Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Διαβούλευση για τη διαχείριση απορριμμάτων
Διαβούλευση για τη διαχείριση απορριμμάτων

Διαβούλευση για τη διαχείριση απορριμμάτων

Με τη συμμετοχή φορέων έγινε η για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Βόλου το μεσημέρι στο Δημαρχείο Βόλου, ενώ η Επιτροπή Διαβούλευσης θα συνεδριάσει ξανά, μεθαύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί, για να καταλήξει στο τελικό σχέδιο με βάση την εισήγηση του δήμου Βόλου που θα αποσταλεί στους φορείς ή την Τετάρτη το βράδυ ή την Πέμπτη το πρωί.

Σήμερα, τη συζήτηση διηύθυνε ο αναπληρωτής δημάρχου Αναστ. Μπατζιάκας,ενώ παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Θαν. Σταυρίδης, Καθαριότητας Βιολέττα Καντόλα και Τουρισμού Θάνος Θεοδώρου, καθώς και ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Κώστας Γανωτής.

Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν, είναι η αντίθεση στην καύση των απορριμμάτων και η ενημέρωση, κυρίως στις μικρές τάξεις των σχολείων για τα οφέλη της ανακύκλωσης για την οποία επισημάνθηκε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση για όλους τους δημότες.

Οι φορείς τόνισαν τις καθυστερήσεις κατάρτισης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων ενώ υπογραμμίστηκε ότι σε εθνικό επίπεδο η χώρα καθυστέρησε να εναρμονίσει την σχετική κοινοτική οδηγία αλλά και να την υλοποιήσει.

Οι βασικοί άξονες των προτάσεων που κατέθεσαν σήμερα οι φορείς αφορούν στην ευαισθητο των πολιτών και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και στη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Παράλληλα τονίστηκε από την πλειοψηφία των φορέων η διαχείριση να έχει δημόσιο χαρακτήρα για να είναι οικονομικότερη για τον πολίτη και όλοι τάχθηκαν κατά της καύσης των απορριμμάτων ως τρόπο διαχείρισής τους.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου πρότεινε την ανάγκη να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τη διαχείριση των επικίνδυνων και ραδιενεργών αποβλήτων αλλά και των μπαταριών, λαμπτήρων και των οικοδομικών απορριμμάτων.

Το πρότεινε τέσσερις γραμμές διαλογής για τα διάφορα , (μπλε, ι, κίτρινοι και καφέ κάδοι) κάτι που διαφαίνεται ότι η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου με το μη επαρκές προσωπικό και τα προβληματικά μηχανολογικά μέσα δεν θα μπορεί να υποστηρίξει.

Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία προτάθηκε οι μονάδες διαλογής των απορριμμάτων να είναι πολλές και όχι μία κεντρική, ενώ τονίστηκε η ανάγκη οι χώροι διαλογής να χωροθετηθούν σωστά για να μην υπάρχει κίνδυνος επιβάρυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας ατάσσα Οικονόμου τόνισε ότι στο Τοπικό Σχέδιο θα πρέπει να ενταχθεί και η διαχείριση της λυματολάσπης από το βιολογικό καθαρισμό.

Άλλοι φορείς (όπως οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ) πρότειναν να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για να συμμετέχουν στην ανακύκλωση. Επίσης αναφέρθηκαν σε παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών, ενώ προτάθηκε και η επιβολή ποινών για όσους δεν συμμορφώνονται με τον τρόπο που θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων.
διαβουλευση1
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης παραβρέθηκαν οι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Μάκης Τσάμης, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Ματσιώλης, του .Τ. της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκος, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Νίκος Χατζησταματίου, του Μαργαρίτα Μαργαρίτη, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θάλεια Στάχτου και το μέλοςτης Π –ΟΤΑ Γιώργος Μαγιάκος, ο πρόεδροςτου Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ Δημ. Κουτσιφέλης,οι εκπρόσωποι της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μάρκος Μπαξεβανόπουλος, Κώστας Βολιώτης και , εκπρόσωπος του Ναυτικού Ομίλου Βόλου, ενώ από πλευράς παρατάξεων της μειοψηφίας παραβρέθηκε μόνο η Νατάσσα Οικονόμου.

"Αλιεύοντας" την είδηση