Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Διπλή αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος
Διπλή αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος

Διπλή αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος

Με τον κίνδυνο διπλής ς είναι αντιμέτωπη η , καθώς σήμερα λήγουν δάνεια συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ και μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχαν τα κεφάλαια για την εξόφλησή τους.

Η μία υποχρέωση είναι η γνωστή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη αφορά σε δόση ενός δανείου που είχε παράσχει η Τράπεζα της Ελλάδος () στο Δημόσιο, ύψους 472 εκατ. ευρώ, το 1994. Την ίδια ώρα, με τη λήξη του προγράμματος σήμερα, η χώρα χάνει αυτομάτως την πρόσβαση σε κεφάλαια συνολικού μεγέθους 16,3 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη.

Σήμερα τα μεσάνυχτα λήγει και τυπικά η που έχει η για να αποπληρώσει προς το ΔΝΤ τη δόση του 1,6 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα η κυβέρνηση είχε ζητήσει από το Ταμείο να ομαδοποιήσει τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου σε μία, η οποία θα καταβαλλόταν στο τέλος του Ιουνίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το κράτος δεν έχει στη διάθεσή του το συγκεκριμένο ποσό για να αποπληρώσει το ΔΝΤ.

Μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε δοθεί εντολή από το υπουργείο Οικονομικών για να γίνει η πληρωμή και αρμόδια στελέχη του υπουργείου σημείωναν ότι πολύ δύσκολα θα συμβεί αυτό σήμερα για πρακτικούς λόγους, αφού δεν υπάρχει ρευστότητα.

Επίσης, Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες στο Reuters και τη Wall Street Journal, ότι η χώρα δεν θα αποπληρώσει σήμερα το 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν θα εξοφλήσει τη δόση προς το Ταμείο, το τελευταίο θα κηρύξει τη χώρα σε καθεστώς «ληξιπρόθεσμων χρεών». Αυτομάτως θα διακοπεί η της Ελλάδας από το ΔΝΤ, αλλά τα προβλήματα μιας τέτοιας εξέλιξης θα προέλθουν κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα () και τη στάση που θα τηρήσει σε ό,τι αφορά την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Επίσης, εφόσον η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ, ο (EFSF) έχει το δικαίωμα να καταστήσει αμέσως απαιτητά τα δάνεια που έχει διαθέσει στην Ελλάδα, ύψους 141,9 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών, όμως, το Δημόσιο θα πρέπει να εξυπηρετήσει άλλη μία υποχρέωσή του σήμερα, που μέχρι πριν από την προηγούμενη εβδομάδα δεν προκαλούσε πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για την αποπληρωμή ενός δανείου που είχε παράσχει η στην Ελλάδα πριν η χώρα ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Το ποσό της δόσης του δανείου είναι 472 εκατ. ευρώ και μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια για την εξόφλησή της. Πρόκειται για δάνειο που διατέθηκε το 1994 και λήγει το 2023 και η δόση των 472 εκατ. ευρώ είναι μία από τις πολλές τοκοχρεολυτικές δόσεις εξόφλησής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρωμή της δόσης αυτής δεν μπορεί να μεταφερθεί για αργότερα, καθώς θα θεωρηθεί νομισματική και αυτό δεν επιτρέπεται στο Ευρωσύστημα. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, δήλωσε χθες στο Bloomberg ότι γίνεται προσπάθεια για κάποιου είδους διακανονισμό με την ΤτΕ για τη μη καταβολή της εν λόγω δόσης σήμερα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει η εν λόγω αθέτηση προς το Ευρωσύστημα. Είναι βέβαιο ότι μία τέτοια ενέργεια θα λειτουργήσει σε βάρος της Ελλάδας ως προς τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια το μέγεθος των επιπτώσεων.

Παράλληλα, από την Τετάρτη η Ελλάδα θα βρίσκεται εκτός προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως χάνει τη δυνατότητα αξιοποίησης 16,3 δισ. ευρώ που «προστατεύονταν» από το πρόγραμμα. Πρόκειται για τα κεφάλαια που μέχρι τον Φεβρουάριο βρίσκονταν στο ΤΧΣ και πλέον είναι στον ESM, ύψους 10,9 δισ. ευρώ, τη δόση του 1,8 δισ. ευρώ και τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP's και ANFA's) συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το 2014 και το 2015.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση