Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ / Δικαιώθηκε ο 25χρονος Βέλγος “κατάσκοπος” που φεύγει από την Ελλάδα
Δικαιώθηκε ο 25χρονος Βέλγος “κατάσκοπος” που φεύγει από την Ελλάδα

Δικαιώθηκε ο 25χρονος Βέλγος “κατάσκοπος” που φεύγει από την Ελλάδα

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του 25χρονου Βέλγου ο οποίος είναι από τις αρχές Ιουλίου ελεύθερος να φύγει από την Ελλάδα, μετά την του περιοριστικού όρου που του είχε επιβληθεί από εισαγγελέα και ανακριτή για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα μέχρι να δικαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνήγορος του νεαρού στις 13 Ιουνίου 2019 κατέθεσε στην Εισαγγελία αίτηση για ή κατάργηση του περιοριστικού όρου, κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό από τις δικαστικές αρχές τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, παρά την αντίρρηση που διατύπωσε ο ζητώντας την επιβολή χρηματικής εγγύησης 1.000€ για να αρθεί ο όρος.

Ο Βέλγος υπήκοος τελικά δικαιώθηκε και παρέμενε μέχρι πρότινος στη Μαγνησία μαζί με τη μητέρα του κάνοντας διακοπές, παραγνωρίζοντας την ταλαιπωρία που υπέστη, καθώς κατηγορούνταν για κατασκοπία πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και εφημερίδες του Βελγίου ασχολήθηκαν με την υπόθεση του 25χρονου Βέλγου υπηκόου που συνελήφθη στις 17 Απριλίου 2019 από σμηνίτες στο ραντάρ στο Πλιασίδι και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για κατασκοπεία σε βαθμό όμως πλημμελήματος.

Ο δικηγόρος του κατέθεσε στις 13 Ιουνίου στην Εισαγγελία του αίτηση αποκατάστασης του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του.

Ο 25χρονος εδώ και περίπου τρεις μήνες τριγυρνούσε μεταξύ Αθήνας και Βόλου, ενώ τα χρήματα που διέθετε είχαν σχεδόν εξαντληθεί, καθώς δεν μπορούσε να βγει από τη χώρα εάν δεν τελείωνε το στάδιο της ανάκρισης που καρκινοβατούσε για όλο αυτό το διάστημα.

Παράλληλα με το ζήτημα είχε ασχοληθεί και η Πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα, κάνοντας παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο, ζητώντας τον απεγκλωβισμό του υπηκόου της, που διαμένει μόνιμα στις Βρυξέλλες και ασχολείται με υπολογιστές.

Ο άνδρας βρέθηκε στο Πήλιο, όπου δούλεψε εθελοντικά σε αγροτική μονάδα στην περιοχή και ταυτόχρονα περιηγούνταν στα χωριά, διαμένοντας από τον περασμένο Οκτώβριο σε σκηνή.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του το θέμα δημιουργήθηκε για μια φωτογραφία που βρέθηκε στην μηχανή του που λειτουργεί με φίλμ, και που απεικονίζονταν το “μπαλόνι” του ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας στο Πλιασίδι.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι που κατέθεσαν για το περιστατικό είπαν πως στη γύρω τοποθεσία δεν υπήρχε περίφραξη που να αποτρέπει την προσέγγιση της στρατιωτικής εγκατάστασης, αλλού ούτε και κάποια πινακίδα που να προειδοποιεί ότι απαγορεύεται η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση της περιοχής.

Ο νεαρός είχε ξεκινήσει από τη Μακρινίτσα με προορισμό το Πουρί για οκτάωρη πεζοπορία, όντας λάτρης της φύσης, χωρίς να είναι κατάσκοπος.

Υπενθυμίζεται πως σμηνίτες της 9ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (ΜΣΕΠ), τον αντιλήφθηκαν που φωτογράφιζε, τον συνέλαβαν, και οδηγήθηκε στο Βορείου Πηλίου, στην Ανακασιά και στη συνέχεια κατέληξε στον εισαγγελέα αρχικά και στον ανακριτή κατόπιν.

Ο νεαρός αλλοδαπός αρχικά κρίθηκε ύποπτος για στρατιωτική κατασκοπεία, καθώς δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία του.

Ο Βέλγος, εκτός από την ταυτότητά του, δεν είχε κανένα άλλο στοιχείο και αρχικά οι Αρχές δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν κάποιον συγγενή ή φίλο του στο Βέλγιο, που να τον γνωρίζει.

Στη συνέχεια όμως, τα στοιχεία του ταυτοποιήθηκαν και, όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος, του αρέσει η φύση και από τον περασμένο Οκτώβριο βρισκόταν στην περιοχή του Πηλίου, όπου πραγματοποιούσε περιηγήσεις.

Ο νεαρός είχε πει ξεκίνησε με προορισμό το Πουρί, στην πορεία, όμως, έχασε το δρόμο, με αποτέλεσμα να φτάσει στην περιοχή γύρω από τα ραντάρ στο Πλιασίδι.

Εκεί ήταν που άρχισε να τραβά φωτογραφίες, προκαλώντας τις υποψίες των στρατιωτικών.

Η επίμαχη φωτογραφία βρίσκονταν πράγματι στην κάμερά του, μεταξύ άλλων από διάφορα τοπία, αφού σύμφωνα με τον δικηγόρο του, εντυπωσιάστηκε από την εικόνα του ραντάρ και θέλησε να την κρατήσει στη μηχανή του.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη φυγόποινου στον Βόλο #σύλληψηφυγόποινου - https://t.co/tNjeuIltN7 -

  • Νεκρός οδηγός Ι.Χ. που έπεσε στη θάλασσα στην Σκόπελο #νεκρόςοδηγός - https://t.co/SxgEONUOS3 -

  • Συμμετοχή ενδιαφερομένων στην επετειακή έκδοση με θέμα «1922-2022: εκατό χρόνια από την Καταστροφή»… - https://t.co/fbKBhCXLzI -

"Αλιεύοντας" την είδηση