Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Δίμηνη διαβούλευση για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
Δίμηνη διαβούλευση για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

Δίμηνη διαβούλευση για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

Πρόσκληση προς τους κοινωνικούς ετίρους κι , για τη δι διαλόγου ως προς την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής κάρτας ς, αναμένεται να αποστείλει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Βάσει του σχεδιασμού, το μέτρο θα εφαρμοστεί ύστερα από τουλάχιστον δύο μήνες, αρχικά σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να θέσει το θέμα σε , για να συζητηθούν τα τεχνικά θέματα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν δύο μήνες προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη διασύνδεση με το σύστημα «Εργάνη».

Στόχος του υπουργείου είναι ο περιορισμός της  ψευδώς υποδηλωμένης ς, καθώς μέσω της χρήσης της κάρτας θα μπορεί να καταγράφεται ο συνολικός χρόνος ς κάθε εργαζομένου. Παράλληλα με τη διασύνδεση της  κάρτας με το σύστημα «Εργάνη», θα επιδιωχθεί και η διασύνδεση του συστήματος των ΑΠΔ με αυτό, ώστε να διασταυρώνονται στοιχεία εισφορών και πραγματικών ωρών εργασίας.

Να σημειωθεί ότι η θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας έγινε με νόμο του 2011, ο οποίος προβλέπει ότι με ευθύνη των επιχειρήσεων θα έπρεπε να ενημερώνεται καθημερινά, σε πραγματικό χρόνο, το ΙΚΑ για τον χρόνο εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης. Οριζε μάλιστα ο νόμος, που δεν έχει καταργηθεί, πως η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται με τη χρήση κάρτας εργασίας σε ηλεκτρονικό παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και τα στοιχεία θα διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό ή άλλο τρόπο στο ΙΚΑ. Ο νόμος ορίζει επίσης ότι οι επιχειρήσεις που θα εγκαταστήσουν το σύστημα της κάρτας εργασίας και θα καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές , καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές, θα έχουν έκπτωση έως 10% επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλά βέβαια, προβλέπει και ευθύνη του εργαζομένου στην υποβολή της κάρτας, με ποινή ύψους 200 ευρώ αν δεν γίνεται χρήση αυτής.

"Αλιεύοντας" την είδηση