Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Διορθώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες
Διορθώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες

Διορθώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες

Τη χρυσή τομή για τον εξορθολογισμό της εισφοροδοτικής ικανότητας των αυτοαπασχολουμένων, ώστε τα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να αυξηθούν χωρίς οι υπέρογκες εισφορές να στραγγαλίζουν την υγιή , αναζητούν στο υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Σήμερα, οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Γ. Κατρούγκαλος και Τρ. Αλεξιάδης αναμένεται να συναντηθούν ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης της κοινής επιτροπής που σύστησαν τα δύο υπουργεία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων των ανεξάρτητα απασχολουμένων (γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων) αλλά και του οικονομικού επιμελητηρίου. Στόχος της επιτροπής θα είναι να μελετήσει και να διατυπώσει προτάσεις για τον εξορθολογισμό της εισφοροδοτικής ικανότητας των αυτοαπασχολουμένων αναφορικά με τα όσα προβλέπονται από τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις το ύψος των εισφορών που θα ισχύσουν από το και μετά, είναι εξοντωτικό για την υγιή επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων του υπουργείου Εργασίας, συγκαταλέγεται αυτή της επιβολής μιας χαμηλής κατώτερης κατηγορίας ασφαλιστέου εισοδήματος, αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τους αγρότες. Το μέτρο θα ισχύσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα αφορά τους νέους επαγγελματίες, ήτοι τους επαγγελματίες που έχουν έναρξη δραστηριότητας από 0 έως 5 χρόνια. Πρόκειται για την ίδια λύση που προωθείται και για τους νέους επιστήμονες, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, την περασμένη Παρασκευή.

Ηδη, επαγγελματικοί φορείς αναμένεται να προτείνουν στην κυβέρνηση τη δημιουργία αντίστοιχης «δικλίδας ασφαλείας» που θα οδηγεί σε χαμηλότερες εισφορές και για τα υψηλά εισοδήματα.

Για παράδειγμα, αντί το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να προκύπτει από το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού, ήτοι τα 5.680 ευρώ τον μήνα (αντιστοιχεί σε μηνιαία εισφορά 1.172 ευρώ) να προκύπτει από το 9πλάσιο του κατώτατου μισθού και να αφορά εισοδήματα από 65.000 ευρώ και πάνω. Αντίστοιχα, για τα εισοδήματα από 55.000 έως 65.000 ευρώ, το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα θα μπορούσε να είναι το 8πλάσιο του κατώτατου μισθού, κ.ο.κ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν με θετικότερο τρόπο το ενδεχόμενο η προστασία να παρέχεται στα εισοδήματα από 15.000 έως και 30.000 ευρώ, χωρίς ακόμη να έχει εξειδικευθεί η πρόταση.

Στην ίδια επιτροπή των συναρμόδιων υπουργείων αναμένεται να αναζητηθούν λύσεις και για άλλα σημαντικά προβλήματα που διαπιστώθηκαν αναφορικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους αυτοτελώς απασχολούμενους, ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, αλλά και της δυσκολίας που από τη του εμπεριέχει, λόγω και της αυξημένης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Πρόκειται για προβλήματα που ενδέχεται, εάν δεν αντιμετωπιστούν, είτε να στερήσουν από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σημαντικούς πόρους, αυξάνοντας την εισφοροαποφυγή, είτε να δημιουργήσουν σημαντική «τρύπα» στα φορολογικά . Για παράδειγμα, θα πρέπει να διευκρινιστεί ο τρόπος που θα εκπίπτουν τελικά οι εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προταθεί η κλιμακωτή έκπτωση φόρου από τις . Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και το τι θα γίνει με τους μετόχους μικρών επιχειρήσεων αλλά και το τι θα γίνει με εισοδήματα εκτός επιχειρηματικής δραστηριότητας. Λύση πρέπει να βρεθεί και στο θέμα των επαγγελματικών δαπανών, καθώς δεν μπορεί η έκπτωση να υπολογίζεται και στο φορολογητέο και το ασφαλιστέο εισόδημα.

Αλλά και στο θέμα με τα «μπλοκάκια», σύμφωνα με έγκριτους εργατολόγους πρέπει να υπάρξουν σημαντικές διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας, καθώς δεν αποκλείεται τελικά να ανοίξει ο δρόμος για επικράτηση των συμβάσεων υ, έναντι της μισθωτής εργασίας.

Αγρότες

Πριν καλά καλά κλείσει το θέμα των αυτοαπασχολούμενων, ανοίγει για τα καλά αυτό των αγροτών, καθώς η των εισφορών κατά 42% το δεν είναι η μόνη. Ειδικοί εκτιμούν ότι το 2019, όταν και οι αγρότες θα πληρώνουν βάσει του σχεδίου Κατρούγκαλου εισφορές 20% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους, η θα εκτοξευθεί. Υπολογίζεται ότι σωρευτικά για έναν αγρότη που είναι σήμερα ενταγμένος στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ, θα αγγίξει το 62%. Σημειώνεται πως περισσότεροι από τους μισούς ασφαλισμένους του ΟΓΑ (περίπου 350.000 αγρότες) βρίσκονται στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, ενώ εννέα στους δέκα αγρότες δήλωσαν το 2014 εισόδημα έως 5.000 ευρώ.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση