως δήλωσε στη Τύπου ο εκπρόσωπος του Τζέρι Ράις, «υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα περισσότερα σημαντικά σημεία και τελευταία δεν έχει υπάρξει πρόοδος για να γεφυρωθούν. Είμαστε πολύ μακριά από μία ». Ο κ. Ράις ανακοίνωσε ότι, με αυτά τα δεδομένα, η τεχνική ομάδα του Ταμείου έχει φύγει από τις Βρυξέλλες όπου ελάμβαναν χώρα οι διαπραγματεύσεις. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», τόνισε.

Σε σχέση με το ασφαλιστικό είπε ότι «όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι δεν είναι βιώσιμο», καθώς όπως είπε οι μισθοί και οι συντάξεις ανέρχονται στο 80% των πρωτογενών δαπανών της χώρας ενώ τα επιδοτούνται με το 10% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης αυτό είναι μόλις 2,5%. Ενώ δε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι περίπου το μισό από εκείνο της Γερμανίας, τόνισε ότι η μέση ελληνική σύνταξη είναι σχεδόν όση η γερμανική, ενώ ο μέσος Ελληνας βγαίνει στη σύνταξη έξι χρόνια νωρίτερα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τόνισε ότι το ΔΝΤ «προστατεύει τη βασική σύνταξη των πιο ευάλωτων ομάδων», καθώς «η κοινωνική είναι κάτι στο οποίο δίνει έμφαση από την αρχή» του προγράμματος.

Ο κ. Ράις τόνισε επίσης ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση, καθώς δεν βγάζει νόημα η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, που είναι ήδη υψηλοί. Με αυτή τη λογική το ΔΝΤ εστιάζει στον , που όπως είπε είναι πολύπλοκος και πρέπει να απλοποιηθεί σημαντικά ώστε να αποτρέπεται η φοροδιαφυγή, που είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη. Σχετικά με τη χρηματοδότηση, τέλος, είπε ότι «όσο πιο μακριά είναι οι νέοι στόχοι από τις αρχικές δεσμεύσεις, τόσο πιο μεγάλες θα είναι οι ανάγκες επιπλέον χρηματοδότησης και ελάφρυνσης του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο. Υπάρχει μία με τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους και δεν έχει συζητηθεί η αλλαγή αυτού του πλαισίου».

Σε ερωτήσεις αν υπάρχουν διαφωνίες του ΔΝΤ και με τους Ευρωπαίους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ το αρνήθηκε και τόνισε ότι η τελευταία προσφορά προς την ήταν κοινή, και των τριών θεσμών.Ο ίδιος είπε ότι στο ΔΝΤ έχουν πλήρη συναίσθηση του επείγοντος μιας συμφωνίας. Οπως πρόσθεσε, όμως, «το Ταμείο δεν είναι πολιτικός θεσμός για να κάνει πολιτικές διαπραγματεύσεις, είμαστε τεχνικός οργανισμός και προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι στον τρόπο που δουλεύουμε με τα μέλη μας».

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση