Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Δίμηνη διαβούλευση για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
Δίμηνη διαβούλευση για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

Δίμηνη διαβούλευση για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

Πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς, για τη διενέργεια διαλόγου ως προς την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, αναμένεται να αποστείλει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας . Βάσει του σχεδιασμού, το μέτρο θα εφαρμοστεί ύστερα από τουλάχιστον δύο μήνες, αρχικά σε μεγάλες , ενώ σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να θέσει το θέμα σε , για να συζητηθούν τα τεχνικά θέματα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν δύο μήνες προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη διασύνδεση με το σύστημα «Εργάνη».

Στόχος του υπουργείου είναι ο περιορισμός της  ψευδώς υποδηλωμένης εργασίας, καθώς μέσω της χρήσης της κάρτας θα μπορεί να καταγράφεται ο συνολικός χρόνος απασχόλησης κάθε εργαζομένου. Παράλληλα με τη διασύνδεση της  κάρτας με το σύστημα «Εργάνη», θα επιδιωχθεί και η διασύνδεση του συστήματος των ΑΠΔ με αυτό, ώστε να διασταυρώνονται στοιχεία εισφορών και πραγματικών ωρών εργασίας.

Να σημειωθεί ότι η θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας έγινε με νόμο του 2011, ο οποίος προβλέπει ότι με ευθύνη των επιχειρήσεων θα έπρεπε να ενημερώνεται καθημερινά, σε πραγματικό χρόνο, το ΙΚΑ για τον χρόνο εργασίας, την προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης. Οριζε μάλιστα ο νόμος, που δεν έχει καταργηθεί, πως η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται με τη χρήση κάρτας εργασίας σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και τα στοιχεία θα διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό ή άλλο τρόπο στο ΙΚΑ. Ο νόμος ορίζει επίσης ότι οι που θα εγκαταστήσουν το σύστημα της κάρτας εργασίας και θα καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές , καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές, θα έχουν έκπτωση έως 10% επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλά βέβαια, προβλέπει και ευθύνη του εργαζομένου στην υποβολή της κάρτας, με ύψους 200 αν δεν γίνεται χρήση αυτής.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σκληρές κυρώσεις, ψυχροπολεμικό κλίμα - https://t.co/s10lzdJjOD -

  • ΕΚΒ: Κάτω τα χέρια από το 8ωρο - https://t.co/dom6pSuUFl -

  • Συνελήφθησαν στην Σκιάθο για διάνοιξη αρδευτικής γεώτρησης - https://t.co/0a57S5XONI -

"Αλιεύοντας" την είδηση