Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Διαφωνίες αλλά κοινό ανακοινωθέν για το προσφυγικό

Διαφωνίες αλλά κοινό ανακοινωθέν για το προσφυγικό

Σε κοινό ανακοινωθέν για το προσφυγικό κατέληξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ανακοίνωση υπογράφουν όλα τα κόμματα εκτός της Ενωσης Κεντρώων και του ΚΚΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του ανακοινωθέντος οφειλόταν σε επιμονή της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου του , Φώφης Γεννηματά, να καταγραφεί επιφύλαξη της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Στάση με την οποία -συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- διαφώνησαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι δεν θα υπέγραφαν σε μια τέτοια περίπτωση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η έστω και με καθυστέρηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό»

« Η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έφεραν τη χώρα, όπως είπε, σε αυτό το αδιέξοδο. «Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό. Αποφασίστηκε ένα ελάχιστο κοινό αποδεκτό πλαίσιο στρατηγικής» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πάντως επεσήμανε πως διατηρεί τις «έντονες επιφυλάξεις του για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών». Απαντώντας σε ερώτηση για τα κλειστά κέντρα προαναχωρησιακής φιλοξενίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη αυτών των κέντρων. Μάλιστα, όπως είπε, αυτό «συνιστά απαραίτητη προσαρμογή στην τρέχουσα κατάσταση.»

Φ. Γεννηματά: «Ο Μάρτιος του 2016, δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή»

«Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Η διάθεσή μας για συνεννόηση δεν σημαίνει ανοχή σε λάθη και αδράνεια», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την ολοκλήρωσή του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Η κ. Γεννηματά σημείωσε την αναγκαιότητα στην μετεγκατάσταση των προσφύγων , την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και την άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας, η οποία θα πρέπει να διαρκέσει όσο διαρκεί η κρίση και οι ροές. Τόνισε ότι η έχει μεγάλη ευθύνη. «Δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει η Ελλάδα να απομονωθεί.Η χώρα χρειάζεται συμμαχίες », ανέφερε η πρόεδρος του και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.Η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε:«Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση . Γι' αυτό θεωρούμε ότι αυτή η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε σήμερα, χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να αντιμετωπίσει την κρίση».

Ικανοποίηση Καμμένου για το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών

«Είναι σημαντικό, το ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, την Δευτέρα το πρωί θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μια εθνική γραμμή που αφορά το μεταναστευτικό, μια κοινή γραμμή στα ελάχιστα, εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός ς Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

«Καταλήξαμε σε μια κοινή ανακοίνωση που θα βγει σε λίγο από την Προεδρία, την οποία συνυπογράφουν πέρα από τα κόμματα της κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι – η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων για τους δικούς τους λόγους» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Κατά την αποχώρησή του ο κ. Κουτσούμπας, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν συναινεί στα α της κυβέρνησης με την Ε.Ε. και αποχωρεί διότι δεν συμφωνεί με το κοινό ανακοινωθέν που επεξεργάζονται οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Παράλληλα, ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη δεν συζητήθηκε άλλο θέμα, πέραν του προσφυγικού.

«Ως ΚΚΕ καταθέσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας, και μέσα στη σύσκεψη, που απαντούν και για τις αιτίες του προβλήματος και για το πώς θα επιλυθεί η προσφυγική κρίση και οι μεγάλες προσφυγικές ροές, αλλά και πώς θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και των προσφύγων αλλά και του ελληνικού λαού που υποφέρει κάτω από αυτήν την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα»

Ερωτηθείς για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με αφορμή και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις, ούτε καν ο κ. πρωθυπουργός, όλα αυτά είναι ευχολόγια, είναι τι θα ήθελαν να γίνει».

Είπε ότι η παρέμβαση του ΝΑΤΟ έγινε «ουσιαστικά με πρόσκληση της τούρκικης κυβέρνησης» και επισήμανε ότι πάγιος στόχος της τουρκικής πολιτικής είναι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας «και βεβαίως για γκριζάρισμα και νέων ζωνών του Αιγαίου».

Νωρίτερα πηγές προσκείμενες στη Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο για σύγκλισης καθώς, όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Σφοδρή κριτική από Γεννηματά

Στον διαχωρισμό προσφύγων – μεταναστών αναφέρθηκε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, εκφράζοντας την θέση οι δεύτεροι να οδηγούνται σε αντίστοιχα κέντρα ς

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά τους πρόσφυγες, τόνισε ότι θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης, ενώ αναφορικά με τους παράτυπους μετανάστες, υπογράμμισε ότι ελπίζει σε συμφωνία με την Τουρκία για επανεισδοχή τους.

Σχετικά με δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000 πρόσφυγες που θα μείνουν στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παρερμηνεία των τοποθετήσεών τους.

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση της κας Γεννηματά, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία σχεδιασμού και έλλειψη σχεδίου και αποτελεσματικότητας.

«Δείτε τι γίνεται στην Πλατεία Βικτωρίας, αυτή είναι η αλληλεγγύη;», φέρεται να είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι το θέμα της αλληλεγγύης και το δικαίωμα στην ασφάλεια αφορά τα νησία, αλλά και την ηπειρωτική χώρα.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς, φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση