Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Διαβεβαιώσεις Φρ. Ολάντ για συνδρομή στην αξιολόγηση
Διαβεβαιώσεις Φρ. Ολάντ για συνδρομή στην αξιολόγηση

Διαβεβαιώσεις Φρ. Ολάντ για συνδρομή στην αξιολόγηση

Τη συνδρομή των Παρισίων, προκειμένου να ξεπερασθούν οι σοβαρές δυσκολίες που ήδη εντοπίζονται στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση, ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η Αθήνα έλαβε τη διαβεβαίωση του κ. Ολάντ ότι η Γαλλία φιλοδοξεί να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς, προκειμένου να λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα. Ποια είναι αυτά; Ο κ. Τσίπρας, κατά τη των διευρυμένων αντιπροσωπειών χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έγινε για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στάθηκε σε έξι σημεία: στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη, στην των τραπεζών, στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στο ασφαλιστικό, στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και, τέλος, στο ζήτημα του χρέους.

Ο πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης με τον κ. Ολάντ, προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων και δανειστών η χώρα μας, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση στο τέλος Νοεμβρίου. Ο Γάλλος πρόεδρος, τηρώντας τις ισορροπίες, τόνισε ότι «βεβαίως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», προσθέτοντας ότι «αυτό που ζητεί η Ελλάδα –και το κατανοώ– είναι να υπάρξει μια μέθοδος, ένα χρονοδιάγραμμα και μια ευελιξία».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σε συνδυασμό με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. «Επειδή ενδεχομένως κάποιοι να επιδιώκουν να επαναφέρουν αυτή τη συζήτηση (σ.σ.: περί Grexit) διά της πλαγίας οδού, μέσα από καθυστερήσεις στην υλοποίηση της αξιολόγησης και καθυστερήσεις στην υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θέλω να καταστήσω σαφές ότι η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Λίγο νωρίτερα, είχε μιλήσει για « ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής, που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, που απειλούν την κοινωνική ειρήνη» και οι οποίες, όπως τόνισε, απειλούν την προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος, αλλά και την σταθερότητα. Υπό το πρίσμα αυτό, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου «θα έχουμε υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις μας στο ακέραιο και πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε την αναγκαία των τραπεζών». Ο κ. Ολάντ δήλωσε για τα «κόκκινα» δάνεια ότι το θέμα ανησυχεί πολλούς Ελληνες και ότι «θα πρέπει να ξαναδούμε ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση