Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Διετή συμφωνία με τον ESM προτείνει η Αθήνα
Διετή συμφωνία με τον ESM προτείνει η Αθήνα

Διετή συμφωνία με τον ESM προτείνει η Αθήνα

Διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, προτείνει η ελληνική , απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση Γιουνκέρ για συμφωνία την ύστατη ώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές , η Αθήνα “θα διεκδικήσει μέχρι τέλους βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ” και “αυτό θα είναι το μήνυμα του ΟΧΙ σε μία κακή συμφωνία, στο δημοψήφισμα της Κυριακής”.

Οι ίδιες τονίζουν ότι “η είχε ξεκαθαρίσει απο την πρώτη στιγμή πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης”.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του Γέρουν Ντάισελμπλουμ και τον Γ.Δ. του ESM Κλάους Ρέγκλινκ, προκειμένου να επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση και να αποφευχθεί, έστω και τη δωδεκάτη ώρα, το δυστύχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ελληνική κυβέρνηση – μετά από τη δραματική επιδείνωση του κοινωνικού και οικονομικού κλίματος από την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος – προσανατολιζόταν να αποδεχθεί την πρόταση απεμπλοκής που κατέθεσε χθες ο κ. Ζ.Κ.Γιούνκερ. Η πίεση που έχει διαμoρφωθεί και οι συνθήκες ασφυξίας στην από το κλείσιμο των τραπεζών, σε συνδυασμό με τα που διαμορφώνει η εκπνοή του ελληνικού προγράμματος τα μεσάνυχτα, αλλά και οι πιέσεις από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, που εσωτερικά για την ώρα κρατούν αποστάσεις από την του δημοψηφίσματος, οδηγούν στην αλλαγή θέσης.

Στην περίπτωση που οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονταν, θα επιδιωκόταν η έκτακτη σύγκληση του , απόψε, πριν δηλαδή και την τυπική λήξη του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος και θα συνεδρίαζε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αποκατασταθεί η ροή του ELA προς τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα που, σε διαφορετική περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατάρρευση. Πληροφορίες της «Κ» ήθελαν, μάλιστα, τον κ. Γ. Στουρνάρα να κατευθύνεται προς τη Φρανκφούρτη, όπου και η έδρα της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στην πρόταση του κ. Γιουνκέρ προβλέπεται ότι ο κ. πρέπει να αποστείλει πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης στους κ. Γιουνκέρ, Ντάισελμπλουμ, Μέρκελ και με την οποία θα αποδέχεται την πρόταση των θεσμών, όπως δημοσιεύτηκε την Κυριακή, αλλά και να συμφωνήσει ότι με αυτά τα θα ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

  • «Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων» - https://t.co/0KD8zMzMo9… -

"Αλιεύοντας" την είδηση