Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Διαπραγματεύσεις σε δύο μέτωπα
Διαπραγματεύσεις σε δύο μέτωπα

Διαπραγματεύσεις σε δύο μέτωπα

Διαπραγματεύσεις σε δύο λαμβάνουν χ αυτές τις ημέρες με στόχο να προσδιοριστεί η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Το ένα μέτωπο αφορά τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και το άλλο έχει να κάνει με τις εσωτερικές διαβουλεύσεις στην τρόικα.

Μετά το – παρέμβαση του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Π. Τόμσεν, αποκαλύφθηκε τόσο η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με την τρόικα, όσο και εκείνη που υπάρχει μεταξύ Ταμείου και Ευρωζώνης. Επί της ουσίας το ΔΝΤ ζητά πολύ περισσότερα μέτρα από ότι η Κομισιόν για την περίοδο -2018 (έως 9 δις ευρώ τα υπολογίζει το Ταμείο αντί περίπου 5,5 δις ευρώ που εκτιμά η Κομισιόν), ενώ για το ασφαλιστικό η προσέγγιση του ΔΝΤ στο θέμα της περικοπής των συντάξεων είναι πολύ πιο σκληρή από ότι του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών. Επίσης, υπάρχει και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για το οποίο το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι πολύ πιο «γενναία» από ότι η Ευρωζώνη, ακόμα κι αν έχει σταματήσει να ζητά απευθείας «κούρεμά» του.

Την που τα δύο σκέλη των δανειστών προσπαθούν να καταλήξουν σε μία κοινή γραμμή για το τι θέση θα έχουν επί των παραπάνω ζητημάτων, σε τεχνικό επίπεδο υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών για τα θέματα του ελέγχου και ιδίως για το ασφαλιστικό. Αυτές τις ημέρες η ελληνική πλευρά κοστολογεί τις εναλλακτικές της προτάσεις για το ασφαλιστικό, ώστε να τις αποστείλει στην τρόικα και να συνεχιστεί ο δις.

Από την πλευρά τους και οι θεσμοί εξετάζουν τα στοιχεία για την του προϋπολογισμού με στόχο να οριστικοποιήσουν την πρόβλεψή τους για το εάν υπάρχει – και τι μέγεθος έχει – δημοσιονομικό κενό φέτος που θα πρέπει να καλυφθεί με . Στη συνέχεια θα προετοιμάσουν και εκείνοι μία πρόταση για το πως μπορεί να καλυφθεί.

Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών και στα δύο είναι ότι προς το παρόν παραμένει άγνωστο το πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, αλλά κανείς δεν μπορεί να ορίσει με βεβαιότητα την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας. Γεγονός το οποίο συνεπακόλουθα οδηγεί και σε καθυστέρηση της ολος του ελέγχου, καθώς και σε ένταση της αβεβαιότητας στις αγορές για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση