Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Διπλασιάζεται στα 300 ευρώ το πρόστιμο για άσκοπες μετακινήσεις το Πάσχα
Διπλασιάζεται στα 300 ευρώ το πρόστιμο για άσκοπες μετακινήσεις το Πάσχα

Διπλασιάζεται στα 300 ευρώ το πρόστιμο για άσκοπες μετακινήσεις το Πάσχα

Κλειστές οι εκκλησίες μέχρι και τις 28 Απριλίου

Αυστηρότερα μέτρα για το διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο στις 9 το βράδυ μέχρι και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε, στο παραπάνω διάστημα:

– Επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

– Η κατ' εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4 θα ελέγχεται σαρωτικά, ενδελεχώς από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται αποκλειστικά μόνο για δύο όχημα κατ' όχημα. Ανακοίνωσε πως καταχρηστική χρήση της περίπτωσης Β4 συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.

Επανέλαβε πως την ημέρα του Πάσχα θα ισχύσουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τα οποία τηρεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Η πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε έχει αλλάξει τα πάντα γύρω μας, έχει επηρεάσει τον τρόπο που βιώνουμε αυτές τις άγιες ημέρες, ανέφερε.

Επικαλούμενος σχετικές , σημείωσε πως οι 9 στους 10 συμπολίτες μας δηλώνουν ότι θα γιορτάσουν με βάση τους κανόνες που επιβάλουν οι συνθήκες, θα ακολουθήσουν τις οδηγίες και εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του. Επισήμανε ότι αποδεικνύουν ότι η αγάπη τους προς την πατρίδα, τον συνάνθρωπο είναι πραγματική.

Όλα μεν πάνε καλά όμως είναι σημαντικό να συνεχίσουμε, χωρίς εξαιρέσεις, την προσπάθεια, επισήμανε και προσέθεσε: «Η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων είναι ηλεκτρονική, άρα δεν χρειάζεται οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να μετακινούνται. Η ημερομηνίας λήξης είναι η 30η Ιουνίου, δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε».

Σωτ. Τσιόδρας: 15 νέα κρούσματα, 2.207 συνολικά – 105 οι νεκροί

Δεκαπέντε νέα κρούσματα του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ημερήσια ενημέρωση την Μεγάλη Πέμπτη.

Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 2.207, εκ των οποίων το 56,2% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 569 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 921 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 69 με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη.

Ακόμη, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τρείς θανάτους από τον ιό το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 105.

Εξ αυτών 29 ήταν γυναίκες και οι υιποι άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 73 έτη. Από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουν βγει έως σήμερα 33 ασθενείς.

Ο κ. Τσίοδρας ξεκίνησε την ενημέρωση  με την παραδοχή ότι η θνησιμότητα παραμένει σταθερή στη χώρα μας και αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι «όλοι έχουμε αντέξει και θα πρέπει να συνεχίσουμε να αντέχουμε».

Αφού ευχαρίστησε την Εκκλησία και τους πιστούς που συμβάλλουν, όπως είπε, στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να προστατευτούν κυρίως ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες επισήμανε πως «όλη αυτή η προσπάθεια μας, άξιζε τον κόπο». Ο ίδιος, όμως. επισήμανε ότι δεν είμαστε ακόμα στο τέλος αυτής της προσπάθειας. «Κάποιοι λένε ότι ηλικιωμένοι θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στο τέλος του χρόνου, θα δούμε, δεν είμαστε προφήτες, παρακολουθούμε τα δεδομένα και αναλόγως πράττουμε» εξήγησε ο κύριος Τσιόδρας. Περισσότερο απ'όλους κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι, επανέλαβε και αναφέρθηκε σε ένα μήνυμα που έλαβε από έναν από αυτούς που του έλεγε ότι πρέπει κάποια στιγμή να πάμε κι εμείς μια βόλτα στην εξοχή.

Εξήγησε ότι «θα γίνει κι αυτό αλλά δεν είμαστε ακόμα σε αυτήν τη φάση», αλλά πρόσθεσε ότι «σύντομα θα έρθει η ώρα που θα αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους αλλά όχι πολύ σύντομα». Αυτό, όπως είπε, δεν θα γίνει προτού έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, χαμηλή κυκλοφορία του ιού και σχεδόν καθόλου εισαγόμενα κρούσματα του ιού στη χώρα μας. Όσον αφορά τα σχολεία, ο ίδιος είπε ότι δεν γνωρίζει πληροφορίες για το πότε θα ανοίξουν, αλλά συμπλήρωσε ότι όταν συμβεί, θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των ών αλλά και όλα τα γνωστά μέτρα υγιεινής. «Σίγουρα τα μικρά παιδιά δεν είναι στις ευπαθείς ομάδες γι' αυτό και όλοι οι σχεδιασμοί» όπως είπε είναι να ανοίξουν πρώτα οι πόρτες «για αυτά και στους γονείς τους, που είναι νέοι άνθρωποι».

Προσαρμοζόμαστε στη γνώση για τα φάρμακα και δεν κάνουμε του κεφαλιού μας

Αναφερόμενος στις θεραπείες, ο κύριος Τσιόδρας είπε ότι «όλοι οι ασθενείς στη χώρα μας έχουν την ευκαιρία να παίρνουν τις υπάρχουσες θεραπείες», οι οποίες δίδονται και στον υιπο κόσμο για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε τρεις θεραπείες και μία 4η που, όπως είπε, προστέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. «Περιμένουμε με αγωνία τις πρώτες δημοσιεύσεις για την χλωροκίνη και βλέπουμε με προσοχή τα προβλήματα που υπήρξαν στο καρδιογράφημα» και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες , όπως ανέφερε. Όπως είπε, και στη χώρα μας «πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν πάρει χλωροκίνη» επισημαίνοντας πως «δεν βλάψαμε κανέναν, αν κάτι κάναμε το κάναμε για να βοηθήσουμε και βοηθήσαμε». Ο κύριος Τσιόδρας ανέφερε ότι όλοι οι επιστήμονες στη χώρα μας παρακολουθούν τις διεθνείς ανακοινώσεις που σχετίζονται με τα χορήγησης φαρμάκων και κατέληξε λέγοντας «προσαρμοζόμαστε στην γνώση, δεν κάνουμε του κεφαλιού μας». Τέλος, ανέφερε ότι η ΗΔΙΚΑ με ειδική πλατφόρμα θα καταγράφει του ασθενείς και τις θεραπείες που έλαβαν διαχρονικά για τον κορωνοϊό.

Ερευνούμε άλλους κορωνοϊούς για να δούμε την εποχικότητα τους

Αναφερόμενος στην εποχικότητα του κορωνοϊού είπε ότι από νεότερη ανάλυση μελετών που αφορά τέσσερις άλλους κορωνοϊούς, φαίνεται ότι ξεκινούν να εμφανίζονται στην κοινότητα από τον Δεκέμβριο και παραμένουν έως τον Απρίλιο και το Μάιο. «Η κορύφωση τους δείχνει να είναι το Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι τέσσερις αυτοί κορωνοϊοί συμπεριφέρονται σαν την εποχική γρίπη. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, οι μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν αν υπάρχει ανοσία και πόση στον πληθυσμό. Μάλιστα αναφέρθηκε στην όπου «η εκτίμηση είναι ότι 3% του πληθυσμού έχει αναπτύξει ανοσία» και σε μια περιοχή της Φινλανδίας όπου το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 0,7 % έως 3,4%. Όσον αφορά τα κρούσματα απροσδιόριστής μετάδοσης στη χώρα μας, εκτίμησε ότι από την αρχή της ς είναι ελεγχόμενα τονίζοντας: «Δεν υπάρχει κάποιο παγόβουνο κάτω από αυτά ή κάποια μεγάλη διασπορά του ιού που δεν την γνωρίζουμε».

Επανερχόμενος στο ζήτημα των μαζικών τεστ που θα γίνουν στην επόμενη φάση, εξήγησε ότι ο μαζικός έλεγχος αφορά αρχικά «όσους είναι στην πρώτη γραμμή, γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και όσους έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες. Ανέφερε, τέλος, ότι οι πρόσφυγες, οι κλειστές δομές όπως τα σωφρονιστικά και άλλοι χώροι όπου η διασπορά μπορεί να είναι εύκολη και γρήγορη θα αποτελέσουν τις πρώτες περιοχές ελέγχου.

Κλειστές οι εκκλησίες μέχρι και τις 28 Απριλίου

Με ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, αποφασίζεται η παράταση (χωρίς τροποποίηση) της ισχύος της ΚΥΑ με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ.23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β'1178) αναφορικά με τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, έως και την 28.4.2020.

Η προηγούμενη ΚΥΑ λήγει τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της παράτασης έγκειται στο να «καλυφθούν» εορτές όχι μόνο της Ορθόδοξης ς (Αγίου Γεωργίου, Ζωοδόχου Πηγής, Θωμά κλπ) αλλά και άλλων δογμάτων και θρησκειών, όπως το ραμαζάνι.

Η απαγόρευση αφορά όλες τις θρησκείες, τα δόγματα και τους χώρους λατρείας τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση