Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ / Διαιτολόγια στο… κόκκινο
Διαιτολόγια στο… κόκκινο

Διαιτολόγια στο… κόκκινο

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Σημαντικές αποκλίσεις από το μεσογειακό μοντέλο διατροφής καταγράφεται στο «διαιτολόγιο» των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών της χώρας μας, με πολλά από τα παιδιά να συνηθίζουν από νωρίς στη ζάχαρη και να μη λαμβάνουν επαρκή ποσότητα .

Σε αντίθεση με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, σχεδόν οι μισοί σταθμοί προσφέρουν στα μικρά παιδιά κάποιο γλύκισμα, τέσσερις στους δέκα δεν παρέχουν σε καθημερινή βάση λαχανικά, ενώ ελάχιστοι επιλέγουν για το διαιτολόγιό τους δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ειδικότερα, όπως κατέδειξε η επεξεργασία στοιχείων από τα διαιτολόγια βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών 130 δήμων και 37 ιδιωτικών σταθμών, οι οποίοι πέρυσι φιλοξένησαν 42.027 παιδιά, το σύνολο των σταθμών προσφέρει καθημερινά φρέσκα φρούτα και γαλακτοκομικά, τηρώντας τις σχετικές συστάσεις. Η πλειονότητα των σταθμών (σχεδόν το 85%) ακολουθεί το «πρότυπο» εβδομαδιαίας κατανομής βασικών τροφών, παρέχοντας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ψάρι, όσπρια, λαδερά λαχανικά, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας. Οι περισσότεροι σταθμοί παρέχουν στα παιδιά δύο μερίδες δημητριακών ή αμύλου (, δημητριακά, πατάτες, ρύζι, κ.ά.) την ημέρα, ωστόσο, μόνο το 14% επιλέγει να παρέχει προϊόν ολικής άλεσης, όπως συστήνεται.

Η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας λαχανικού τηρείται μόνο από το 60% των σταθμών, ενώ το 28% των σταθμών παρέχει λαχανικά μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα. Το 47% των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών περιλαμβάνουν στο διαιτολόγιό τους και τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη. Το 33% των σταθμών προσφέρει κάποιο γλύκισμα (κυρίως βρεφικές κρέμες, τυποποιημένο κέικ, μπισκότα και τσουρέκια) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Η στατιστική επεξεργασία των διαιτολογίων έγινε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, το οποίο απέστειλε εγκύκλιο προς τους σταθμούς, συστήνοντας την προσοχή εκεί όπου καταγράφονται οι «αποκλίσεις» από το καθορισμένο, με υπουργική του , διαιτολόγιο.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, θα πρέπει να προτιμώνται ολικής άλεσης, να περιλαμβάνεται στο μεσημεριανό γεύμα καθημερινά μία μερίδα λαχανικού (ωμά ή βραστά, ή λαδερά), και να αποφεύγονται πλήρως οι τροφές περιλαμβάνουν πρόσθετα σάκχαρα. Σύμφωνα με τους συντάκτες της εγκυκλίου «τα βρέφη και τα νήπια έχουν έμφυτες προτιμήσεις για τις γλυκές και τις αλμυρές γεύσεις και απέχθεια για τις πικρές. Ομως, οι προτιμήσεις για υγιεινές τροφές μπορούν να καλλιεργηθούν (…). Εξάλλου, ένα ή μικρό μπορεί να χρειαστεί να λάβει μία νέα γεύση τουλάχιστον 8 έως 10 φορές πριν από την τελική αποδοχή της».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

  • «Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων» - https://t.co/0KD8zMzMo9… -

"Αλιεύοντας" την είδηση