Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Διαμάχη μερίδας φοιτητών με καθηγητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
Διαμάχη μερίδας φοιτητών με καθηγητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαμάχη μερίδας φοιτητών με καθηγητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Στα “χαρακώματα” με τους καθηγητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βρίσκεται μερίδα φοιτητών, που καταγγέλλει αυθαιρεσία των διδασκόντων, στρέφεται κατά συγκεκριμένου καθηγητή, υποστηρίζοντας ότι προέβη σε σεξιστικά σχόλια καλυπτόμενος από τους υπόλοιπους διδάσκοντες, με τον πρόεδρο του τμήματος Ελευθ. αλά να τονίζει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί επιθετικές ενέργειες, όπως είναι η κατάληψη, και να καλεί σε διάλογο, με ανοιχτό όμως τμήμα.

Ο πρόεδρος του τμήματος Ελευθέριος αλάς υπογραμμίζει ότι λόγω της έλλειψης συμμετοχής στις φοιτητικές συνελεύσεις, καθώς από τους 1.200 συμμετέχουν περίπου 100 φοιτητές, μια μικρή μειοψηφία 20 ατόμων μπορεί να κλείσει τη σχολή μέσω κατάληψης, κάτι όπως σημειώνει δεν συμβαίνει σε κανένα μέρος του κόσμου.

Εκφράζει την διάθεση να συζητήσει με τους φοιτητές και να εξετάζει όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν, προσθέτοντας ότι αποτελούν τους εκφραστές της πραγματικότητας.

“Συγχαίρω τους φοιτητές για το ενδιαφέρον τους, ακόμα και όταν ακούω πράγματα που είναι ανάρμοστα. Το πρωτεύον είναι να λύσουμε προβλήματα με τη σχολή σε λειτουργική κανονικότητα και όχι με κατάληψη” επισημαίνει ο κ. Τσουκαλάς και χαρακτηρίζει την κατάληψη ως μια επιθετική ενέργεια κατά του τμήματος, που ουσιαστικά ζημιώνει τους ίδιους τους φοιτητές.

Θέτει ως στόχο η απόκτηση του πτυχίου να γίνεται μετά έξι χρόνια σπουδών και όχι 7,5 που είναι μέχρι σήμερα, κάτι που για να γίνει εφικτό, σκοπός είναι να ενισχυθεί το σπουδών.

“Μου αρέσει το ενδιαφέρον των φοιτητών και θα ήθελα να δείξουν ανάλογο ενδιαφέρον και περισσότεροι, γιατί αυτοί είναι ο λόγος που είμαστε στο τμήμα, αλλά και να σταδιοδρομούν μετέπειτα ως επιστήμονες στο παγκόσμιο στερέωμα”.

Ο πρόεδρος συμπληρώνει πως τίποτα θετικό δεν μπορεί να εξαχθεί από μια επιθετική, όπως τη χαρακτηρίζει ενέργεια, που είναι η κατάληψη του τμήματος και από την στοχο καθηγητών.

“Εγώ εδώ δε βλέπω καθηγητική αυθαιρεσία, αλλά κάποιους που αυθαιρέτως και επιθετικά κακοποιούν τη σχολή και στη συνέχεια πιάνονται από μικροπράγματα και καταγγέλλουν” σημειώνει ο κ. Τσουκαλάς.

Χαρακτηρίζει ως μείζον ζήτημα το γεγονός κλεισίματος του τμήματος, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ακόμα και η επίλυση των αιτημάτων των φοιτητών, που όπως τονίζει ο πρόεδρος, σε μεγάλο βαθμό είναι σωστά.

“Ζητώ σχολή σε κανονικότητα, δε θα επιτρέψω σε κανέναν να στοχοποιήσει οποιονδήποτε, γιατί αυτός είναι ένας ολισθηρός δρόμος και εδώ είμαστε να λύσουμε τα προβλήματα” καταλήγει ο πρόεδρος του τμήματος.

Καταγγελία φοιτητών 

Στην καταγγελία τους οι φοιτητές αναφέρουν ότι: “Μετά από 15 ημέρες κατάληψης οι Ηλεκτρολόγοι φοιτητές (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποφασίσαμε να γνωστοποιήσουμε την κατάσταση την οποία βιώνουμε. Κατάσταση η οποία διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από το εντατικοποιημένο σπουδών μας, την ακραία υπο και την καθηγητική αυθαιρεσία.

Ως φοιτητές ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία εξαντλητική πραγματικότητα αφού στο πρόγραμμα της σχολής μας υπάρχουν κύκλοι σπουδών (αν δεν περάσεις συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων δεν μπορείς να προχωρήσεις σε επόμενο έτος), αλυσίδες μαθημάτων (πρέπει να περάσεις ορισμένα μαθήματα για να δηλώσεις άλλα), ενώ ταυτόχρονα ο φόρτος εργασίας σε κάθε μάθημα είναι τεράστιος (υποχρεωτικές και πρόοδοι, εργαστήρια-διαγωνίσματα, καθημερινά τεστ κ.α.). Όλα αυτά συντελούν σε μια πιεστική και ψυχοφθόρα διαδικασία φοίτησης, στην οποία είναι υπερβολικά δύσκολο έως αδύνατο να ανταποκριθούμε.

Την παραπάνω δυσμενή κατάσταση συμπληρώνει και η ακραία υπο του ιδρύματος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε καν δικό μας κτήριο και φιλοξενούμαστε σε χώρους άλλων σχολών. Επιπλέον στριμωχνόμαστε σε μία πολυκατοικία για να παρακολουθήσουμε τα σχεδόν ανύπαρκτα εργαστήρια που υπάρχουν λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού.

Αν όλα τα προηγούμενα σας φαίνονταν ήδη αρκετά, η ίδια η συμπεριφορά των καθηγητών έρχεται να προσθέσει μια νέα διάσταση στην παρακμή που βρίσκεται το τμήμα. Τραμπουκισμοί φοιτητών, απειλές και στοχοποιήσεις από καθηγητές και γραμματεία καθώς και σεξιστικά σχόλια δημιουργούν ένα κλίμα εκφοβισμού που έχει γίνει πια αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κύριος εκφραστής των παραπάνω πρακτικών και ένοχος για πληθώρα περιστατικών είναι ο καθηγητής Εμ. Βάβαλης που δρα με την συγκάλυψη και την ανοχή των συναδέλφων του.

Σε αυτή την κατάσταση λοιπόν, ο φοιτητικός σύλλογος αποφάσισε να απαντήσει με μια σειρά από δράσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν με κατάληψη εξαιτίας της αδιαφορίας και της αδιαλλακτικότητας των καθηγητών. Αντί να γίνει οποιαδήποτε κίνηση προς τη λύση των προβλημάτων, οι καθηγητές μας επέλεξαν να κάνουν επίδειξη δύναμης, τρομοκρατώντας τα μέλη του Συλλόγου υπό την απειλή της ακύρωσης του εξαμήνου. Απέφευγαν τη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης Τμήματος για εβδομάδες ενώ ταυτόχρονα χάνονταν εργαστήρια, ορκωμοσίες, μαθήματα κ.α.

Οι ίδιοι δείχνοντας πλήρη άγνοια για τα προβλήματα, παρέκαμψαν την τακτική τους συνέλευση και είχαν το θράσος να αναβάλλουν την επίσημα καλεσμένη διαδικασία της Πέμπτης 8/11 η οποία είχε πρωτοκολληθεί. Αρνήθηκαν ενώπιον των πρυτανικών αρχών έγγραφη και επίσημη διαβεβαίωση για την επόμενη τμήματος. Όταν αυτή έγινε, τα αιτήματα των φοιτητών δεν συζητήθηκαν καθόλου, ίσα ίσα το κέντρο της συζήτησης, από την πλευρά των καθηγητών, ήταν το πώς θα μας τιμωρήσουν.

Χαρακτηριστικό της εκδικητικής τους δράσης είναι το γεγονός ότι ψήφισαν να κοπεί μια βδομάδα εξεταστικής για να γίνουν οι αναπληρώσεις των μαθημάτων που χάθηκαν, ενώ προφανώς υπάρχει χρόνος για να αναπληρωθούν όλες οι χαμένες ώρες πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου. Αυτή την πρόταση έκαναν οι εκπρόσωποι των φοιτητών, αλλά δεν έγινε δεκτή, ούτε καν συζητήθηκε.

Συνοψίζοντας, θεωρούμε ότι όλα αυτά τα ζητήματα έχουνε μετατρέψει το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών σε ένα χώρο που θέτει συνεχώς εμπόδια στην πρόοδο, τη ζωή και τις σπουδές των φοιτητών. Κοινώς, σπουδάζουμε σε ένα τμήμα, το οποίο δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις μιας ελεύθερης και δίκαιης ακαδημαϊκής κοινότητας και ταυτοχρόνως υποθηκεύει την ψυχολογία και το μέλλον μας, δίχως να λογοδοτεί σε κανέναν” καταλήγουν στην ανακοίνωση τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση