Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Διπλή βράβευση της Εταιρείας Αστρονομίας από την Ακαδημία Αθηνών και το Ίδρυμα Ωνάση
Διπλή βράβευση της Εταιρείας Αστρονομίας  από την Ακαδημία Αθηνών και το Ίδρυμα Ωνάση

Διπλή βράβευση της Εταιρείας Αστρονομίας από την Ακαδημία Αθηνών και το Ίδρυμα Ωνάση

Διπλή ήταν η βράβευση που πέτυχε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης του Βόλου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, στις 23 Δεκεμβρίου 2015.

Η πρώτη και μεγάλη βράβευση ήταν της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία, μετά από εισήγηση των αστροφυσικών ακαδημαϊκών Γεωργίου Κοντοπούλου και Σταμάτη Κριμιζή, απένειμε βραβείο στην εν λόγω Εταιρεία, «για την 25ετή σπουδαία και πολυσχιδή επιστημονική προσφορά και δράση της».

Πιο συγκεκριμένα στο σκεπτικό της βράβευσης, που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Βασίλειο Πετράκο, αναφέρεται ότι: Η Εταιρεία αποτελείται από εκατοντάδες επιστήμονες και ερασιτέχνες αστρονόμους. Έχοντας έδρα το Βόλο έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της και σε άλλα μέρη της Ελλάδος εκδίδει και με , σεμινάρια, διαγωνισμούς, έχει αναπτύξει σημαντικό επιστημονικό και διδακτικό έργο.

Το βραβείο παρέλαβε ιδιοχείρως από τον αστροφυσικό και πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτριο Νανόπουλο, ο πρόεδρος της Εταιρείας Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης, ενώ παρέστησαν στην εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας ο Λουκάς Ζαχείλας, γραμματέας, ο Χρήστος Μαυρομμάτης, ταμίας και ο Ευστάθιος Ζαφραντζάς, επί των δημοσίων σχέσεων.

Παρόντες κατά τη βράβευση ήταν οι επί πολλά έτη μέχρι και σήμερα ακόμη συνεργάτες και υποστηρικτές της Εταιρείας Διονύσιος Σιμόπουλος, πρώην διευθυντής του Ευγενιδείου Ιδρύματος, Ιωάννης Σειραδάκης, αστροφυσικός του Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Πάτσης, αστροφυσικός – διευθύνων του Κέντρου Αστρονομικής Έρευνας και Μαθηματικών Εφαρμογών της Ακαδημίας Αθηνών, Παναγιώτης Κιτσώνας, αστροφυσικός – διευθυντής του Πλανηταρίου Αθηνών και αρκετοί άλλοι.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου, πολλοί ακαδημαϊκοί, πολλοί επίσημοι και αρκετοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι μετέδωσαν αμέσως την είδηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η δεύτερη βράβευση ήταν από το Ωνάσειο Ίδρυμα των Αθηνών, το οποίο βράβευσε τους τέσσερεις από τους πέντε μαθητές που διακρίθηκαν με μετάλλια και επαίνους, στην 9η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής της Ινδονησίας, μαζί με του άλλους 14 μαθητές των άλλων Ολυμπιάδων, Μαθηματικών, Φυσικών, Βιολόγων, Ηλεκτρονικών κ.λπ.

Κατά την μίλησε προς τους μαθητές, τους καθηγητές και τους ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου, ο οποίος συγχάρηκε τους μαθητές για τις επιτυχίες τους και υποσχέθηκε ότι και την επόμενη χρονιά το Ωνάσειο Ίδρυμα θα είναι χορηγός σε όλες τις ολυμπιάδες.

Η πρόταση αυτή έγινε ευμενώς δεκτή από όλους του παρισταμένους και καταχειροκροτήθηκε, αφού, όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Παιδείας αδυνατεί και πάλι να καλύψει τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής των μαθητών.

Παρών στην ήταν και ο υπουργός Παιδείας Νικόλαος Φίλης, ο οποίος μάλιστα μίλησε δι’ ολίγων και τόνισε ότι με τις διακρίσεις των Ολυμπιάδων οι μαθητές προβάλλουν και αναδεικνύουν την σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με τις δύο αυτές βραβεύσεις το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος θα αποδυθούν με μεγαλύτερο ζήλο πλέον στο πολυποίκιλο έργο τους, απευθυνόμενοι, κυρίως, προς την νεολαία των θρανίων, μια και το Υπουργείο Παιδείας κατήργησε πλέον το μάθημα της Αστρονομίας από τα Λύκεια της χώρας.

astron1

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σκότωσαν την #φώκια "Κωστής" μασκότ της Αλοννήσου #φώκια - https://t.co/gC4Q1WO71W -

  • Mε οξύ έμφραγμα 29χρονος Βολιώτης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας #οξύέμφραγμα - https://t.co/nIx5MNzTqC -

  • Μηχανική βλάβη στο "#Ερατώ"  #Ερατώ - https://t.co/Ty4bdxlnrC -

"Αλιεύοντας" την είδηση