Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Διεύθυνση ΑΓΕΤ: Υποδειγματικής λειτουργίας η τσιμεντοβιομηχανία
Διεύθυνση ΑΓΕΤ: Υποδειγματικής λειτουργίας η τσιμεντοβιομηχανία

Διεύθυνση ΑΓΕΤ: Υποδειγματικής λειτουργίας η τσιμεντοβιομηχανία

Το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχει το εργοστάσιο της , που λειτουργεί υποδειγματικά . Αυτό επισήμαναν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του εργοστασίου στο Βόλο Μιχάλης Βλάχος και ο διευθυντής περιβάλλοντος του εργοστασίου, Χαράλαμπος Κουρής.

Σύμφωνα με τα στελέχη της   οι δειγματοληψίες των απαερίων της περιστροφικής καμίνου σε φουράνια και διοξίνες αλλά και άλλα βαρέα μέταλλα είναι  κάτω από τα αυστηρότερα όρια κι όπως ενημέρωσαν  αυτά πιστοποιούνται από μετρήσεις που κάνει το εργοστάσιο δύο φορές το χρόνο, αλλά και από τα αποτελέσματα των δειγμάτων που λαμβάνονται από το σύστημα συνεχούς δειγματοληψίας που εγκαταστάθηκε τον Ιούλιο του 2018, με στόχο τη συνεχή παρακολούθηση των αέριων εκπομπών για τυχόν περιεκτικότητά τους σε διοξίνες και φουράνια.

Επιπλέον η ΑΓΕΤ δεν ευθύνεται για τη μυρωδιά καμένου πλαστικού στο Βόλο, ενώ εμμένει ότι καίει RDF σε ποσοστό 20% και όλες οι διαδικασίες από την ώρα που το υλικό φθάσει στο λιμάνι ή σε στην αδειοιδοτημένη στεγασμένη αποθήκη μέχρι την κάμινο ακολουθείται ένα αυστηρό πρωτόκολλο διαδικασιών όπως προβλέπει η ΑΕΠΟ.

Τόσο ο κ. Βλάχος όσο και ο κ. Κουρής, έκαναν λόγο για ένα  υποδειγματικό εργοστάσιο  το οποίο πέτυχε να επιβιώσει στην κρίση, να διαθέτει όλες τις πιστοποιήσεις σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας και περιβάλλοντος και με επενδύσεις σε καινοτόμα και υπηρεσίες και με δράσεις που στηρίζουν την τοπική κοινωνία.

Ο κ. Βλάχος παρουσίασε τη δραστηριότητα του εργοστασίου στο Βόλο και τα οικονομικά στοιχεία ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλους τους ελέγχους που γίνονται στο εργοστάσιο σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ΑΕΠΟ, εμμένοντας ότι η καύση των εναλλακτικών καυσίμων γίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον. Τόνισε ότι όλες οι μετρήσεις που έχουν γίνει στα απαέρια, είτε το εργοστάσιο καίει πετ κοκ μαζί με RDFπου φθάνουν στην κάμινο από διαφορετικές διόδους, είτε σκέτο RDF, οι μετρήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για το περιβάλλον, πολύ περισσότερο για τη δημόσια υγεία.

Χαρακτήρισε «ανεδαφικούς και αντιεπιστημονικούς τους ισχυρισμούς της Επιτροπής Αγών Πολιτών τονίζοντας ότι η ΑΓΕΤ διαθέτει τον εξοπλισμό για να καίει RDFκαι ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται δεν επιτρέπουν τη δημιουργία διοξινών και φουρανίων.  Τόνισε ότι αν το εργοστάσιο έκαιγε φυσικό αέριο, τότε θα χρειαζόταν ποσότητες μια πόλης όπως ο Βόλος και αυτό θα κόστιζε ενώ και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καύσης του θα ήταν μεγαλύτερο από αυτό της καύσης RDF.

Ιστορικό ελέγχων από το 2017 μέχρι σήμερα

“Η εγκατάσταση του μηχανήματος έγινε για να αποδείξουμε πραγματικά δεν εκπέμπουμε διοξίνες και φουράνια, και ως δείγμα καλής θέλησης και κίνησης προς την κοινωνία του Βόλου. Επίσης έγινε για να απαντήσουμε στις αστήρικτες κατηγορίες ότι κοροϊδεύουμε τους μηχανισμούς όταν έρχονται να κάνουν έλεγχο, «πειράζοντας» την διαδικασία καύσης». Τόνισε ότι οι αποθήκες στο λιμάνι είναι για να ξεφορτώνεται το υλικό που έρχεται με το πλοίο και ότι άμεσα μεταφέρεται με ταινιοδρόμους στην στεγασμένη αποθήκη που διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να το φιλεξενήσει σύμφωνα με την ΑΕΠΟ (τσιμέντο στο πάτωμα για να μην υπάρχουν διαρροές, σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης κ.α. )

Η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ εγκαινιάζει τη λειτουργία συστήματος συνεχούς δειγματοληψίας απαερίων περιστροφικής καμίνου

Μία πρωτοβουλία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ ως υπεύθυνου και ενεργού πολίτη

 Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε  η ΑΓΕΤ τονίζεται: “Με ευθύνη και σεβασμό προς το περιβάλλον,  την τοπική κοινωνία του Βόλου και τις αρχές του, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ εγκαινιάζει τη λειτουργία συστήματος συνεχούς δειγματοληψίας απαερίων περιστροφικής καμίνου, με στόχο τη συνεχή παρακολούθηση των αέριων εκπομπών του  για τυχόν περιεκτικότητά τους σε διοξίνες και φουράνια.

Με διαχρονική δέσμευση να επενδύει σε καινοτόμες πρακτικές που αφορούν τόσο στη φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία, όσο και στην ενημέρωση των  κοινωνικών εταίρων, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ πρωτοπορεί στον χώρο της τσιμεντοβιομηχανίας και  εγκαθιστά στο εργοστάσιο του Βόλου το διεθνώς αναγνωρισμένο Dioxin Monitoring System, του Αυστριακού οίκου Monitoring Systems GmbH, το μοναδικό παγκοσμίως σύστημα που εκπληρώνει πλήρως τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού προτύπου μέτρησης διοξινών (ΕΝ 1948-1) περί συνεχούς δειγματοληψίας.

Το σύστημα αποτελείται από 1 Μονάδα Δειγματοληψίας, 2 Δειγματοφορείς Τιτανίου και 1 Μονάδα Ελέγχου. Η Μονάδα Δειγματοληψίας είναι μόνιμα εγκατεστημένη στην καμινάδα του περιστροφικού κλιβάνου, και διενεργεί πλήρως αυτοματοποιημένα, συνεχή δειγματοληψία των απαερίων καύσης. Τα δείγματα αποστέλλονται  σφραγισμένα στο διαπιστευμένο κατά EN 17025 εργαστήριο του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ για τη μέτρηση της περιεκτικότητας τους σε διοξίνες και φουράνια. Το Dioxin Monitoring System  λειτουργεί σύμφωνα με τα πλέον αυστηρά, διεθνή πρότυπα Ποιότητας και Ασφάλειας (MCERTS, EPA Method 23A-US EPA Environmental Technology Verification Program ETV).

Ο διευθυντής του εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο,  Μιχάλης Βλάχος, ανέφερε σχετικά «Με την εγκατάσταση του Dioxin Monitoring System, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ αποδεικνύει ακόμη μια φορά τη διαρκή δέσμευση του να λειτουργεί ως υπεύθυνος και ενεργός πολίτης των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται. Η εγκατάσταση του συστήματος αυτού έρχεται να προστεθεί στις δράσεις και πρωτοβουλίες μας για υπεύθυνη και  συνεχή ενημέρωση των πολιτών, οι οποίες ξεκίνησαν  με την ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας heraclesfootprint.gr, μέσω της οποίας παρέχεται σε η δυνατότητα  σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εύκολα και γρήγορα την εικόνα των αέριων εκπομπών του εργοστασίου».

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ συνεχίζει να επενδύει στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του, την υλο δράσεων για τη συνεχή βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο, η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα τσιμέντου του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, αποτελεί πρότυπο για την Ελληνική & Διεθνή Βιομηχανία. Παράγει 7 είδη τσιμέντου και από τις εγκαταστάσεις του διακινούνται επιπλέον κλίνκερ, στερεά καύσιμα και αδρανή υλικά, τόσο στην εγχώρια όσο και τη διεθνή , ενώ για περισσότερα από 90 χρόνια συνεισφέρει ουσιαστικά στη στήριξη και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας του Βόλου.

Όμιλος Εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ

Ο Όμιλος Εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλος της LafargeHolcim, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στην Ελλάδα, έχοντας περισσότερα από 100 χρόνια παρουσίας στην . Με ένα δίκτυο 33 παραγωγικών και εμπορικών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην παρ και εμπορία τσιμέντου, αδρανών υλικών, σκυροδέματος και βιομηχανικών ορυκτών προσφέροντας στην αγορά και λύσεις που ικανοποιούν τις διαφοροποιημένες ανάγκες των πελατών και τις απαιτήσεις της σύγχρονης κατασκευής.

Σχετικά με τη LafargeHolcim

Η LafargeHolcim είναι παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο δομικών υλικών και λύσεων και εξυπηρετεί τεχνίτες, οικοδόμους, αρχιτέκτονες και μηχανικούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην παρ τσιμέντου, αδρανών και σκυροδέματος που χρησιμοποιούνται σε οικοδομικά έργα από οικονομικά προσιτή στέγαση και μικρά τοπικού χαρακτήρα έργα, μέχρι τα μεγαλύτερα και πλέον τεχνικά και αρχιτεκτονικά σύνθετα έργα υποδομών. Καθώς η αστικο επηρεάζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο Όμιλος παρέχει καινοτόμα προϊόντα και κατασκευαστικές λύσεις, με μία ξεκάθαρη δέσμευση προς την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.  Κατέχοντας ηγετικές θέσεις σε όλες τις περιοχές, ο Όμιλος LafargeHolcim απασχολεί περίπου 90.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 80 χώρες και διαθέτει ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες και τις ώριμες αγορές.”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση