Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Διπλωματική «σύρραξη» ΗΠΑ – Ρωσίας για τη Βενεζουέλα
Διπλωματική «σύρραξη» ΗΠΑ – Ρωσίας για τη Βενεζουέλα

Διπλωματική «σύρραξη» ΗΠΑ – Ρωσίας για τη Βενεζουέλα

Κλιμκώνετι, παράλληλα με τις συγκρούσεις στους δρόμους της Βενεζουέλας, και η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, σχετικά με την κρίση που έχει οδηγήσει τη χώρα της Νοτίου Αμερικής ένα βήμα πριν την εμφύλια σύρραξη.

Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη σημερινή τηλεφωνική των ΥΠΕΞ των δύο κρατών, Μάικ Πομπέο και Σεργκέι Λαβρόφ, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αμερικανική πρωτοβουλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έκανε λόγο, σύμφωνα με τη Μόσχα, για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «η ανάμιξη της Ουάσιγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία».

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πομπέο αντέτεινε ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για την Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ς».

Νέες συγκρούσεις στο Καράκας

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στο Καράκας ανάμεσα σε υποστηρικτές του Χουάν Γκουαϊδό και δυνάμεις της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς, ενός παραστρατιωτικού σώματος που είναι επιφορτισμένο με την τήρηση της τάξης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να αποκλείσουν αυτοκινητόδρομο που περνά μπροστά από την αεροπορική βάση La Carlota, από όπου ο Χουάν Γκουαϊδό διαβεβαίωσε χθες ότι έχει την υποστήριξη ομάδας στρατιωτών.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, πέταξαν πέτρες και μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα.

Σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από πρόσκληση του Γκουαϊδό.

Ο ηγέτης της ς κάλεσε, με την ευκαιρία της ς, στην «μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της Βενεζουέλας» για την αποπομπή του Μαδούρο από την εξουσία.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και σε άλλες συν του Καράκας. Στην Λα Φλόριντα, διαδηλωτές κατήγγειλαν από τα την καταστολή των δυνάμεων της αστυνομίας και της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση