Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ » Δυο οργανώσεις εκβιαστών στο Βόλο εξάρθρωσε η Αστυνομία
Δυο οργανώσεις εκβιαστών στο Βόλο εξάρθρωσε η Αστυνομία

Δυο οργανώσεις εκβιαστών στο Βόλο εξάρθρωσε η Αστυνομία

Δύο εγκληματικές οργανώσεις που ενέχονται σε εκβιάσεις καταστηματαρχών της πόλης του Βόλου με το πρόσχημα της παροχής «ς» εξαρθρώθηκαν από την Αστυνομία.

Μάλιστα συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία οι δυο «αρχηγοί» των εγκληματικών οργανώσεων και άλλα επτά βασικά μέλη.

Μεταξύ των συλληφθέντων της πρώτης οργάνωσης είναι αστυνομικός, που υπηρετεί σε Υπηρεσία του Βόλου, ο οποίος τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Στο πλαίσιο των ερευνών στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα πιστόλι, πλήθος φυσιγγίων, πυρίτιδα και ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Από την έως τώρα έρευνα, έχει εξακριβωθεί ότι τα μέλη των δύο οργανώσεων «πουλούσαν » σε τέσσερα καφέ – μπαρ του Βόλου και σε πρατήρια υγρών καυσίμων, από τα οποία εισέπρατταν έως 600 ευρώ το μήνα.

Για την εξάρθρωση υπήρξε συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου με το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας ς.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, παρουσία του Περιφερειακού Διευθυντή Θεσσαλίας Ν. Γιαννέλου και του διευθυντή της Α.Δ.Μ. Ι. Τόλια, του αστυνομικού υποδιευθυντή, διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και του αστυνομικού υποδιευθυντή Γ. Ντιζέ εξαρθρώθηκαν, μετά από πολύμηνη και συστηματική αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου της , σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονται σε συστηματικούς εκβιασμούς ιδιοκτητών καταστημάτων της πόλης του Βόλου, με το πρόσχημα της «παροχής προστασίας».

Για τη συμμετοχή τους στις οργανώσεις, ως αρχηγικά και βασικά μέλη, συνελήφθησαν χθες 10.06.2015 το πρωί στο Βόλο, κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνολικά οκτώ άτομα, επτά Βολιώτες κι ένα Αθηναίος, ηλικίας από 20 έως 61 ετών, πέντε μέλη της πρώτης οργάνωσης και τρεις της δεύτερης.

Ο 29χρονος «αρχηγός» της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθη στην Αθήνα από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, για την εμπλοκή του σε συναφή υπόθεση.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης, του εμπρησμού, της ές, των παραβάσεων σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, καθώς και των παραβάσεων των νομοθεσιών περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ένας από τους συλληφθέντες της πρώτης οργάνωσης είναι αστυνομικός, που υπηρετεί σε Υπηρεσία του Βόλου. Με απόφαση του Προϊσταμένου του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, ενώ από τη συνδυαστική ανάλυσή τους εξακριβώθηκε πλήρως η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, διευκρινίστηκαν οι επιμέρους ρόλοι και οι μεταξύ τους λειτουργικές διασυνδέσεις και διακριβώθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους (modus – operandi).

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε σε δύο άξονες, υπό την απόλυτη καθοδήγηση και διεύθυνση του «αρχηγού» της. Στον πρώτο άξονα μεταξύ των μελών είχε ενταχθεί και ο αστυνομικός, καθώς και άγνωστος αριθμός περιφερειακών μελών, ενώ στον δεύτερο άξονα είχαν ενταθεί τρία από τα συλληφθέντα μέλη.

Ο ρόλος που είχε ανατεθεί στον εμπλεκόμενο αστυνομικό, από τον «αρχηγό» της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν η ενημέρωση για τις κινήσεις των Αστυνομικών Αρχών.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους προέκυψε ότι οι δράστες προσέγγιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων και απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, διάφορων χρηματικών ποσών με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας».

Παράλληλα, για να τους εκφοβίσουν και να τους εξαναγκάσουν να ενδώσουν στους εκβιασμούς, τους απειλούσαν ότι θα προέβαιναν σε έκνομες και βίαιες ενέργειες σε βάρος των ιδίων και μελών των οικογενειών τους και ότι θα προκαλούσαν φθορές στα καταστήματα τους.

Η δράση των δυο εγκληματικών οργανώσεων προσδιορίζεται τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διακριβωθεί πέντε περιπτώσεις εκβίασης ιδιοκτητών καταστημάτων και πρατηρίων υγρών καυσίμων, από τους οποίους τα μέλη των οργανώσεων εισέπρατταν μηνιαίως χρηματικά ποσά έως και 600 ευρώ.

Μάλιστα, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, υπήρξε διαμάχη μεταξύ των μελών των δύο οργανώσεων για το ποια θα παρέχει «προστασία», σε δυο ημεδαπούς, ιδιοκτήτες τριών πρατηρίων υγρών καυσίμων. Για τη «διευθέτηση» της διαμάχης μετέβη στο Βόλο ο αρχηγός τρίτης εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούταν στην Αθήνα σε παρόμοια αδικήματα και η οποία εξαρθρώθηκε χθες από το Τμήμα Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με τη σύλληψη των μελών της.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αστυνομικός – μέλος της πρώτης οργάνωσης – έχοντας αποκτήσει επαφή με τους ιδιοκτήτες των πρατηρίων, μέσω συγγενικού του προσώπου, τους έπεισε ότι λόγω της ιδιότητάς του θα τους προστάτευε από τη δράση των δύο οργανώσεων, έχοντας λάβει μάλιστα ως δώρο, το λιγότερο μία φορά, άγνωστη ποσότητα πετρελαίου για οικιακή χρήση.

Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν και δύο υποθέσεις ές και εμπρησμού σε πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ και καφετέρια, συμφερόντων του ίδιου ατόμου, το Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 αντίστοιχα, με δράστες τα μέλη του δεύτερου άξονα της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον οι «αρχηγοί» αλλά και τα υπόλοιπα μέλη των οργανώσεων, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν από τις διωκτικές Αρχές, λάμβαναν ιδιαίτερα . Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, δηλωμένες με στοιχεία ταυτότητας άλλων ατόμων, ως επί το πλείστον αλλοδαπών, τις οποίες άλλαζαν συνεχώς, ενώ στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν συχνά κωδικοποιημένες – συνθηματικές εκφράσεις.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης και των οργανωμένων ερευνών (σωματικών, σε οικίες και σε οχήματα), βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

• πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε έντεκα φυσίγγια,
• περίστροφο και πιστόλι, απομιμήσεις,
• δύο χειροβομβίδες δακρυγόνων,
• 44,3 γραμμάρια πυρίτιδας,
• κυνηγετικό όπλο και τυφέκιο,
• όργανο πολεμικών τεχνών από δύο ξύλα ενωμένα με αλυσίδα,
• 105 φυσίγγια και δύο κάλυκες φυσιγγίου,
• γεμιστήρας φυσιγγίων και πέντε μαχαίρια,
• ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους (64,7) γραμμαρίων,
• εννέα κάνναβης,
• 172 δισκία αναβολικών φαρμάκων,
• εννέα , δέκα ενέσιμες συσκευασίες αναβολικών φαρμάκων και τρεις σύριγγες,
• αυτοσχέδια ξύλινη ράβδος,
• σπρέι πιπεριού,
• 24 κινητά τηλέφωνα και πέντε κάρτες SIM,
• τρία φωτοαντίγραφα τραπεζικών επιταγών,
• ατζέντα με σημειωμένους τηλεφωνικούς αριθμούς,
• βιβλιάριο καταθέσεων,
• κατάλογος με τηλέφωνα και χρηματικά ποσά,
• φακός και μπλε φάρος.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ οι έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου συνεχίζονται για να διερευνηθεί όλο το εύρος και το πεδίο δράσης των εγκληματικών οργανώσεων.

4 1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση