Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Διαφωνίες μεταξύ πιστωτών για το χρέος
Διαφωνίες μεταξύ πιστωτών για το χρέος

Διαφωνίες μεταξύ πιστωτών για το χρέος

Απομακρύνεται η πιθανότητα να υπάρχει συμφωνία για το χρέος μέχρι το επόμενο Εurogroup, στις 24 Μαΐου, καθώς στο χθεσινό Euroworking Group (EWG), πολλά κράτη-μέλη εξέφρασαν ισχυρές αμφιβολίες ακόμα και για τη «λάιτ» εκδοχή της ελάφρυνσης χρέους που προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). Πόσo μάλλον για την πολύ πιο γενναιόδωρη ελάφρυνση χρέους που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχος, η αρχική συζήτηση που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες σχετικά με το θέμα ήταν δύσκολη. Οι εκπρόσωποι των 18 χωρών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο Euroworking Group –οι οποίοι είναι βασικά οικονομολόγοι– είχαν την εντολή από τους υπουργούς Οικονομικών να προχωρήσουν σε μία πιο συγκεκριμένη πρόταση για το χρέος από αυτήν που παρουσιάστηκε στο Eurogroup.

Στην αρχή της συνάντησης, ο παρουσίασε την πρότασή του, λίγο πιο ανανεωμένη και πιο συγκεκριμένη. Ακόμα και σε αυτήν την «ελαφριά» πρόταση, κάποιοι εκπρόσωποι κρατών-μελών, κυρίως από το «σκληρό μπλοκ» της Ευρωζώνης, όπως οι Γερμανία, και Ολλανδία, εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον χρειάζεται μία τέτοια ελάφρυνση, από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν συμφωνούν με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που είχε μόλις παρουσιάσει ο ESM.
Η συζήτηση ήταν πολύ ζωντανή, με πολλά μέλη να παίρνουν τον λόγο και να ζητάνε συγκεκριμένες επεξηγήσεις ή να εκφράζουν αμφιβολίες και φόβους για την πρόταση. Ηταν αναμενόμενο η συζήτηση να μην είναι εύκολη και οι απορίες και οι δισταγμοί να είναι πολλοί, καθώς συζητείται για πρώτη φορά σε τεχνικό επίπεδο. Ισως, με εξαίρεση τη Γαλλία, να μην υπήρξε άλλη χώρα που να ήταν ανοιχτά υπέρ της πρότασης, ενώ οι άλλες χώρες που έχουν περάσει από πρόγραμμα, Ιρλανδία και Πορτογαλία (εκτός από την Κύπρο), δεν ήταν ούτε αυτές θετικά προσκείμενες.
Το ΔΝΤ κράτησε άκαμπτη θέση αλλά συγχρόνως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν εκφράστηκε έντονα ούτε πήρε τον λόγο για να υπερασπιστεί τη θέση του σθεναρά· φάνηκε μάλλον αποστασιοποιημένο. Αυτό που πολλά μέλη του EWG ζήτησαν ήταν να γίνουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις μέχρι το επόμενο Eurogroup, γιατί το θέμα δεν λύνεται τόσο εύκολα. Oταν στο μέσον της συζήτησης παρουσιάστηκε και η πρόταση του ΔΝΤ, οι δύο αναλύσεις της βιωσιμότητας του χρέους –του Ταμείου και του ESM– απείχαν σημαντικά η μία από την άλλη.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασυνείδητος οδηγός πάρκαρε σε ράμπα ΑμεΑ #ράμπαΑμεΑ - https://t.co/zIu66CfW32 -

  • Άθλια κι επικίνδυνη η πρόσοψη του Δημοτικού Ωδείου Βόλου #ΔημοτικόΩδείοΒόλου - https://t.co/Q7BzVrvNwl -

  • Ο Βόλος εορτάζει τον Πολιούχο του Άγιο Νικόλαο #ΆγιοςΝικόλαος - https://t.co/imhznsARGg -

"Αλιεύοντας" την είδηση