Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Διπλή εμπλοκή με γαλλικές φρεγάτες και αναβάθμιση F-16
Διπλή εμπλοκή με γαλλικές φρεγάτες και αναβάθμιση F-16

Διπλή εμπλοκή με γαλλικές φρεγάτες και αναβάθμιση F-16

Τη διπλή εμπλοκή στις προσπάθειες ολοκλήρωσης των δύο βασικών συζητήσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα που επιχειρεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση περιέγραψε χθες ο υπουργός Εθν. Αμυνας Π. .

Πρακτικά, ο κ. αναφέρθηκε στην εκκρεμότητα των συζητήσεων με τη Γαλλία και την αναβάθμιση των F-16. Ανέφερε πως πράγματι ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός συζήτησαν για συνεργασία σε επίπεδο ναυπήγησης νέων πλοίων, καθώς και ότι μέρος των επαφών ήταν η πιθανότητα εκμίσθωσης φρεγατών. Ο πρόεδρος Μακρόν με τον πρωθυπουργό Αλ. , όπως είπε ο κ. Καμμένος, «αντάλλαξαν απόψεις και ανάμεσα σε αυτές και το leasing υπήρχε και η κατασκευή στην φρεγατών υπήρχε, αλλά όλα αυτά είναι πολύ πρώιμα. Ο υπουργός αναπληρωτής ήταν υποχρεωμένος από τη στιγμή που υπήρχε δημοσίευμα να βγει και να μιλήσει και να εκφράσει τη θέλησή μας να παραλάβουμε. Μακάρι να γινόντουσαν όλα αυτά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των φρεγατών συζητήθηκε και στη Γερμανία, όπου στελέχη των Φιλελευθέρων ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην πέσει στην παγίδα που στήνει το στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τα στελέχη του FDP υπάρχει άμεση διασύνδεση ανάμεσα στις που καταθέτει το για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους και για ευνοϊκή αντιμετώπιση της ς μετά την έξοδο από το μνημόνιο με τη διαφαινόμενη συμφωνία για αγορά γαλλικών φρεγατών. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να συναινέσει σε κανενός είδους κακή συμφωνία, που εξυπηρετεί τα γαλλικά συμφέροντα και θα αποβεί εις βάρος των Γερμανών φορολογουμένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων, Οτο Φρίκε.

Ως προς τον εκσυγχρονισμό των F-16, ο υπουργός Εθν. Αμυνας ουσιαστικά αναφέρθηκε σε διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Lockheed Martin, ως προς τις πρώτες πληρωμές που πρέπει να γίνουν. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν εγκρίνει ποσό της τάξης του 1,1 δισ. δολ. για την αναβάθμιση των F-16. «Αυτή τη στιγμή, η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά βρίσκεται στις καταβολές των τιμημάτων που αφορούν το 2018, το 2019, το 2020 και μετά το , που δεν θα υπάρχει δέσμευση, μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι και τη λήξη του προγράμματος», είπε ο κ. Καμμένος, αναφέροντας ότι το πρώτο θα παραδοθεί σε δύο χρόνια και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2028. Και πρόσθεσε πως «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες είναι αδύνατον».

Χθες, επίσης, ο κ. Καμμένος περιέγραψε για ακόμη μία φορά τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης ως «ομήρους», παραπέμποντας, μάλιστα, στην πρόσφατη συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αν πραγματικά, ο πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς και την ειρηνική συμβίωση, η μόνη πράξη που πιστεύω ότι μπορεί άμεσα να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η άμεση απελευθέρωση των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή προφυλακισμένοι χωρίς να έχει αποδοθεί καν κατηγορία», είπε. Χθες η τουρκική Δικαιοσύνη απέρριψε και τρίτο αίτημα των δικηγόρων των δύο στρατιωτικών για αποφυλάκιση.

Έντυπη

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση