Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Δημοψηφίσματα της Ελλάδος από το 1920 μέχρι σήμερα
Δημοψηφίσματα της Ελλάδος από το 1920 μέχρι σήμερα

Δημοψηφίσματα της Ελλάδος από το 1920 μέχρι σήμερα

Σαν “” έπεσε από χθες το βράδυ η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την πραγματο δημοψηφίσματος, που καλεί ουσιαστικά τον ελληνικό λαό να πάρει την ευθύνη και να “βγάλει το φίδι από την τρύπα” αποφασίζοντας για την συμφωνία ή όχι της χώρας με τους όρους των δανειστών και συνεπώς την παραμονή μας ή όχι στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

 

Ιστορικά, το επερχόμενο αυτό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 θα είναι το όγδοο που διεξάγεται στην Ελλάδα και το πρώτο που αφορά οικονομικό ζήτημα. Από τα προηγούμενα δημοψηφίσματα, τα έξι αφορούσαν το πολίτευμα της Ελλάδος, ενώ το ένα την έγκριση Συντάγματος. Σημειωτέον ότι τρία από αυτά διεξήχθησαν από δικτατορικές κυβερνήσεις.

Δημοψήφισμα του 1920

Η κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη εν μέσω της Μικρασιατικής εκστρατείας προκήρυξε δημοψήφισμα για την  του βασιλιά Κωνσταντίνου στην χώρα, κίνηση που θεωρήθηκε πλεοναστική, αφού στις εκλογές που είχαν προηγηθεί είχε επικρατήσει το Λαϊκό Κόμμα, που τασσόταν υπέρ της επανόδου του βασιλιά. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α' επέστρεψε όντως στην χώρα στις 19 Δεκεμβρίου, γεγονός που έδωσε στις συμμαχικές δυνάμεις την πρόφαση να δώσουν την υποστήριξή τους στην με το δυσμενές επακόλουθο της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922.

Δημοψήφισμα του 1924

Την 13η Απριλίου του 1924 ο λαός μέσω του δημοψηφίσματος που προκήρυξε η Δ' Συντακτική Εθνοσυνέλευση συμφώνησε στην απόφαση εκπτώσεως της Δυναστείας των Γλυξβούργων και ανακηρύξεως της ς κοινοβουλευτικής μορφής. Το δημοψήφισμα είχε την πλήρη συμμετοχή του εκλογικού σώματος συμπεριλαμομένων των προσφύγων και μειονοτήτων, ενώ το ποσοστό πλειοψηφίας κατά της βασιλείας ήταν περίπου στο 70%.

Δημοψήφισμα του 1935

Το γνωστό στην ιστορία ως Νόθο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 3 Νοεμβρίου του 1935 από την δικτατορική κυβέρνηση του Γεωργίου Κονδύλη αφορούσε την ή συνέχιση του πολιτεύματος της Αβασίλευτης δημοκρατίας. Ο βασιλιάς Γεώργιος Β' επέστρεψε στην Ελλάδα στις 25 Νοεμβρίου με ποσοστό υπέρ του 97,88%.

Δημοψήφισμα του 1946

Για άλλη μια φορά ο λαός κλήθηκε να αποφασίσει για την επάνοδο του βασιλιά Γεωργίου του Β' στην Ελλάδα, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την χώρα μετά την κατάληψή της από τις Γερμανικές Δυνάμεις το 1941. Το εν λόγω δημοψήφισμα διενεργήθηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη με αποτέλεσμα 69% υπέρ της επανόδου του βασιλιά και 11% υπέρ της Αβασίλευτης δημοκρατίας.

Δημοψήφισμα του 1968

Πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα που διεξήγαγε η Χούντα των Συνταγματαρχών με θέμα την έγκριση ή όχι του Σχεδίου Συντάγματος, γνωστό ως Σύνταγμα του 1968. Το αποτέλεσμα ήταν 92,21% υπέρ του σχεδίου συντάγματος, αλλά το δημοψήφισμα θεωρείται νόθο.

Δημοψήφισμα του 1973

Την Κυριακή 29 Ιουλίου του 1973 η Χούντα των Συνταγματαρχών διεξήγαγε άλλο ένα δημοψήφισμα -το δεύτερο νόθο- με σκοπούς την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος, την εκλογή του Γεώργιου Παπαδόπουλου ως Προέδρου της ς και αντιπροέδρου του Οδυσσέα Αγγελή, καθώς και την έγκριση ς της μοναρχίας και εγκαθίδρυσης του πολιτεύματος της Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Δημοψήφισμα του 1974

Το τελευταίο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην χώρα μας στις 8 Δεκεμβρίου του 1974 ακολούθησε την επικράτηση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και αφορούσε την οριστική λύση του ζητήματος του πολιτεύματος. Αποφασίστηκε με πλειοψηφία 69,2% η τροπολογία για αιρετή ανάδειξη του αρχηγού του κράτους (έναντι κληρονομικής), η μη του βασιλιά Κωνσταντίνου και η επικράτηση της Αβασίλευτης δημοκρατίας, που ισχύει ως σήμερα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση