Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Θ. Θεοδώρου: δεν θα εκτελούνται έργα στη ΔΕΥΑΜΒ με μικρό ποσοστό έκπτωσης
Θ. Θεοδώρου: δεν θα εκτελούνται έργα στη ΔΕΥΑΜΒ με μικρό ποσοστό έκπτωσης

Θ. Θεοδώρου: δεν θα εκτελούνται έργα στη ΔΕΥΑΜΒ με μικρό ποσοστό έκπτωσης

Αποσύρθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ το θέμα του διαγωνισμού για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση αντλιοστασίου ΕΕΛ, αφού ο εκτελών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου τόνισε πως θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός και θα γίνει άμεσα νέος, λόγω του ότι ο υφιστάμενος έχει μονοψήφιο αριθμό έκπτωσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι επί ημερών της δημοτικής αρχής δεν θα ξαναγίνονται δεκτά έργα με μονοψήφιο αριθμό έκπτωσης και πρόσθεσε πως η ΔΕΥΑΜΒ θα εξοικονομήσει 100 χιλ. ευρώ με την ακύρωση του διαγωνισμού.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων Δημ. Κουτσιφέλης επέστησε στην προσοχή της διοίκησης λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξουν συνέπειες με την ακύρωση ενός διαγωνισμού και πρόσθεσε ότι μέχρι να γίνει ο νέος θα μεσολαβήσει διάστημα 10 μηνών και η Επιχείρηση θα χάσει 200 χιλ. ευρώ από μέχρι να ξαναγίνει η διαδικασία.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Κουτσιφέλης αναφέρθηκε στην απόρριψη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αντικατάσταση του κ. Γαργάλα από το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, επισημαίνοντας ότι τίθεται θέμα νομιμότητας συγκρότησης του ΔΣ και πως αν γίνει προσφυγή , οι αποφάσεις θα καταπέσουν. Όσον αφορά τον ίδιο είπε ότι θα παραμείνει στη συνεδρίαση και η συμμετοχή του θα είναι με επιφύλαξη για τη νομιμότητα της συγκρότησης.

Απαντώντας ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ Αντ. Ξηρός είπε: «Ή συμμετέχετε ή δεν συμμετέχετε», ενώ χαρακτήρισε νόμιμη η συνεδρίαση και διευκρίνισε πως από τη στιγμή που αναρτηθεί στη «» θα ισχύει ο ορισμός του Απ. Γαλάτη ως πρόεδρος.

Για τη διαφορά ΔΕΥΑΜΒ -ΟΛΒ

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΛΒ Θρασ. Σταυριδόπουλο θα επιδιώξει εντός της εβδομάδας η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, μετά την απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΒ να απορρίψει αίτημα της ΔΕΥΑΜΒ, σχετικά με εκατέρωθεν απαιτήσεις του ενός προς τον άλλον.

Ο της ΔΕΥΑΜΒ Στ. Παπαευσταθίου, είπε ότι ελήφθη απόφαση στις 4 Νοεμβρίου 2015 επί των ισχυρισμών κι ενστάσεων του ΟΛΒ και στις 7 Δεκεμβρίου 2015 εστάλη στον ΟΛΒ η απόφαση της Επιχείρησης που αφορούσε σε δύο μέρη.

Το πρώτο αφορούσε αίτημα μείωσης αντιτίμου παραχώρησης δικαιώματος χρήσης, μετά την απόφαση του ΟΛΒ να προχωρήσει μονομερώς σε αύξηση και συγκεκριμένα σε τριπλασιασμό του αντιτίμου από 1η Ιανουαρίου 2014 και έγκριση συμψηφισμών μέχρι 31/12/2015 και το δεύτερο μέρος αφορούσε σε απόρριψη ένστασης του ΟΛΒ για μετρήσεις των υδρομέτρων.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΛΒ απέστειλε στις 23 Σεπτεμβρίου εξώδικη όχληση στην ΔΕΥΑΜΒ μέσω της οποίας ζητούσε συμψηφισμό για δύο ποσά 38.000 ευρώ και 4.000 ευρώ και αμφισβητούσε τις μετρήσεις των υδρομέτρων από 18 Σεπτεμβρίου 2014 έως 30 Μαρτίου 2015 που μεταφράζονται σε λογαριασμό ύψους 145.000 ευρώ συν τους τόκους, λόγω βλάβης στην μέτρηση.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο η ΔΕΥΑΜΒ δεν έλαβε απάντηση και στις 3 Φεβρουαρίου 2016 συζητήθηκε στον ΟΛΒ το θέμα εξόφλησης της οφειλής, ενώ στις 5 Φεβρουαρίου κοινοποιήθηκε στη ΔΕΥΑΜΒ μέρος του πρακτικού της απόφασης του Δ.Σ. του ΟΛΒ.

Σύμφωνα με αυτό, απορρίπτεται το αίτημα της ΔΕΥΑΜΒ, δίνεται προθεσμία στην Επιχείρηση μέχρι 29 Φεβρουαρίου για την κατοχύρωση δελτίων συμψηφισμών, αποφασίζεται η γνωστοποίηση της καταληκτικής προθεσμίας, η οποία αν παρέλθει χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τη ΔΕΥΑΜΒ, τότε εξουσιοδοτείται το νομικό τμήμα του ΟΛΒ για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, για να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΟΛΒ που ζητά από την ΔΕΥΑΜΒ 72.794 ευρώ.

Επιπλέον αποφασίστηκε από τον Οργανισμό, η άσκηση αναγνωριστικής ς στο Μονομελές Πρωτοδικείο σχετικά με την μη ύπαρξη του ποσού των 145.000 ευρώ που αφορά τις μετρήσεις των υδρομέτρων από 18 Σεπτεμβρίου 2014 έως 30 Μαρτίου 2015 – κατανάλωση 67.000 κυβ. νερού.

Ο κ. Παπαευσταθίου συπογράμμισε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΟΛΒ, ο οποίος του είπε ότι θα επικοινωνούσε μαζί του χθες Τρίτη, κάτι το οποίο δεν έγινε, προκειμένου οι δύο πλευρές να έρθουν σε για τη διερεύνηση του θέματος. Μάλιστα ζήτησε και τη συμβουλή του νομικού της Επιχείρησης κ. Ξηρού σχετικά με την προθεσμία που θέτει ο ΟΛΒ για τις συμψηφιστικές πράξεις καθώς και για το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει την ποσότητα (67.000κυβ.) που έχει καταναλωθεί που αντιστοιχεί σε περίπου 145.000 ευρώ.

Ο κ. Ξηρός ανέφερε ότι εφόσον η Επιχείρηση έχει λογαριασμό εκκαθάρισης η απαίτηση των χρημάτων από την ΔΕΥΑΜΒ μπορεί να γίνει είτε με διαταγή πληρωμής είτε με βεβαίωση του ποσού στο Δημόσιο Ταμείο, προσθέτοντας ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα αποφασίσει αν θα γίνει νέα προσφυγή.

Η σύμβουλος του Δ.Σ. Βιολέτα , πρότεινε οι δύο πλευρές να έρθουν σε συνεννόηση, με τον αντιπρόεδρο της Επιχείρησης να απαντά ότι, θα επιδιωχθεί συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΛΒ ακόμη κι εντός εβδομάδας κι ίσως χρειαστεί να γίνει και έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ για το θέμα αυτό.

Τέλος ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημ. Κουτσιφέλης, συμφώνησε να επιδιωχθεί και να καταβληθεί προσπάθεια για νέα συνάντηση και στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί, τότε να προχωρήσει η Επιχείρηση στην έκδοση διαταγής πληρωμής.

Τοποθέτηση υδρομέτρων

Επίσης στη συνεδρίαση έγινε ενημερωση ότι οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων Πορταριάς, Μακρινίτσας, Άλλης Μεριάς, Σταγιατών και Κατηχωρίου θα πρέπει να αιτηθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2016 την τοποθέτηση υδρομέτρου στα ακίνητά τους αλλά και τη σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης που έχει κατασκευαστεί στις περιοχές τους, γιατί διαφορετικά θα κληθούν να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα.

Όπως ανέφερε ο της επιχείρησης , η ΔΕΥΑΜΒ από το 2012 παραλαμβάνοντας το αποχετευτικό δίκτυο που είχε κατασκευαστεί από τον τέως Δήμο Πορταριάς και την τέως Κοινότητα Μακρινίτσας και το οποίο καλύπτει σημαντικό τμήμα των οικισμών τους, έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να προχωρήσει στη σύνδεση των ακινήτων με το δίκτυο.

Μέχρι σήμερα, η ΔΕΥΑΜΒ με σταθερή την αντίληψη για συν με τους πολίτες, εξάντλησε κάθε περιθώριο ώστε να πεισθούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να προχωρήσουν αφενός μεν στην τοποθέτηση υδρομέτρων και αφετέρου στη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο, αλλά αυτό δεν συνέβη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκκρεμεί η τοποθέτηση 4.833 υδρομέτρων (σε σύνολο 14.374 καταναλωτών), η υποβολή μελετών σύνδεσης με την αποχέτευση για 583 ακίνητα (σε σύνολο 1118 όπου υφίστανται διακλαδώσεις αποχέτευσης), ενώ απαιτείται η κατασκευή 368 διακλαδώσεων για το σύνολο των υπόχρεων (1.486 ακίνητα).

Επισημαίνεται ότι για τους 535 ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει μελέτη έχουν πληρώσει για το δικαίωμα σύνδεσης οι 256, ενώ αίτηση για υδρόμετρο το οποίο έχουν εξοφλήσει κατέθεσαν οι 265.

Εξειδικεύοντας στις περιοχές Πορταριάς, Μακρινίτσας, Σταγιατών, Κατηχωρίου, Κουκουράβας και Άλλης Μεριάς, ως προς την αποχέτευση ισχύουν για τα υδρόμετρα, όπως προκύπτει, εκκρεμεί η τοποθέτηση 1.474 τεμαχίων.

Το 2011 με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ εγκρίθηκε η ενεργοποίηση των διαδικασιών για τη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ των περιοχών Πορταριάς και Μακρινίτσας, ενώ καθορίσθηκε και το ποσό των 120 € πλέον ως δαπάνη για την τοποθέτηση υδρομέτρου.

Η ΔΕΥΑΜΒ σήμερα αποφασίζει:
-Υποχρεωτική σύνδεση όλων των ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης, όπου αυτό υφίσταται.

-Υποχρέωση υποβολής αίτησης και πλήρους φακέλου όπως προβλέπεται από τον εγκεκριμένο Κανονισμό Λειτουργίας του Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων για τη χορήγηση αδειών για τη σύνδεση, μέχρι τις 31/07/2016.

-Υποχρεωτική τοποθέτηση σε όλα τα ακίνητα που δε διαθέτουν υδρόμετρα.

-Υποχρέωση υποβολής αιτήσεως συνοδευόμενη με τα δικαιολογητικά όπως αυτά προβλέπονται στον εγκεκριμένο Κανονισμό Ύδρευσης, μέχρι 31/07/2016.

-Οι υπόχρεοι για τη σύνδεση με την αποχέτευση θα υποβάλλουν ταυτόχρονα τις αιτήσεις για τη σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης και για την τοποθέτηση του υδρομετρητή.

-Όσοι έχουν υποβάλει μελέτη αποχέτευσης και δεν έχουν κάνει αίτηση για τοποθέτηση υδρομέτρου ισχύει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεως μέχρι 31/07/2016.

-Όσοι έχουν υποβάλει μελέτη αποχέτευσης και δεν έχουν προσέλθει στην Επιχείρηση για την εξόφληση ή το διακανονισμό της οφειλής για το δικαίωμα σύνδεσης υποχρεούνται μέχρι 31/07/2016 να τακτοποιήσουν τον τρόπο εξόφλησης (εφάπαξ ή διακανονισμός) της οφειλής τους.

Όπου έχουν κατασκευαστεί διακλαδώσεις από τον πρώην Δήμο Πορταριάς στους ιδιοκτήτες δε θα χρεώνεται η δαπάνη διακλάδωσης.

Η ΔΕΥΑΜΒ στην προσπάθεια που καταβάλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αντεπεξέλθουν οι ιδιοκτήτες στο κόστος κατασκευής της σύνδεσης, εφόσον έχει κατατεθεί ο φάκελος για σύνδεση, θα κατασκευάσει η ίδια τα φρεάτια ελέγχου πεζοδρομίου προκειμένου η τιμή που έχει καθορισθεί στα εγκεκριμένα τέλη για το έτος 2016 να ενταχθεί στο καθεστώς των τριμηνιαίων δόσεων.

Για το σκοπό αυτό θα δημοπρατήσει άμεσα σχετικό έργο, με το οποίο θα κατασκευαστούν και οι διακλαδώσεις που δεν υφίστανται στο κατασκευασμένο δίκτυο και οι οποίες απαιτούνται για τη σύνδεση των ακινήτων.

Οι επιπτώσεις θα είναι «ακριβές» για όσους δεν ακολουθήσουν τις αποφάσεις.

Η ΔΕΥΑΜΒ θα δημοπρατήσει άμεσα έργο εγκατάστασης υδρομετρητών και του φρεατίου επίσκεψης αυτών. Με το ίδιο έργο θα υπάρχει η δυνατότητα ανακατασκευής της παροχής.
Μετά την παρέλευση της 31ης Ιουλίου του 2016:

α) Για τους υπόχρεους που έχουν καταθέσει φάκελο αποχέτευσης και έχουν πληρώσει ή διακανονίσει το δικαίωμα σύνδεσης (και τη δαπάνη διακλάδωσης εφόσον υποχρεούνται), αλλά δεν έχουν καταθέσει αίτηση τοποθέτησης υδρομετρητή και β) για τους λοιπούς υπόχρεους που δεν έχουν καταθέσει αίτηση τοποθέτησης υδρομέτρου (δεν υφίσταται δίκτυο αποχέτευσης) η ΔΕΥΑΜΒ θα προβεί στην υποχρεωτική εγκατάσταση υδρομέτρου.

Το δε κόστος των 120 € ανά υδρόμετρο και το κόστος των 400 € για τη νέα παροχή (εφόσον απαιτηθεί) θα καταλογιστεί στον πρώτο λογαριασμό μετά την τοποθέτηση.

Μετά την παρέλευση της 31ης Ιουλίου του 2016 στους υπόχρεους που δεν έχουν καταθέσει φάκελο αποχέτευσης και αίτηση για υδρόμετρο θα ισχύσουν τα ανωτέρω ως προς τα υδρόμετρα, ενώ για την αποχέτευση επιβάλλεται γενικά για όλες τις κατηγορίες ακινήτων πρόστιμο 300 € (με την αρ. 208/2012 Απόφαση Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ το πρόστιμο ήταν 700 € για οικίες και 1.000 € για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις). Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται εφόσον διαπιστωθεί η μη πραγματοποίηση της σύνδεσης του ακινήτου με το δίκτυο αποχέτευσης.

Η υποχρέωση τοποθέτησης υδρομέτρων ισχύει και για τις περιοχές της Δ.Ε. Αγριάς – Αρτέμιδας για την οποία θα υπάρξει άλλη ανακοίνωση στον τοπικό Τύπο.

Για τα ακίνητα που δεν εξυπηρετούνται από δίκτυο αποχέτευσης ισχύουν οι υποχρεωτικές διατάξεις του Γενικού Οικονομικού Κανονισμού (Κατασκευή – συντήρηση σηπτικού και απορροφητικού βόθρου).

Στις περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεων των εγκεκριμένων Κανονισμών Ύδρευσης – Αποχέτευσης επιβάλλονται οι κυρώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτούς.

Τροποποίηση τελών ύδρευσης αποχέτευσης

Σε ζώνες χωρίζεται ο Βόλος και τοποθετούνται υδρόμετρα σε ορεινές περιοχές. Η ΔΕΥΑΜΒ σήμερα τροποποιεί τα τέλη σε ύδρευση και αποχέτευση.
Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ αξιολογώντας παραμέτρους, όπως η γεωγραφική θέση των οικισμών, τα υφιστάμενα υδραγωγεία τους, τον τρόπο υδροδότησης (πηγές, γεωτρήσεις) προτείνει το διαχωρισμό των περιφερειακών Ενοτήτων του Δήμου Βόλου σε δύο Ζώνες.

Α' Ζώνη: Στην Α' Ζώνη περιλαμβάνονται οι περιοχές της Πορταριάς, της Μακρινίτσας, του Κατηχωρίου, των Σταγιατών, της Δράκειας, των Χανίων, του Αγίου Λαυρεντίου και του Αγίου Βλασίου.

Β' Ζώνη: Στη Β' Ζώνη περιλαμβάνονται οι περιοχές του Ιωλκού, της Άλλης Μεριάς, των Λεχωνίων, του Μαλακίου, των Πλατανιδίων, της Αγριάς και η Δ.Ε. της Νέας Αγχιάλου.

Δεδομένου ότι στις παραπάνω ζώνες εντάσσονται περιοχές που δεν έχουν τοποθετημένα υδρόμετρα, για τη μελλοντική σύνδεση του ακινήτου τους με υδρομετρητή, η καταναλισκόμενη ποσότητα θα τιμολογείται με την εξής κλίμακα:

Πρώτη Ζώνη: Πορταριά – Μακρινίτσα – Κατηχώρι – Σταγιάτες – Δράκιεα, Χάνια – Άγιος Λαυρέντιος – Άγιος Βλάσιος:

Για κατανάλωση από 0 m3/τρίμηνο ύδρευση 5,63 € – αποχέτευση 3,28€, για κατανάλωση από 1 – 25 m3/τρίμηνο ύδρευση 0,30 €/m3 – αποχέτευση 0,23 €/m3, για κατανάλωση από 26 – 40 m3/τρίμηνο ύδρευση 0,70 €/m3 – αποχέτευση 0,51 €/m3, για κατανάλωση από 41 – 50 m3/τρίμηνο ύδρευση 0,72 €/m3 – αποχέτευση 0,56 €/m3, για κατανάλωση από 51 – 60 m3/τρίμηνο ύδρευση 0,86 €/m3 – αποχέτευση 0,58 €/m3, για κατανάλωση από 61 – 80 m3/τρίμηνο ύδρευση 1,01 €/m3 – αποχέτευση 0,66 €/m3, για κατανάλωση από 81 – 100m3/τρίμηνο ύδρευση 1,84 €/m3 – αποχέτευση 0,86 €/m3.

Δεύτερη Ζώνη: Δ.Ε. Νέας Αγχιάλου – Ιωλκός – – Άνω και Κάτω Λεχώνια – Μαλάκι – Πλατανίδια – Αγριά:

Για κατανάλωση από 0 m3/τρίμηνο ύδρευση 7,50 € – αποχέτευση 3,28€, για κατανάλωση από 1 – 25 m3/τρίμηνο ύδρευση 0,40 €/m3 – αποχέτευση 0,23 €/m3, για κατανάλωση από 26 – 40 m3/τρίμηνο ύδρευση 0,93 €/m3 – αποχέτευση 0,51 €/m3, για κατανάλωση από 41 – 50 m3/τρίμηνο ύδρευση 0,96 €/m3 – αποχέτευση 0,56 €/m3, για κατανάλωση από 51 – 60 m3/τρίμηνο ύδρευση 1,15 €/m3 – αποχέτευση 0,58 €/m3, για κατανάλωση από 61 – 80 m3/τρίμηνο ύδρευση 1,35 €/m3 – αποχέτευση 0,66 €/m3, για κατανάλωση από 81 – 100m3/τρίμηνο ύδρευση 1,84 €/m3 – αποχέτευση 0,86 €/m3.

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση μετείχε χωρίς να πάρει το λόγο ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Απ. Γαλάτης, ενώ απουσίαζε ο επικεφαλής των “Δρόμων Συνς” Μ. Πατσιαντάς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα παρίσταται στις συνεδριάσεις των επιχειρήσεων και οργανισμών που έχει οριστεί, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης της επιτροπής του άρθρου 152 στην οποία έχει προσφύγει ο ίδιος κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που δικαίωσε τους έξι ανεξαρτητοποιηθέντες δημοτικούς συμβούλους.

"Αλιεύοντας" την είδηση