Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Διαφωνεί η Περιφέρεια στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ
Διαφωνεί η  Περιφέρεια στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ

Διαφωνεί η Περιφέρεια στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ

Έλεγχος από μικτό κλιμάκιο

Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεδριάσει τις προσεχείς ημέρες με θέμα συζήτησης την καύση RDF  από την , ώστε να εκφράσει τη θέση , για οποιαδήποτε έκπτωση στο περιβάλλον. Αυτό έγινε γνωστό στη συνάντηση εκπροσώπων Σωματείων και φορέων που πρόσκεινται στο με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, στην οποία κατέθεσαν υπόμνημα κατά της καύσης RDF και εκ μέρους της τσιμεντοβιομηχανίας.

Η τόνισε ότι γνωμοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν αφορούσε τη χρήση RDF, την οποία εξειδίκευσε με απόφασή του το υπουργείο τον Ιανουάριο του 2014, χωρίς γνωμοδότηση και χωρίς ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και δεσμεύτηκε  ότι οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, θα συνεχίσουν τους ελέγχους και θα κάνουν ό,τι προβλέπει ο νόμος, αλλά «επειδή το ζήτημα είναι  πολιτικό, δεσμευόμαστε ότι ως Περιφέρεια θα πάρουμε μια απόφαση τέτοια που να συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και να καθιστά τον τόπο ασφαλή για τους ανθρώπους που επιλέγουν να μένουν εδώ».

Η κα. Κολυνδρίνη είπε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν περισσότερο το περιβάλλον και άλλοι που το αγαπούν λιγότερο και τόνισε ότι «έχουμε την ευθύνη και τη συναίσθηση του χρέους μας, το οποίο θα επιτελέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως το κάνουμε μέχρι τώρα».

Η πρόσθεσε  ότι με απόφαση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστούν συγκλήθηκε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, που αποτελεί  υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (Διεύθυνση Υγείας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Διεύθυνση Βιομηχανίας”.

Το κλιμάκιο,  θα κάνει έλεγχο μεθαύριο Τετάρτη στην , σύμφωνα με τη νέα απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που δόθηκε από το υπουργείο, για να διαπιστωθεί κατά πόσο το εργοστάσιο τηρεί τις προϋποθέσεις για να καίει RDF, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα προηγήθηκε και άλλος έλεγχος (τακτικός όπως γίνεται στις βιομηχανίες όλη τη χρονιά), το αποτέλεσμα του οποίου αναμένεται να γνωστοποιηθεί τις πρώτες μέρες του Απριλίου.

Αντίθετο το ΚΚΕ  στην καύση RDF

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Στεργίου, που ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας Σωματείων, συνδικαλιστών και μαζικών φορέων, δήλωσε ότι εξέφρασαν στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας  την έντονη αντίθεσή τους στη διαφαινόμενη καύση RDF από την της ΑΓΕΤ μετά και την αδειοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως εξήγησε  ζητήσαμε από την κ. αντιπεριφερειάρχη – οι δηλώσεις της οποίας το προηγούμενο διάστημα είναι στη δική μας κατεύθυνση, δηλαδή η ΑΓΕΤ να μην καίει το απορριμματογενές αυτό καύσιμο – το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως το αρμόδιο θεσμικό όργανο, να απορρίψει κάθετα και κατηγορηματικά την καύση αυτού του εναλλακτικού καυσίμου, για την παραγωγή ενέργειας από την της ΑΓΕΤ για τους λόγους που εκθέτουμε στο υπόμνημα που παραδώσαμε».

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων και φορέων είχαν γόνιμη και σε καλό κλίμα συζήτηση και , όπως ανέφερε ο βουλευτής, με την αντιπεριφερειάρχη που εξέφρασε την προσωπική και του Περιφερειακού Συμβουλίου – που δεν είναι γνωμοδοτήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση το 2013 – αντίθεσή της και στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, θα συζητηθεί το θέμα της ΑΓΕΤ και η απόφαση θα είναι τέτοια, που θα αποτελέσει εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων της ΑΓΕΤ.

«Στο βωμό του κέρδους, οι πολυεθνικοί όμιλοι δεν λογαριάζουν καν την υγεία των πολιτών και των εργαζομένων της περιοχής που δραστηριοποιούνται», δήλωσε ο Κώστας Στεργίου.

Τέλος, ανέφερε ότι η επίκαιρη ερώτησε που κατατέθηκε για το θέμα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί, αλλά ο ίδιος ενημερώθηκε από το υπουργείο ότι, λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορούσε να παραβρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φάμελλος και η συζήτηση του θέματος μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα.

Έλεγχοι για την καταλληλότητα των ακτών στον Παγασητικό

Τέλος την ερχόμενη εβδομάδα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, σε με το Βόλου, οι δειγματοληψίες στο θαλάσσιο χώρο του Παγασητικού, ενόψει της απόφασης καταλληλότητας των ακτών για την καλοκαιρινή περίοδο.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, δήλωσε ότι κάθε χρόνο, τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου γίνονται οι δειγματοληψίες, από διάφορες ακτές του Παγασητικού, για να βγει η απόφαση καταλληλότητας των παραλιών.

Η Π.Π.Μ.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας θεωρεί θετικό γεγονός την εξαγγελθείσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να συζητήσει το θέμα της καύσης RDF και άλλων υλικών από την ΑΓΕΤ. Εξάλλου αυτό το είχαμε ζητήσει με το τελευταίο μας Δελτίο Τύπου. Επίσης θετική θεωρούμε τη δήλωση ότι η Περιφέρεια είναι αντίθετη στην καύση RDF, αν και στην προηγούμενη απόφασή της είχε γνωμοδοτήσει θετικά για καύση υλικών που περιέχονται μέσα στο RDF. Η απόφασή της επίσης να διενεργήσει ελέγχους στην ΑΓΕΤ, σε σχέση με τις εγκαταστάσεις της και τη δυνατότητα να καίει ακίνδυνα για τους τα καρκινογόνα αυτά υλικά, είναι επίσης θετική, όπως και η χρηματοδότηση επιδημιολογικής μελέτης. Το τελευταίο βέβαια δεν πρέπει να συνδέεται με το άμεσο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή με την καύση επικίνδυνων υλικών, αφού τα της μελέτης θα γίνουν γνωστά μετά από πολύ καιρό, ίσως και χρόνια.

Όσον αφορά τη «στρακαστρούκα» του Δήμου Βόλου περί μηνύσεων, πού είναι προφανώς προϊόν κοινωνικής πίεσης, αφού ξεκάθαρα ο Δήμος Βόλου έχει ταχθεί υπέρ της καύσης των καρκινογόνων υλικών από την ΑΓΕΤ, αποτελεί εμπαιγμό προς τους , αφού είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις αυτές κάνουν χρόνια για να δώσουν . Εξάλλου λέγεται για τη χώρα μας ότι, αν δεν θέλεις να κάνεις κάτι, συγκροτείς μια επιτροπή, στην προκειμένη περίπτωση κάνεις μια μήνυση.

Το ζητούμενο για μας, πιστεύουμε και για τους πολίτες, είναι να αναστείλει το Υπουργείο την άδεια που έχει δώσει για καύση RDF από την ΑΓΕΤ και μάλιστα με λιμενικές διευκολύνσεις, που είναι αντίθετες με τη ανάμεσα στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και την ΑΓΕΤ για τη χρήση του λιμανιού που είναι μπροστά στην ΑΓΕΤ.

Καλούμε τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να βάζει τα κέρδη των βιομηχανιών πάνω από την υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή 73χρονης από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/AvNQLnFkfM -

  • Συνελήφθη αλλοδαπός για #παραεμπόριο #παραεμπόριο - https://t.co/bo8i4LndC4 -

  • Νέα γέφυρα στον Ξηριά κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/5dHeOA4ehL -

"Αλιεύοντας" την είδηση