Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ / Διευθετούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις εκλογές της Κυριακής
Διευθετούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις εκλογές της Κυριακής

Διευθετούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις εκλογές της Κυριακής

Σεμινάριο για τις εκλογές της Κυριακής πραγματοποιήθηκε χθες από το πρωί έως και το μεσημέρι σε αίθουσα του Πρωτοδικείου Βόλου, όπου 600 περίπου δικαστικοί αντιπρόσωποι έλαβαν οδηγίες για την εκλογική διαδικασία και τι θα πρέπει να προσέχουν. Σημειώνεται πως οι μπορούν να τοποθετήσουν μέχρι 4 σταυρούς για τις Περιφερειακές Εκλογές στη Μαγνησία (εκτός Σποράδων), όπως και για τις Ευρωεκλογές.

Στην Εκλογική Περιφέρεια Βόλου οι ψηφοφόροι μπορούν να βάζουν μέχρι 3 σταυρούς και στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες 1 σταυρό, ενώ στα τοπικά μπορούν να τοποθετηθούν μέχρι 2 σταυροί.

Για τις Ευρωεκλογές στη Μαγνησία θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών συνολικά 33 κόμματα από τα 40 που περιλάμβανε η ανακήρυξη από τον Άρειο Πάγο, και στη Περιφέρεια οι συνδυασμοί που κατέρχονται είναι συνολικά 8.

Το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Αχιλλέας Θεοχάρης, τόνισε ότι θα υπάρχουν δύο ειδών τμήματα, τα Α’ και τα Β’ και στα πρώτα οι πολίτες θα ψηφίζουν για Περιφερειακές και Ευρωεκλογές, ενώ στα Β’ για Δημοτικές και Κοινοτικές – Τοπικές.

Υπάρχουν ορισμένα μικτά τμήματα με τέσσερις κάλπες, αλλά αφορούν μικρά τμήματα που βρίσκονται σε περιοχές κάτω των 300 κατοίκων, η όπου δεν υπάρχει τοπική κοινότητα.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου για τα Α’ τμήματα εμφανίζονται κάποια είδη ψηφοφόρων που δεν ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές και έτσι θα πρέπει να γίνει μια διάκριση στα εκλογικά βιβλία (πρωτόκολλο ψηφοφορίας, στα βιβλία πράξεων της εφορευτικής επιτροπής), ανάμεσα στις δύο διαδικασίες, αφού θα υπάρχουν δύο κάλπες.

Αναφορικά με τους ετεροδημότες αυτοί δεν ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές, όπως και οι στρατιωτικοί που δεν είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Ο κ. Θεοχάρης εξήγησε πως σε περίπτωση που ο στρατιωτικός δεν προσκομίσει στον αντιπρόσωπο αντίστοιχη βεβαίωση πως είναι εγγεγραμμένος στον ειδικό κατάλογο δεν έχει το δικαίωμα ψήφου.

Σχετικά με τα Β’ τμήματα τέθηκαν κάποια ερωτήματα για το τι θα συμβεί εάν στην κάλπη για το Δήμο Βόλου για παράδειγμα βρεθεί κάποιο ψηφοδέλτιο από άλλη δημοτική ενότητα, η τι θα γίνει εάν βρεθούν περισσότεροι σταυροί στη πρώτη και όχι στη δεύτερη ενότητα και αν γεννάται θέμα ακυρότητας του ψηφοδελτίου.

Τονίζεται ότι σε περίπτωση που τοποθετηθεί σταυρός μπροστά από το όνομα του υποψήφιου περιφερειάρχη ή του δημάρχου, δεν λαμβάνεται υπόψη και πάει υπέρ του συνδυασμού χωρίς να ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο.

Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε πως οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, με τους ψηφοφόρους να έχουν μαζί τους απαραίτητα ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αστυνομική ταυτότητα, ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης, ή ασφαλιστικό βιβλιάριο οποιουδήποτε οργανισμού.

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επιδότηση ενέργειας σε εμπορικούς καταναλωτές και επαγγελματίες #Επιδότησηενέργειας - https://t.co/MJ7b6ffKBF -

  • Σχηματισμός δικογραφίας κατά δύο γυναικών και άγνωστου για απάτη #απάτημέσωδιαδικτύου - https://t.co/IcK5UNe5AS -

  • Τι γνωρίζουμε για την Όμικρον: Ιλιγγιώδης η μετάδοση, σημαντική η τρίτη δόση εμβολίου #μετάλλαξηΌμικρον - https://t.co/FiClxazRvG -

"Αλιεύοντας" την είδηση