Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Δύσκολη και μακράς διαρκείας αξιολόγηση προεξοφλούν οι αγορές
Δύσκολη και μακράς διαρκείας αξιολόγηση προεξοφλούν οι αγορές

Δύσκολη και μακράς διαρκείας αξιολόγηση προεξοφλούν οι αγορές

Με τη να ξεκινάει χωρίς τους καλύτερους οιωνούς, η ελληνική ομολόγων δέχεται πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, ενδεικτικό της αντίδρασης των επενδυτών που για ακόμα μία φορά θα πρέπει να περιμένουν το εάν και με ποιο τρόπο θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις Αθήνας και δανειστών. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται από τη Δευτέρα στην Αθήνα και έχουν ζητήσει περισσότερα στοιχεία από τις ελληνικές για τα δημοσιονομικά στοιχεία και το ασφαλιστικό, ενώ ξεκίνησαν από χθες και τις επαφές τους με τις ελληνικές αρχές για να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται το πρόγραμμα και η οικονομία, όσο η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προσπαθούν να συγκλίνουν στο πώς θα χειριστούν τη με την .

Χθες, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε στο 9,3% από 9,1% που ήταν τη Δευτέρα και 8,7% την Παρασκευή. Παράλληλη ήταν και η των αποδόσεων των 5ετών ομολόγων που αναρριχήθηκαν στο 10,3% από 9,6% τη Δευτέρα, 9,3% την Παρασκευή και 8,6% στις 13 Ιανουαρίου.

ενικότερα, η ελληνική ομολόγων δέχεται τις τελευταίες δύο -κυρίως- ημέρες πιέσεις, με αναλυτές της αγοράς να τις αποδίδουν στην τάση των επενδυτών να αναζητήσουν ασφαλέστερους επενδυτικούς προορισμούς και στον αρνητικό «θόρυβο» που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος από τους θεσμούς. Αυτά συμβαίνουν όταν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων υποχωρούν, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναπτυσσόμενες αγορές και τις μετοχές και αναζητούν ασφαλέστερα καταφύγια, όπως είναι παραδοσιακά τα ομόλογα. ια μια ακόμη φορά, η αβεβαιότητα στο εσωτερικό δεν επιτρέπει στην να εκμεταλλευθεί τις διεθνείς εξελίξεις προς όφελός της, όπως οι άλλοι εταίροι.

Τόσο οι πληροφορίες ότι οι δανειστές ζητούν αυστηρότερο πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα, όσο και η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτου, για τη στάση που τηρεί το ΔΝΤ εν όψει της διαπραγμάτευσης, έχουν φέρει και πάλι αβεβαιότητα στους επενδυτές για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση