Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Δημόσια και δωρεάν υγεία ζητά ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών
Δημόσια και δωρεάν υγεία ζητά ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών

Δημόσια και δωρεάν υγεία ζητά ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών

Έκανε διαμαρτυρίας στο πρώην ΙΚΑ

Δημόσια και δωρεάν υγεία, και κοινωνική αξία ζητά ο Δημοκρατικός Σύλλογος υναικών, που σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της υναίκας, έκανε διαμαρτυρίας στο πρώην ΙΚΑ Βόλου.

Οι γυναίκες, συνταξιούχοι και εκπρόσωποι Σωματείων, για μια ώρα ενημέρωναν τους συναλλασσόμενους για τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, στη και στον ελεύθερο χρόνο, μακριά από πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών επέδωσε υπόμνημα με τις διεκδικήσεις των γυναικών, στο πλαίσιο της 8ης Μάρτη.

Η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Ρίτσα Κωτή, τόνισε ότι μόνο η συλλογική δράση, η αγωνιστική στάση ζωής, η διεκση για όλα όσα τους ανήκουν, αποτελούν διέξοδο, ώστε οι γυναίκες να βγουν στο ξέφωτο μιας ζωής με δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα και στον ελεύθερο χρόνο.

Οι γυναίκες διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων όλων των ειδικοτήτων στο ΠΕΔΥ, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλες και όλους, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών, άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, άδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και δυνατότητα χρήσης της και από τον πατέρα.

Επίσης, διεκδικούν εφαρμογή του νόμου ια την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης, επίδομα τοκετού 1.000 € για κάθε γέννα, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάλυψη όλων των εξόδων του προγεννητικού ελέγχου και ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.

Επιπλέον, ζητούν ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα υγείας, πρόνοιας προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους χωρίς καμία προϋπόθεση, δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, από τον ΕΟΠΥΥ επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, που πρέπει να ενταχθεί στις εξετάσεις υποχρεωτικού προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου, μαζί με την εξέταση, το τεστ Παπανικολάου κλπ.

Τέλος, ζητούν δωρεάν μοριακό έλεγχο σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, καμία φοιτήτρια να μην είναι ανασφάλιστη, δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κοντά στο Πανεπιστήμιο και στα ΤΕΙ και στελέχωσή τους με το απαραίτητο και άλλο προσωπικό, ιδιαίτερα με γυναικολόγους για τις ανάγκες των φοιτητριών. Επαναφορά τις πενταετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και τα 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση