Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Διαξιφισμοί και… χιούμορ από Τσακαλώτο – Στουρνάρα για την οικονομία
Διαξιφισμοί και… χιούμορ από Τσακαλώτο – Στουρνάρα για την οικονομία

Διαξιφισμοί και… χιούμορ από Τσακαλώτο – Στουρνάρα για την οικονομία

Οικονομολογικούς διαξιφισμούς, από τους οποίους δεν έλειψε πάντως η διάθεση χιούμορ, αντάλλαξαν Ευκλείδης και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του ΙΟΒΕ όπου παρουσιάστηκε η μελέτη του Ιδρύματος για την ανάπτυξη.

«Μου είπαν να μην πω τίποτα για τον Στουρνάρα μέχρι να φύγουν οι δημοσιογράφοι» είπε αστειευόμενος ο Οικονομικών στην αρχή της ομιλίας του, ενώ την πρώτη αντιπαράθεση προκάλεσε η θέση του κ. Τσακαλώτου ότι πρέπει να εξεταστεί ο ιδιαίτερος ρόλος που θα μπορούσαν να παίξουν οι μη συστημικές τράπεζες, δηλαδή οι συνεταιριστικές και αναπτυξιακές.

«Διαφωνώ με τις συνεταιριστικές τράπεζες, απέτυχαν στην Ελλάδα» ήταν η απάντηση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ μι δεύτερη αντιπαράθεση πυροδότησε η θέση του κ. Στουρνάρα για την ανάγκη αύξησης των αποταμιεύσεων.

«Θα τρίζουν τα κόκαλα των καθηγητών σου, όσων δεν είναι πια στη ζωή» του απάντησε χαριτολογώντας ο Οικονομικών που επέμεινε ότι η αποταμίευση είναι αποτέλεσμα πρώτιστα επενδύσεων.

Για να λάβει την απάντηση: «Γι' αυτό μου αρέσει ο Ευκλείδης, είναι ρεαλιστής. Δεν τα πιστεύει, αλλά τα υπερασπίζεται».

Τέλος τους δύο οικονομολόγους απασχόλησε και ο τρόπος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με τον διοικητή της ΤτΕ να εκτιμά πως «αν δεν κάνουμε κτηματολόγιο και χρήσεις γης, δεν κάνουμε τίποτα» και τον κ. Τσακαλώτο να τον διακόπτει λέγοντας «Μα τα κάνουμε. Έχεις μείνει πίσω!».

Γενικότερα, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στην προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στη χ, επισημαίνοντας ότι σημαντικό ρόλο έχει η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, συμπληρώνοντας ότι η οριστική λύση θα απαιτήσει χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις αποταμιεύσεις επισήμανε ότι είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και όχι προϋπόθεση, ειδικά σε μια χ που είναι χρόνια σε ύφεση όπως η Ελλάδα

Αυτό που προέχει, είπε ο υπουργός είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθούν οι αποταμιεύσεις, σημείο με το οποίο δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον κ. Στουρνάρα.

Ο κ. υπογράμμισε τέλος ότι στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση οι μεγάλες επενδύσεις, σε επιμέρους τομείς της χώρας, θα συνδέονται και με τις μικρότερες επιχειρήσεις σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

Στουρνάρας: Χρειαζόμαστε επενδυτικό σοκ

Από την πλευρά του την ανάγκη οι ιδιωτικές επενδύσεις να αυξηθούν κατά 50% τα επόμενα χρόνια προκειμένου να αυξηθεί το δυνητικό προιόν της χώρας, επεσήμανε στη δική του παρέμβαση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ» είπε χαρακτηριστικά.

Για την προσέλκυση επενδύσεων, υπογράμμισε, πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική δεν θα διολισθήσει εκ νέου, παρασυρόμενη από πελατειακές πρακτικές και εναγκαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από το κράτος.

Οπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, οι ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν από το 22% του ΑΕΠ το 2007 σε 8% του ΑΕΠ το 2017. Εάν αφαιρέσουμε τις αποσβέσεις, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων, παραμένουν αρνητικές από το 2009. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2017, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων ανέρχονταν σε περίπου μείον 4,3 δισ. ευρώ ή μείον 2,4% του ονομαστικού ΑΕΠ.

Αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων,ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών διευκόλυνε την στις διεθνείς αγορές, με τις εκδόσεις ομολόγων το 2017 να ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ, σχετικά πιο υποτονικές σε σύγκριση με τα περίπου 6,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2014.

Πρόσθεσε δε ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και η αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον τραπεζικό δανεισμό.

Αναφερομενος στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε σαφώς πιο εύρωστη θέση σε σύγκριση με την αρχή της κρίσης, καθώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών έχουν διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Παράλληλα διαφαίνεται ότι οι προσπάθειες για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, καθώς παρατηρείται συνεχής μείωση του αποθέματος σε σχέση με τους στόχους. Κατά τη διάρκεια του 2017, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 11 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, το συσσωρευμένο υπόλοιπο παραμένει υψηλό, περίπου 95 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση