Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Δικαίωση για Airbnb από το Δικαστήριο της Ε.Ε.
Δικαίωση για Airbnb από το Δικαστήριο της Ε.Ε.

Δικαίωση για Airbnb από το Δικαστήριο της Ε.Ε.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) δικαίωσε χθες την Airbnb, ορίζοντας ότι η Airbnb είναι διαδικτυακή πλατφόρμα υπηρεσιών και όχι κτηματομεσιτική εταιρεία. Υπό αυτή την ιδιότητα, η Airbnb απαλλάσσεται από τους αυστηρούς περιορισμούς και τους ευρωπαϊκούς κανόνες που διέπουν το επάγγελμα των κτηματομεσιτών.

Η νίκη της Airbnb επί της γαλλικής ένωσης τουρισμού AHTOP ενώπιον του ΔΕΕ σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορούν να αποκλείσουν τις υπηρεσίες της Airbnb σε εθνικό επίπεδο. Στη διακριτική τους ευχέρεια, όμως, είναι ο αποκλεισμός της Airbnb, μόνο στην περίπτωση που κρίνουν ότι εμποδίζει την του εγκλήματος και του ρατσισμού ή εφόσον είναι απαραίτητο για την των καταναλωτών και των επενδυτών.

Το ΔΕΕ διαπίστωσε ότι πρόκειται για πλατφόρμα διαμεσολάβησης για αναζήτηση καταλύματος κάθε μορφής και δεν θα μπορούσε να περιληφθεί στον κλάδο των κτηματομεσιτών ή να υπόκειται στους ίδιους κανόνες. Επιπλέον, η Airbnb δεν έχει επηρεάσει τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων σχετικά με την τιμή ενοικίασης και συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντοτε με το ΔΕΕ, δεν έχει τους ασκήσει «επίδραση αποφασιστικής σημασίας».  Από τη δικαστική απόφαση προκύπτει ότι η Airbnb δεν ελέγχει ούτε δεσμεύει τους ιδιοκτήτες ή τα καταλύματα που είναι εγγεγραμμένα στην πλατφόρμα της. Επομένως, οι ιδιοκτήτες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκμίσθωσης.

Ανάσα ανακούφισης προσφέρει η δικαστική νίκη στην Airbnb, καθώς τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει θύελλα αντιδράσεων από ξενοδόχους και ρυθμιστικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε Νέα Υόρκη, Αμστερνταμ, Βερολίνο και Παρίσι, πολλοί ισχυρίζονται ότι η πλατφόρμα εντείνει το πρόβλημα έλλειψης κατοικιών και μειώνει τις επιλογές για τους χαμηλόμισθους. Η θριαμβευτική νίκη της Airbnb της ανοίγει τον δρόμο για την είσοδό της στο χρηματιστήριο, την οποία έχει δρομολογήσει για το 2020.

Παράλληλα, όμως, αποτελεί νίκη για ολόκληρη τη λεγόμενη gig economy, στην οποία περιλαμβάνονται πλατφόρμες διαμοιρασμού και εταιρείες της τελευταίας δεκαετίας, οι οποίες εμφιλοχωρούν σε παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας, μεταξύ αυτών και η δεινοπαθούσα Uber. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αποδυθεί τα τελευταία χρόνια σε προσπάθειες ρύθμισης και περιορισμού αυτών των επιχειρήσεων. Πλέον, με την απόφαση του ΔΕΕ αναμένεται ότι θα χαλαρώσουν αυτές οι προσπάθειες χαλιναγώγησης.

Uber

Η χθεσινή απόφαση γερμανικού δικαστηρίου διαφέρει από αυτή του ΔΕΕ σχετικά με την Airbnb, καθώς απαγορεύει τη δραστηριοποίηση της Uber στη . Η περίπτωση της Uber δεν είναι ίδια με της Airbnb, καθώς το ΔΕΕ την έχει κατατάξει από το στην κατηγορία των εταιρειών και όχι ως «υπηρεσία κοινότητας πληροφοριών», μία ιδιότητα που θα της έδινε μεγαλύτερη ευελιξία. Για κάθε παραβίαση, η Uber πρόκειται να δεχθεί πρόστιμα από 250 έως και 250.000 ανά διαδρομή. «Θα αξιολογήσουμε την απόφαση του δικαστηρίου και θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες μας στη θα συνεχίσουν», όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Uber θα προσβάλει την απόφαση.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εμβόλια mRNA: Επηρεάζουν τη γονιμότητα; #ΕμβόλιαMRNA - https://t.co/y2tpaHGGDm -

  • Στον Ολυμπιακό Βόλου ο Τσέχος επιτελικός μέσος Φίλιπ Χάσεκ #ΦίλιπΧάσεκ - https://t.co/nFgNXVwQHm -

  • Εμβόλια mRNA: Επηρεάζουν τη γονιμότητα - https://t.co/CXAaTFPX7q -

"Αλιεύοντας" την είδηση