Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Δημιουργείται κρατικός «Τειρεσίας» για να διαπιστώνουν την πιστοληπτική ικανότητα
Δημιουργείται κρατικός «Τειρεσίας» για να διαπιστώνουν την πιστοληπτική ικανότητα

Δημιουργείται κρατικός «Τειρεσίας» για να διαπιστώνουν την πιστοληπτική ικανότητα

Τη ενός νέου φορέα, που θα λειτουργεί ως ένα είδος κρατικού «Τειρεσία», προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει σε μια ενιαία βάση δεδομένων πληροφόρηση για τις οφειλές νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο.

Στόχος είναι, εκτός από την καταγραφή όλων των οφειλών, ο νέος φορέας να αξιοποιήσει την πληροφόρηση που θα συγκεντρώσει προκειμένου να αξιολογεί τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών προς τις τράπεζες. Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, η πληροφόρηση για το ύψος και το είδος των οφειλών, σε συνδυασμό με το κατά πόσο το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο έχει ληξιπρόθεσμα χρέη ή όχι, θα δώσει τη δυνατότητα μιας αντικειμενικής αξιολόγησης της ικανότητάς του να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, βοηθώντας κυρίως την εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Με τον τρόπο αυτό η πληροφορία θα αξιοποιείται για τη ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες και Δημόσιο, αφού προηγουμένως ο οφειλέτης βαθμολογηθεί, παίρνοντας ένα συγκεκριμένο σκορ, βάσει μιας κλίμακας π.χ. από το 1 έως το 10.

Η της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, όπως θα λέγεται ο νέος φορέας, αποτελεί μέρος των προαπαιτουμένων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η χώρα μας στο πλαίσιο του μνημονίου, με την υποχρέωση μάλιστα να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας, θα έχει τη μορφή ανεξάρτητης αρχής υπό κρατικό όμως έλεγχο, προκειμένου να μπορεί να συγκεντρώνει στοιχεία για την πιστοληπτική ικανότητα πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τα των φυσικών κυρίως προσώπων.

Ζητούμενο ωστόσο αποτελεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα απασχολεί και φυσικά η χρηματοδότησή του, που δεν έχει προσδιοριστεί από πού θα προέλθει.

Η πληροφόρηση που θα συγκεντρώνεται παραπέμπει στα γραφεία πιστοληπτικής αξιολόγησης (credit bureau), που λειτουργούν σε όλες τις χώρες. Στη χώρα μας αντίστοιχη πληροφόρηση υπάρχει στη βάση δεδομένων του «Τειρεσία», του φορέα δηλαδή που έχουν συστήσει οι τράπεζες για να παρακολουθούν την στον πιστωτικό κίνδυνο των δανειοληπτών, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η βάση δεδομένων του «Τειρεσία» περιλαμβάνει όχι μόνο τους δανειολήπτες με καθυστερημένες οφειλές, αλλά και τη συνολική πιστοληπτική κατάσταση κάποιου, δηλαδή το σύνολο των οφειλών που έχει σε όλες τις τράπεζες. Διαθέτοντας αυτή την πληροφόρηση, έχει ήδη προχωρήσει στη σκοροκάρτας (scorecard), στην οποία έχουν πρόσβαση οι τράπεζες, προκειμένου να διαπιστώνουν την πιστοληπτική ικανότητα κάποιου προσώπου, επαγγελματία ή επιχείρησης, ειδικά όταν πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις, που δεν δημοσιεύουν οικονομικά στοιχεία.

 

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση