Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Διαπραγμάτευση: Εμπλοκή σε τέσσερα μέτωπα
Διαπραγμάτευση: Εμπλοκή σε τέσσερα μέτωπα

Διαπραγμάτευση: Εμπλοκή σε τέσσερα μέτωπα

Με την διαπίστωση εμπλοκής σε τέσσερα έκλεισε ο κύκλος διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών σήμερα.

Το πρωί της Δευτέρας θα επιχειρηθεί σε επίπεδο τεχνικό, χαμηλόβαθμο, να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα και θα καταστεί εφικτό μετά το μεσημέρι να συναντηθούν ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και η κ. Εφη Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

Η εμπλοκή αφορά:

  1. Τα εργασιακά, όπου η εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν δέχεται την ελληνική θέση περί ευρωπαϊκού κεκτημένου από το οποίο η δεν μπορεί να εξαιρείται. Η θέση του Ταμείου είναι ότι από τη στιγμή που η είναι σε πρόγραμμα, ισχύει διαφορετικό πλαίσιο, από το οποίο δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι εργασιακές σχέσεις.
  2. Το δημοσιονομικό κενό για το 2019, με το Ταμείο να επιμένει στις προβλέψεις του για 2% του ΑΕΠ, ζητώντας τα αντίστοιχα μέτρα για την κάλυψή του, ύψους 3,6 δις. Ευρώ. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω.
  3. Το ύψος του αφορολόγητου, όπου η πλευρά των δανειστών επιμένει σε δραστική μείωση, υποστηρίζοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι μεγάλο το ποσοστό που δεν πληρώνει φόρους, εκτίμηση που δεν αποδέχεται η Αθήνα.
  4. Το ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης για τις συντάξεις, με τους εταίρους να την υπολογίζουν στο 12 — 15 % του ΑΕΠ και την να την εμφανίζει περί το 9%.

Κυβερνικές πηγές κάνουν λόγο για βαρύ κλίμα στη διαπραγμάτευση, θεωρούν, ωστόσο ότι το πρωί της Δευτέρας θα διαφανεί εάν τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο ή εάν υπάρχει περιθώριο γεφύρωσης των – κατά κοινή ομολογία – μεγάλων διαφορών.

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι ενδεχομένως τα εργασιακά, σε μία καλή συμφωνία για τα οποία η έχει επενδύσει, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας προς τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη.

Η πορεία της διαπραγμάτευσης αναμένεται να συζητηθεί και στο Συμβούλιο που έχει συγκαλέσει για τις 10.30 π.μ. της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, με αντικείμενο τη συζήτηση του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση