Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για το Μεταναστευτικό
Δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για το Μεταναστευτικό

Δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για το Μεταναστευτικό

Σε ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς συμμετείχε σήμερα νωρίς το πρωί, στο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου κ. Jean Asselborn, υπό τον συντονισμό του Υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη.

Στην συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Asselborn συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος με τον κ. Asselborn και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, κ. Γιάννης Μουζάλα, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα με θέμα το Μεταναστευτικό και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Επίτροπος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Είμαστε εδώ μαζί με τον καλό μου φίλο Jean Asselborn, τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, του βασικού οργάνου που διαχειρίζεται από πλευράς Συμβουλίου την και το μεταναστευτική ζήτημα για μια σημαντική αποστολή που ξεκίνησε από προχθές στο Λουξεμβούργο, για να μας οδηγήσει εχθές στην Ρώμη για το πρώτο μετεγκατάστασης που είχε το συμβολικό αλλά και τον ουσιαστικό του χαρακτήρα, το βράδυ στην Λαμπεντούζα και σήμερα στην Αθήνα για την σημαντική με όλα τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στην διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας του κ. Φλαμπουράρη.

Θα ήθελα κι εγώ ξεκινώντας να επισημάνω τον εποικοδομητικό και χρήσιμο ρόλο του υπουργού μετανάστευσης κ. Μουζάλα, καθ' όλη την διάρκεια της περιόδου που ασκεί τα καθήκοντά του, καθώς όλη η προεργασία που είχε γίνει στο στάδιο αυτό παίρνει την πιο συγκεκριμένη μορφή ως προς τις εφαρμογές της πολιτικής που πρέπει να συνοδεύσουν το που αφορά την Ελλάδα.

Όλοι αναγνωρίζουμε πλέον ότι το ζήτημα είναι Ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα. Το είχαμε πει και παλαιότερα. Τ όμως είναι ακόμη πιο ουσιαστικό και πιο αναγκαίο. Δεν έχει εγκαταλειφθεί η Ελλάδα στο έλεος αυτής της κατάστασης που αντιμετώπισε όλο αυτό το χρόνο ή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν νωρίτερα είχαν στηθεί και λειτουργήσει τα «hotspots». Τα «hotspots» δεν είναι ούτε κέντρα κράτησης, ούτε κέντρα φιλοξενίας, είναι μεικτές οργάνων της ΕΕ όπως η FRONTEX, o ΕΑSO για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, η EUROPOL για θέματα ασφαλείας και η EUROJUST ώστε να προστατεύονται πλήρως τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε συνδυασμό και σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές. Χθες είδαμε στην Ιταλία με τον κ. Asselborn να λειτουργεί το πρώτο «hotspot» στην Λαμπεντούζα.

Σήμερα μετά από αυτήν την πολύ ουσιαστική και σημαντική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και έβγαλε συμπεράσματα, όπως τα είπε πρωτύτερα ο κ. Μουζάλας, κινούμαστε πλέον με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς προς τα εμπρός. Τόσο στο κομ της  υποδομής και της οργάνωσης υποδοχής όσο και στο άλλο σημαντικό ζήτημα, αυτό της χρηματοδότησης της Ελλάδος. Ήδη 33 εκατομμύρια έχουν κατατεθεί και θα ακολουθήσει και το υπόλοιπο μέρος της χρηματοδότης παράλληλα με την εφαρμογή των όσων έχουμε συμφωνήσει.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα το γνωρίζετε. Δοκιμάζει και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, και την ευρωπαϊκή συνοχή και την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα. Βασικές αρχές με τις οποίες μπορεί να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη και να τα αντιμετωπίσει.

Όμως η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη της. Η Ευρώπη είναι κοντά της και αυτό σηματοδοτεί και συμβολίζει η κοινή παρουσία σήμερα του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών, του ενός δηλαδή εκ των τριών βασικών οργάνων της ΕΕ, και της Επιτροπής με τη δική μου παρουσία.  

Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί είμαι βέβαιος ότι οι ερωτήσεις σας θα μας δώσουν την ευκαιρία να απαντήσουμε πιο συγκεκριμένα. Θέλω απλώς να σας πω ότι αυτή την περίοδο δοκιμάζεται σε ένα μεγάλο βαθμό η δυνατότητα και η ικανότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει στο όνομα της Ευρώπης, αλλά και με βάση τις δικές της ανάγκες, το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Τα βήματα που έγιναν ήταν στη σωστή κατεύθυνση, σήμερα ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις, προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, και θέλω να πιστεύω πως σύντομα, όπως και η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να κάνει το πρώτο hotspot, όπως σας το περιέγραψα πριν, θα αρχίσει να λειτουργεί καταρχήν στην Μυτιλήνη, αλλά και σε άλλα σημεία όπου παρατηρείται αυξημένη προέλευση προσφύγων.  Γιατί όπως γνωρίζετε, από την πλευρά της Ελλάδος το 80% είναι πρόσφυγες, δηλαδή αυτοί που δικαιούνται, και με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, διεθνούς προστασίας.  Η Ελλάδα είναι χ όπου τη φιλοξενία την έχει στο DNA του ο Έλληνας. Έχει υποχρέωση να αναλάβει το μέρος της δικής της ευθύνης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας τις πολιτικές της Ευρώπης για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Είμαι αισιόδοξος πλέον, μετά από αυτή τη σημερινή , ότι όλα κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και για μια ακόμη φορά θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς στον κ. Μουζάλα για την ουσιαστική του συμβολή, εδώ και αρκετό καιρό, στο να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ώστε να προχωρήσουν οι πολιτικές και να φτάσουμε σε αυτά που πριν από λίγο ο κ. Asselborn περιέγραψε.

Τελειώνοντας θέλω να καλωσορίσω τον κ. Asselborn. Δεν είναι απλά και μόνο ένας Υπουργός που συνδυάζει, ξέρετε είναι ο μοναδικός Υπουργός που έχει και εσωτερικά και εξωτερικά θέματα στην Ευρώπη, αλλά είναι ένας διαχρονικός φίλος της χώρας μας που αγαπάει την Ελλάδα. Και όλη η προσέγγιση δεν γίνεται μονάχα μέσα από τα καθήκοντα που μας έχουν αναθέσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και μέσα από την προσωπική μας, αν θέλετε, ευαισθησία και άποψη για αυτό τον ιδιαίτερα φιλόξενο τόπο”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση