Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Διάσκεψη για τη Λιβύη: Ανακοινωθέν με απειλή κυρώσεων
Διάσκεψη για τη Λιβύη: Ανακοινωθέν με απειλή κυρώσεων

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Ανακοινωθέν με απειλή κυρώσεων

Γιάννης Παλαιολόγος

Tην απειλή κυρώσεων κατά οποιουδήποτε επιχειρήσει να εκτροχιάσει τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης και τις προσεχείς εκλογές περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη, που έλαβε χώρα χθες στο Παρίσι. Παράλληλα, το ανακοινωθέν θέτει ως προτεραιότητα την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και αυτών της ς.

Οι εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές, είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου. Παραμένουν, ωστόσο, σημαντικές διαφωνίες σχετικά με τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου του ποιος δικαιούται να είναι υποψήφιος. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, όποιος επιθυμούσε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία έπρεπε να παραιτηθεί από δημόσια αξιώματα το αργότερο τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Επιπλέον, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη, τα μέλη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα. Η κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο, αμφισβητεί αυτούς τους όρους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του στη διάσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ς, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη.

Για όποιον θέσει προσκόμματα στην πορεία προς τις εκλογές στη Λιβύη, εξέδωσε η διάσκεψη που συγκάλεσε το Παρίσι.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ε.Ε., με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μια πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Σχετικά με τα συμπεράσματα της διάσκεψης εκφράζεται από την ελληνική πλευρά ικανο για την αναφορά στη διεξ «ελεύθερων, συμπεριληπτικών και αξιόπιστων» εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου. Για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και στρατευμάτων, σημειώνεται ότι για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσης, καθώς αναφέρεται στην «άμεση χρονοδιαγραμμάτων» (αναφορά στην οποία επέμεινε μεταξύ άλλων και η ελληνική πλευρά). Υπάρχει επίσης σαφής αναφορά στην επιχείρηση IRINI και στη συμβολή της στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ευχαρίστησε θερμά τη  για την πρόσκληση της Ελλάδας. Ηταν από τους λίγους ομιλητές που δεν αναγνώρισαν τον ρόλο της διαδικασίας του Βερολίνου (από την οποία η Αθήνα είχε αποκλειστεί) στη θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί – κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τη γερμανική πλευρά.

Στη διάσκεψη, την οποία διοργάνωσε η γαλλική προεδρία, συμμετείχαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της ς, της Αιγύπτου και της Λιβύης, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, με την οποία είχε σύντομη συνάντηση ο πρωθυπουργός, και ο Ρώσος , Σεργκέι Λαβρόφ. Παρά τη φημολογία που κυκλοφόρησε χθες, ο Τούρκος , Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν παρέστη τελικά στη διάσκεψη. Η εκπροσωπήθηκε, όπως είχε δημοσιοποιηθεί προχθές, από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση