Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Βίντεο – ντοκουμέντο New York Times: H στιγμή που πύραυλος πλήττει το ουκρανικό Boeing
Βίντεο – ντοκουμέντο New York Times: H στιγμή που πύραυλος πλήττει το ουκρανικό Boeing

Βίντεο – ντοκουμέντο New York Times: H στιγμή που πύραυλος πλήττει το ουκρανικό Boeing

Βίντεο – ντοκουμέντο που δημοσίευσν το βράδυ της Πέμπτης οι New York Times φίνεται να δείχνει έναν ιρανικό πύραυλο να χτυπά ένα αεροσκάφος πάνω από την περιοχή Παράντ, κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, όπου την Τετάρτη συνετρίβη το ουκρανικό Boeing, παρασύροντας στον θάνατο και τους 176 επιβαίνοντες.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, μια μικρή σημειώνεται την ώρα που ο πύραυλος πλήττει το αεροσκάφος, ωστόσο αυτό δεν εκρήγνυται.

Το αεροπλάνο παρέμεινε στον αέρα για αρκετά λεπτά και επιχείρησε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της ιρανικής πρωτεύουσας, πετώντας φλεγόμενο, πριν εκραγεί και συντριβεί, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενoι το συγκεκριμένο, αλλά και άλλα βίντεο που έχουν στην κατοχή τους.

Όπως διευκρινίζει η αμερικανική , έχει επαληθεύσει την τοποθεσία του βίντεο με την τελευταία γνωστή τοποθεσία του πομπού του αεροσκάφους.

 

Διαμάχη – Ιράν για το αν κατερρίφθη το ουκρανικό Boeing

Ενώ τα αίτια της συντριβής του ουκρανικού Boeing στην Τεχεράνη παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα επισήμως, Ιράν και αναπτύσσουν τις δικές τους θεωρίες για το τι προκάλεσε την χθες, Τετάρτη, με 176 τα.

Το απόγευμα της Πέμπτης αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους ασφαλείας των ΗΠΑ, μετέδωσαν ότι το σενάριο της κατάρριψης του αεροσκάφους από ακούσιο πλήγμα ιρανικού πυραύλου φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό.

Οπως τονιζόταν, η εν λόγω θεωρία στηρίζεται στην ανάλυση δεδομένων από δορυφόρους και ραντάρ, καθώς και από ηλεκτρονικά δεδομένα που συνέλεξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Το ενδεχόμενο της κατάρριψης, μάλιστα, δεν απέκλεισε, αλλά μάλλον υποστήριξε, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας πως η φονική συντριβή ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα. «Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει λάθος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, σημειώνοντας πως πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμομένης και της καναδικής, εκτιμούν ότι το αεροσκάγος, «καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε τη διενέργεια «πλήρους, αξιόπιστης και διαφανούς έρευνας» για την τραγωδία. Οταν ρωτήθηκε σχετικά με αναφορές για τα αίτια της συντριβής, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στρίτ απάντησε: «Δεν θα κάνω υποθέσεις επ΄αυτού, όμως αναφορές που βλέπουμε είναι πολύ ανησυχητικές».

Τεχεράνη: Καμία λογική στο σενάριο της κατάρριψης

Οι αμερικανικοί ισχυρισμοί προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ιρανικών αρχών, που υπογράμμισαν πως η «φημολογία» περί πυραυλικού πλήγματος «δεν έχει καμία λογική».

«Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργειο Μεταφορών του Ιράν. «Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική», προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν.

Αναφορικά με τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία βρέθηκαν χθες, ο Αμπεντζαντέχ τόνισε ότι «το Ιράν και η έχουν τα μέσα» για να διαβάσουν τα δεδομένα που περιέχονται σ' αυτά. Αν χρειαστεί όμως να χρησιμοποιηθούν πιο εξειδικειμένα μέσα για την ανάλυση των πληροφοριών αυτών, «μπορούμε να το κάνουμε στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες», διαβεβαίωσε. Την Τετάρτη, το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι το Ιράν δεν θα δώσει τα μαύρα κουτιά στις ΗΠΑ, επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού.

Με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, το Ιράν έχει την αρμοδιότητα να διεξάγει την έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους, λίγο μετά την απογείωσή του.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση