Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Διορθώσεις στο ασφαλιστικό μετά τις αντιδράσεις
Διορθώσεις στο ασφαλιστικό μετά τις αντιδράσεις

Διορθώσεις στο ασφαλιστικό μετά τις αντιδράσεις

Να κλείσει το μέτωπο που άνοιξε με το καλημέρα, στο πεδίο των εισφορών με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, κυρίως επιστήμονες και μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας, μετά και τον συναγερμό που προκάλεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι έντονες αντιδράσεις βουλευτών του . Ετσι, εξετάζονται διορθωτικές κινήσεις στο σχέδιο νόμου, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν δυσανάλογα από την των εισφορών, ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως με «μπλοκάκια» αλλά και νέοι επιστήμονες.

Οπως παραδέχθηκε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου. Η πληρωμή των εισφορών από το 2017 θα παραμένει για την κύρια σύνταξη στο 20% με βάση το δηλωθέν εισόδημα, καθώς η κεντρική φιλοσοφία της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι η θεσμοθέτηση ενιαίων κανόνων για όλους, χωρίς παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις. «Αν θέλουμε να πληρώνουμε τις συντάξεις, δεν μπορούμε σήμερα να μειώσουμε τις εισφορές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο για τρία χρόνια, νέοι επιστήμονες, ίσως και νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, να έχουν χαμηλό κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα. Συγκεκριμένα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κατώτερο εισόδημα επί του οποίου θα μπορεί να ασφαλίζεται κάποιος να είναι το 80% του κατώτατου μισθού, ήτοι 468 τον μήνα, όπως ισχύει και για τους αγρότες. Στην πράξη, η κατώτατη εισφορά θα ανέρχεται σε 93 τον μήνα. Το μέτρο θα έχει περιορισμένη διάρκεια, τα τρία χρόνια, χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί εάν θα αφορά μόνο τους νέους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, ή θα επεκταθεί και για τους νέους (σε ηλικία ή δραστηριότητα) ελεύθερους επαγγελματίες.

Εισφορά εργοδότη

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι στους απασχολούμε που αμείβονται με «μπλοκάκι», θα προβλεφθεί εισφορά εργοδότη 13,5% ώστε οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν μόνο 6,5% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους. Οι ακριβείς όροι και οι προϋποθέσεις καθώς και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα τεκμαίρεται η εξαρτημένη εργασία θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Ειδικοί της ασφάλισης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι εφόσον κάποιος εργαζόμενος παρέχει εξαρτημένη εργασία δεν θα πρέπει να αμείβεται με μπλοκάκι, αλλά να ασφαλίζεται στο ΙΚΑ ή τον διάδοχο φορέα (Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) όπως όλοι οι μισθωτοί, με συλλογικές συμβάσεις και κάλυψη για ανεργία, επιδόματα κ.λπ. Επίσης, πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τους νέους ασφαλισμέ, που έχουν δηλαδή ενταχθεί για πρώτη φορά στην ασφάλιση από την 1/1/1993 και μετά, οι οποίοι παράλληλα με τη μισθωτή τους εργασία για την οποία ασφαλίζονται, διαθέτουν «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών, έχοντας όμως εξαίρεση από τη δεύτερη ασφάλιση.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων αλλαγών, εφόσον οι επαγγελματικές ομάδες και κλάδοι που εμπλέκονται του το ζητήσουν. Μια τέτοια περίπτωση είναι για παράδειγμα αυτή των δικηγόρων. Σύμφωνα με τον υπουργό, εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών του ζήτησαν την ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης των δικηγόρων στην κύρια σύνταξη αλλά και την κατάργηση του εφάπαξ. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των νομικών ζήτησαν από τον υπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης του εφάπαξ, με την επιστροφή των εισφορών όσων είναι ακόμη εν ενεργεία. Παράλληλα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο ένταξης της επικουρικής ασφάλισης των δικηγόρων στην κύρια ασφάλιση. Να σημειωθεί ότι η αρχική προσωπική θέση του κ. Κατρούγκαλου ήταν η συγχώνευση της επικούρησης στην κύρια ασφάλιση για όλους, όμως η πρόταση αυτή εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια. Ο υπουργός Εργασίας ζήτησε από τους εκπροσώπους των δικηγόρων να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους.

Για τους δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως δίνεται μάχη με τους θεσμούς προκειμένου να πειστούν ότι το αγγελιόσημο είναι οιονεί ασφαλιστική εισφορά ώστε να συνεχίσει να εισπράττεται. Επίσης, παραδέχτηκε ότι το βάρος της ς των εισφορών για τους αγρότες είναι σημαντικό και γι' αυτό η αύξηση των εισφορών στο 20% θα γίνει σταδιακά.

Εθνική σύνταξη

Προσπαθώντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι με το σχέδιό του, συγκρατείται η δημοσιονομική δαπάνη, αλλά υπέρ των πιο αδύναμων, καθώς ενσωματώνει τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα που ουσιαστικά αλλάζει τον προσανατολισμό του. «Πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα με ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο για τους νέους όσο και για τους παλιούς ασφαλισμένους» υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι τομή για το σύστημα είναι τόσο η Εθνική Σύνταξη που θα την εισπράττουν όλοι και που θα «καλύψει» την κατάργηση του ΕΚΑΣ, όσο και η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους. Μάλιστα, ο υπουργός υποστήριξε ότι οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί τον κεντρικό πυρήνα της μεταρρύθμισης αλλά δεν έχουν στείλει συγκεκριμένες επισημάνσεις.

Στο θέμα της «προσωπικής διαφοράς» ο υπουργός υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξει σύγκλιση παλαιών και νέων συντάξεων, χωρίς μειώσεις. Στην πράξη, από το 2018, θα μειώνεται η προσωπική διαφορά (το υπερβάλλον ποσό που θα προκύψει δηλαδή από τον επανυπολογισμό) μέχρις ότου αυτή μηδενιστεί και οι συντάξεις εξισωθούν. Μετά, θα ακολουθούν την πορεία της οικονομίας (θα αυξάνονται εφόσον αυξάνεται το ΑΕΠ).

Μάλιστα, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η «τρύπα» ύψους 600 εκατ. ευρώ για το 2016 θα καλυφθεί από την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδες, χαιρετίζοντας παράλληλα την «ψήφο εμπιστοσύνης» που έδωσαν οι εργοδοτικοί φορείς στην προωθούμενη λύση.

Αναφερόμενος, τέλος, στην του, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό και αυτό θα επιδιώξει να αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ αποκάλυψε πως ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να τον καλέσει σε κατ' αντιπαράσταση ακρόαση με τον υπεύθυνο της για το ελληνικό πρόγραμμα, Ντ. Κοστέλο.

Προαναγγελία κινητοποιήσεων από τη ΓΣΣΕ

Μίνι συνέδριο με αιχμή τη διοργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα διοργανώσει την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου η ΓΣΕΕ, που συγκαλεί παράλληλα και το Γενικό της Συμβούλιο.

Η Συνομοσπονδία αντιδρά στο σύνολο της προωθούμενης μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι το ασφαλιστικό είναι «η Σκύλλα που μας καλούν να αποδεχθούμε για να μην πέσουμε στη Χάρυβδη των δανειστών». Επισημαίνει πως αφορά δημοσιονομικές υποχρεώσεις και μαζέματα χωρίς να δίνεται μακροχρόνια, και κοινωνικά αποτελεσματική λύση, καθώς δεν ακουμπά την «καρδιά» του προβλήματος που είναι η ανεργία, η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροαποφυγή.

Βέβαια, η ΓΣΕΕ αντιδρά και στο γεγονός ότι δεν εκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητήσει τις θέσεις της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως έγινε με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

09s3exoikonomisiasfalistiko-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση