Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Διπλή βράβευση της Εταιρείας Αστρονομίας από την Ακαδημία Αθηνών και το Ίδρυμα Ωνάση
Διπλή βράβευση της Εταιρείας Αστρονομίας  από την Ακαδημία Αθηνών και το Ίδρυμα Ωνάση

Διπλή βράβευση της Εταιρείας Αστρονομίας από την Ακαδημία Αθηνών και το Ίδρυμα Ωνάση

Διπλή ήταν η βράβευση που πέτυχε η και Διαστήματος της πόλης του Βόλου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, στις 23 Δεκεμβρίου 2015.

Η πρώτη και μεγάλη βράβευση ήταν της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία, μετά από εισήγηση των αστροφυσικών ακαδημαϊκών εωργίου Κοντοπούλου και Σταμάτη Κριμιζή, απένειμε στην εν λόγω Εταιρεία, «για την 25ετή σπουδαία και πολυσχιδή επιστημονική προσφορά και δράση της».

Πιο συγκεκριμένα στο σκεπτικό της βράβευσης, που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Βασίλειο Πετράκο, αναφέρεται ότι: Η Εταιρεία αποτελείται από εκατοντάδες επιστήμονες και ερασιτέχνες αστρονόμους. Έχοντας έδρα το Βόλο έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της και σε άλλα μέρη της Ελλάδος εκδίδει περιοδικό και με ομιλίες, σεμινάρια, διαγωνισμούς, έχει αναπτύξει σημαντικό επιστημονικό και διδακτικό έργο.

Το παρέλαβε ιδιοχείρως από τον αστροφυσικό και πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτριο Νανόπουλο, ο πρόεδρος της Εταιρείας Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης, ενώ παρέστησαν στην τελετή εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας ο Λουκάς Ζαχείλας, γραμματέας, ο Χρήστος Μαυρομμάτης, ταμίας και ο Ευστάθιος Ζαφραντζάς, επί των δημοσίων σχέσεων.

Παρόντες κατά τη βράβευση ήταν οι επί πολλά έτη μέχρι και σήμερα ακόμη συνεργάτες και υποστηρικτές της Εταιρείας Διονύσιος Σιμόπουλος, πρώην διευθυντής του Ευγενιδείου Ιδρύματος, Ιωάννης Σειραδάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου ς, Παναγιώτης Πάτσης, – διευθύνων του Κέντρου Αστρονομικής Έρευνας και Μαθηματικών Εφαρμογών της Ακαδημίας Αθηνών, Παναγιώτης Κιτσώνας, αστροφυσικός – διευθυντής του Πλανηταρίου Αθηνών και αρκετοί άλλοι.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου, πολλοί ακαδημαϊκοί, πολλοί επίσημοι και αρκετοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι μετέδωσαν αμέσως την είδηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η δεύτερη βράβευση ήταν από το Ωνάσειο Ίδρυμα των Αθηνών, το οποίο βράβευσε τους τέσσερεις από τους πέντε που διακρίθηκαν με μετάλλια και επαίνους, στην 9η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής της Ινδονησίας, μαζί με του άλλους 14 των άλλων Ολυμπιάδων, Μαθηματικών, Φυσικών, Βιολόγων, Ηλεκτρονικών κ.λπ.

Κατά την τελετή μίλησε προς τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου, ο οποίος συγχάρηκε τους μαθητές για τις επιτυχίες τους και υποσχέθηκε ότι και την επόμενη χρονιά το Ωνάσειο Ίδρυμα θα είναι χορηγός σε όλες τις ολυμπιάδες.

Η πρόταση αυτή έγινε ευμενώς δεκτή από όλους του παρισταμένους και καταχειροκροτήθηκε, αφού, όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Παιδείας αδυνατεί και πάλι να καλύψει τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής των μαθητών.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Παιδείας Νικόλαος Φίλης, ο οποίος μάλιστα μίλησε δι' ολίγων και τόνισε ότι με τις διακρίσεις των Ολυμπιάδων οι μαθητές προβάλλουν και αναδεικνύουν την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με τις δύο αυτές βραβεύσεις το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος θα αποδυθούν με μεγαλύτερο ζήλο πλέον στο πολυποίκιλο έργο τους, απευθυνόμενοι, κυρίως, προς την νεολαία των θρανίων, μια και το Υπουργείο Παιδείας κατήργησε πλέον το μάθημα της Αστρονομίας από τα Λύκεια της χώρας.

astron1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση