Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΔEYAMB: δεν χλωριώνεται το νερό της Πορταριάς
ΔEYAMB: δεν χλωριώνεται το νερό της Πορταριάς

ΔEYAMB: δεν χλωριώνεται το νερό της Πορταριάς

Καταγγέλουν φορείς και κάτοικοι τη ΔΕΥΑΜΒ

Το νερό της ς δεν χλωριώνεται από τα μέσα Δεκεμβρίου 2015 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ΔΕΥΑΜΒ που παραδέχθηκε ότι όλο αυτό το διάστημα δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας μέσω της χλωρίωσης του νερού όπως επιβάλλει ο νόμος.

Όπως ανακοινώθηκε θα είναι σε θέση να τοποθετήσει νέο χλωριωτή και συστήματα ασφάλειας για να τον προστατεύσει από δολιοφθορά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού πρόσφατα ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη και εξευρέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια.

Επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ εξαπέλυσε επίθεση με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς τόσο κατά της αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη όσο και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Χρυσούλας Κολημήτρα, οι οποίες με δηλώσεις τους επισήμαναν τις ευθύνες της ΔΕΥΑΜΒ.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τον ασκούντα δημάρχου Θάνο Θεοδώρου, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ Απ. Γαλάτη, τον διευθυντή της επιχείρησης κ. Τζίνη και υπηρεσιακά στελέχη, παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέσα σε δύο χρόνια, άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν επτά στο υδραγωγείο της ς που το κόστος τους ξεπερνά τα 12.000 ευρώ, κατέστρεψαν απαγορευτικές πινακίδες στις κοινόχρηστες βρύσες, άφησαν απειλητικά σημειώματα στους χώρους των υδραγωγείων κατά της ζωής των υπαλλήλων, και πέρα από την καταστροφή των χλωριωτών, προκάλεσαν ζημιές και σε ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μηχανήματα της ΔΕΥΑΜΒ. Η επιχείρηση προέβη σε μηνύσεις αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ούτε ένας δράστης. Επιπλέον ο κ. Τζίνης παρουσίασε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΥΑΜΒ προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενημερώνοντας αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και πολίτες για την μικροβιακή επιβάρυνση του νερού.

Ο κ. Θεοδώρου τόνισε ότι η δημοτική αρχή δεν φοβάται κανέναν και ενεργεί με βάση τα συμφέροντα όλων των πολιτών και όχι με πολιτική σκοπιμότητα. «Θα είμαστε πάντα με τους πολλούς. Ενέργειες μεμονωμένες 10 και 20 ατόμων δεν περνάνε μ' αυτή δημοτική αρχή. Κοιτάμε το σύνολο. Δεν θα μπούμε στη λογική της προηγούμενης δημοτικής αρχής που δεν τους ακουμπούσε με το βλέμμα στις εκλογές».Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να επιβάλει την έννομη τάξη. Οι εποχές που έκαναν κουμάντο οι 10 τελείωσαν και οι πρώην δήμαρχοι νόμιζαν ότι έχουν πετρέλαιο και το πουλούσαν, το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Σήμερα 250m3 νερού της Μάνα κατευθύνεται στην Πορταριά, ποσότητα που απαιτείται για να υδρεύσει 35.000 κόσμο και μόνο 100 κυβικά στο Βόλο. Αυτά τελείωσαν», τόνισε ο κ. Θεοδώρου.

Ο κ. Γαλάτης τόνισε ότι οι δημοτικές αρχές της Πορταριάς από το 1999 έως και το 2010 που συστάθηκε ο Καλλικρατικός δήμος Βόλου, έλα από τον τότε δήμο Βόλου ποσό 1.104.043 ευρώ, πουλώντας το νερό της πηγής Μάνα, και αντί να το διαθέσουν για έργα υποδομής όπως ένα καινούργιο δίκτυο ύδρευσης, σπατάλησαν τα χρήματα. «Το δίκτυο της Πορταριάς πεπαλαιωμένο, μόνο μερικά μέτρα με αγωγούς νέους, από το πάρκινγκ και κάτω. Που πήγαν τα χρήματα που πήρε ο Δήμος; Έπρεπε να τα επενδύσουν στο δίκτυο. Ο Καλλικρατικός Δήμος παρέλαβε πεπαλαιωμένο δίκτυο, δεξαμενές με ποντίκια και με δική του δουλειά έχουν γίνει βελτιώσεις και θα γίνει και καλύτερο», τόνισε ο κ. Γαλάτης.

Επιπλέον παρουσίασε μετρήσεις όπου φαίνεται ότι από το 2006-2010 (από το 2010 και μετά μετρήσεις κάνει η ΔΕΥΑΜΒ) οι μετρήσεις δείχνουν ότι το νερό είχε μικροβιακό φορτίο. «Που ήταν η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας τόσο καιρό; Τι έκανε εκείνη την εποχή. Για να ψήνει σουβλάκια είναι η κ. Κολημήτρα και να σερβίρει καφέδες στον Ίσαλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλάτης.
Επιπρόσθετα επιτέθηκε και στην αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη λέγοντας ότι εκτίθεται με τις δηλώσεις της και δεν γνωρίζει το θέμα. «Έπαθε πανωλεθρία με το θέμα του Βιολογικού. Τη ΔΕΥΑΜΒ τη δικαίωσε ο εισαγγελέας, όπως και τώρα. Γιατί η ΔΕΥΑΜΒ είναι αποτελεσματική, και λειτουργεί με διαφάνεια. Στο βωμό της δημοσιότητας λαϊκίζει. Πρέπει να προσέξει γιατί με τη στάση της θέτει σε κίνδυνο την καλή σχέση του Δήμου με την Περιφέρεια».
Απείλησε τέλος. ότι θα «τσακίσει» όποιον προσβάλλει οιονδήποτε τρόπο το θεσμό του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ

Ο διευθυντής της επιχείρησης παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι μετρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ τόσο για τις περιφερειακές ενότητες όσο και για το Πολεοδομικό Συγκρότημα είναι υπερπολλαπλάσιες αυτών που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Εξήγησε ότι στις 31 Μαϊου του 2016 τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο νερό της Πορταριάς γνωστοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Υγείας, στον αντιδήμαρχο κ. Μαλαματίνη και το ίδιο έγινε και στα μέσα του Ιουνίου με το μηνιαίο δελτίο. Στις 27 Ιουνίου η διεύθυνση Υγείας μετά τις δικές της μετρήσεις ζήτησε από τη ΔΕΥΑΜΒ ενημέρωση και λήψη μέτρων και εμείς της απαντήσαμε, ενώ αποστείλαμε και ενημερωτικά έγγραφα εκ νέου στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το Δήμο, του καταστηματάρχες. «Το νερό δεν ήταν κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και όλοι το γνωρίζουν από τον περασμένο Δεκέμβριο που κατέστρεψαν τον τελευταίο χλωριωτή. Και πινακίδες τοποθετήσαμε και τις πέταξαν στα σκουπίδια» ανέφερε ο κ. Τζίνης.

Επιπλέον επισήμανε ότι μετρήσεις του Φεβρουαρίου που έδειξαν σε μία κοινόχρηστη βρύση νερό κατάλληλο για κατανάλωση, δεν ήταν αρκετό για να αρθεί η απαγόρευση.
Υπηρεσιακοί παράγοντες ανέφεραν ότι στην Πορταριά σύμφωνα με τον πληθυσμό της γίνονται τέσσερις δοκιμαστικές δειγματοληψίες το χρόνο και μία ελεγκτική. Συνολικά για όλες τις δημοτικές ενότητες ο νόμος προβλέπει 53 και η ΔΕΥΑΜΒ έκαναν 350, ενώ για το Πολεοδομικό Συγκρότημα έκανε 600 σε ένα χρόνο, έναντι 135 που προβλέπει ο νόμος.

Τέλος ο κ. Τζίνης επισήμανε ότι η ΔΕΥΑΜΒ έχει στόχο τη βελτίωση του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της δημόσια υγείας και θα συνεχίσει να υλοποιεί έργα υγειονομικής αναγνώρισης. Επιπλέον ανέφερε ότι εντός των ημερών θα ανοίξουν οι φάκελοι του διαγωνισμού για την εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για την σωστή διαχείριση του νερού.

Τη ΔΕΥΑΜΒ καταγγέλλει η Αντιπεριφέρεια

πό τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τέλος Μαϊου δεν είχε κοινοποιηθεί από την ΔΕΥΑΜΒ (υπεύθυνη Ύδρεσης α' βαθμού) ΚΑΝΕΝΑ αποτέλεσμα για την ποιότητα του νερού της Πορταριάς, ενώ, γνωρίζοντας ήδη από τον Οκτώβριο του 2015 το πρόβλημα και όντως απολύτως υπεύθυνη για την αντιμετώπιση του, ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της ήταν και είναι να παρακολουθεί το θέμα με δειγματοληψίες, μετρήσεις και κοινοποίηση ΟΛΩΝ των αποτελεσμάτων τόσο στους πολίτες όσο και στη Διεύθυνση ΥΓΕΊΑΣ. Στις 23 Μαρτίου και αφού μας κοινοποιούνταν αποτελέσματα που αφορούσαν ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ ζητήσαμε εγγράφως με το υπ αρ 2144 έγγραφό μας εξηγήσεις, γιατί δε γίνονται δειγματοληψίες στο Δ..Δ Πορταριάς και γιατί η ενημέρωση που εχουμε από τη ΔΕΥΑΜΒ αφορά μόνο σε άλλες περιοχές και όχι στην Πορταριά όπου υπήρχε πρόβλημα. (παρά μόνο στη θέση Μύρτιλο καθώς η γεώτρηση εκεί είναι πάντα χλωριωμένη!!!)

Παραθέτουμε το έγγραφο :

ΘΕΜΑ: «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ
ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2016.

ΣΧΕΤ: α) η Κ.Υ.Α Υ2/οικ.2600/2001 (Φ.Ε.Κ 892/τ.Β'/11-7-2001) όπως
τροποποιήθηκε με την Κ.Υ.Α Δ.ΥΓ2/Γ.Π. οικ.38295/2007(Φ.Ε.Κ.
630/τ.Β'/26-4-2007)
β) η εγκύκλιος ΔΥΓ2/οικ.94097/19-7-2007 του Υ.Υ.& Κ.Α.
γ) τα αποτελέσματα χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων
πόσιμου νερού, που διενήργησε η ΔΕΥΑΜΒ κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2016.

Με βάση το σχετικό (γ) που αφορά αποτελέσματα χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων πόσιμου νερού, που διενήργησε η ΔΕΥΑΜΒ κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2016 στο Δήμο Βόλου, προκύπτει μικροβιακή επιβάρυνση:

 1. σε Ολικά Κολοβακτηριοειδή στο δείγμα που λήφθηκε από Άγιο Λαυρέντιο(Δίκτυο parking κοιν. βρύση) cl (0,10).
 2. σε Ολικά Κολοβακτηριοειδή στο δείγμα που λήφθηκε από Κουκουράβα βρύση δρόμος, cl(0).
  Για την Δ.Ε Πορταριάς η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε μόνο σε ένα σημείο δειγματοληψίας (Κατηχώρι (Μύρτιλλο-εξωτερική βρύση).

  Παρακαλούμε για την εφαρμογή άμεσα της σχετικής Νομοθεσίας με δικές σας ενέργειες, καθότι έχετε την αποκλειστική αρμοδιότητα και υπευθυνότητα για παροχή ασφαλούς και υγιεινού πόσιμου νερού, απαλλαγμένου από κάθε επιβάρυνση, για ανθρώπινη κατανάλωση, σε όλες τις περιοχές του Δήμου σας.

  Ως εκ τούτου, σχετικά με την μικροβιακή επιβάρυνση στις αντίστοιχες περιοχές, ζητούμε την λήψη ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.
  -Παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης, με συνεχείς αναλύσεις, καταγραφή των αποτελεσμάτων και αποστολή στην υπηρεσία μας των αποτελεσμάτων αυτοελέγχου.

  -Να τοποθετηθούν εξελιγμένα συστήματα χλωρίωσης-απολύμανσης στις δεξαμενές με αισθητήρα ελέγχου της χλωρίωσης και έλεγχος με συνεχείς μετρήσεις και καταγραφές του υπολειμματικού χλωρίου για την ορθότερη εφαρμογή χλωρίωσης του πόσιμου νερού, ώστε να εξασφαλίζεται σταθερή και συστηματική χλωρίωση του πόσιμου νερού και να ανιχνεύεται το υπολειμματικό χλώριο στα επιτρεπόμενα όρια.

  -Στην λήψη κάθε δυνατού μέτρου για την εξάλειψη του μικροβιακού φορτίου από το .

  -Στην εκτενή και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών για τα αποτελέσματα και τις δικές σας ενέργειες.

  Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε σχετικά με την Δ.Ε Πορταριάς , τον λόγο της μείωσης των σημείων δειγματοληψίας, γεγονός που δεν δίνει ακριβή εικόνα της ποιότητας του νερού για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Μόλις στις 3 Ιουνίου, κοινοποιήθηκαν στην υπηρεσία μας αποτελέσματα του Δ.Δ Πορταριάς με μικροβιακή επιβάρυνση., μετά από το δικό μας προαναφερθέν έγγραφο που ζητούσαμε εξηγήσεις , χωρίς ωστόσο να έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες απαγόρευσης πόσης στις δημόσιες βρύσες από τις οποίες κυλούσε το νερό ασταμάτητα και χωρίς να έχει εκδοθεί Δελτίο Τύπου που να ενημερώνει τους πολίτες εκ νέου για τα νέα δεδομένα εστω και 6 μήνες μετά..( ένα ενημερωτικό έγγραφο που ακολούθησε στη συνέχεια και μετά από οχλήσεις της υπηρεσίας μας δεν ενημέρωνε ούτε τον πολίτη, ούτε τον επισκέπτη, ούτε τον κάτοικο).

Μάλιστα το επιχείρημα περί μη άρσης της απαγόρευσης που ίσχυε από τον Οκτώβρη δεν ευσταθεί επ ουδενί καθώς η ΔΕΥΑΜΒ οφείλει ανά μήνα τουλάχιστον να προβαίνει σε δειγματοληψίες και αναλόγως των αποτελεσμάτων να αποφαίνεται. Ούτε είναι υποχρεωμένος ο κάτοικος ή ο επισκέπτης πριν σκύψει να πιεί νερό από τη δημόσια βρύση να ανατρέχει σε Δελτία Τύπου παρελθόντων μηνών και αφού επιβεβαιώσει τη μη άρση τους να πιεί ή να μην πιεί.

Παράλληλα ως εποπτεύουσα αρχή βάσει Νόμου που ισχύει για όλη την Ελλάδα, η Διεύθυνση προέβη σε δικές της δειγματοληψίες για να συσχετίσει τ αποτελέσματα που είχε πια στη διάθεση της και επιβεβαιώνοντας τη μικροβιακή επιβάρυνση σε αρκετές δειγματοληψίες της Πορταριάς ζητά επιτακτικά από τη ΔΕΥΑΜΒ με το υπ αριθμ 4075 έγγραφό τα εξής :

ΘΕΜΑ: « Ενημέρωση και λήψη μέτρων λόγω προσφάτων αποτελεσμάτων
ποσίμου νερού από την Δημοτική Ενότητα Πορταριάς του Δήμου
Βόλου των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων»
ΣΧΕΤ: α) Κ.Υ.Α Υ2/οικ.2600/2001 (Φ.Ε.Κ 892/τ.Β'/11-7-2001) όπως
τροποποιήθηκε με την Κ.Υ.Α Δ.ΥΓ2/Γ.Π. οικ.38295/2007(Φ.Ε.Κ.
630/τ.Β'/26-4-2007)
β) εγκύκλιος ΔΥΓ2/οικ.94097/19-7-2007 του Υ.Υ.& Κ.Α.
γ) τα αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων
πόσιμου νερού, που διενήργησε η ΔΕΥΑΜΒ στην Δημοτική Ενότητα
Πορταριάς του Δήμου Βόλου στις 31-5-2016 και κοινοποιήθηκαν στην
υπηρεσία στις 03-06-2016.
δ) τα αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων
πόσιμου νερού, που διενήργησε για την υπηρεσία μας στις 9-6-2016, κατόπιν
εντολής ανάθεσης, το εργαστήριο ENVIROLAB IKE (το οποίο έχει σύμβαση έργου με
τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων και είναι διαπιστευμένο από τον
ΕΣΥΔ, για τις παραμέτρους στις οποίες εξετάστηκαν τα δείγματα).

Μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων των δειγμάτων που ελήφθησαν στην Δ.Ε Πορταριάς του Δήμου Βόλου από την ΔΕΥΑΜΒ στις 31-5-2016, και κοινοποιήθηκαν στην υπηρεσία μας στις 3-6-2016 (αριθμ.πρωτ.ΔΕΥΑΜΒ 7808/3-6-2016).

Διαπιστώνουμε μικροβιακή επιβάρυνση σε Ολικά Κολοβακτηριοειδή στα δείγματα που ελήφθησαν από
Πορταριά Δημαρχείο κοιν.βρύση, Ξενία Πορταριάς (βρύση κουζίνας), Πορταριά Βενζινάδικο (Δενελάβα εξωτερική βρύση), Σταγιάτες (εξωτερική βρύση εκκλησίας),Άλλη Μεριά πλατεία κοιν. κατάστημα(εσωτερική βρύση).

σε E.Coli στα δείγματα που ελήφθησαν από Σταγιάτες (εξωτερική βρύση εκκλησίας)

σε Εντερόκοκκοι στα δείγματα που ελήφθησαν από Ξενία Πορταριάς (βρύση κουζίνας), Πορταριά Βενζινάδικο (Δενελάβα εξωτερική βρύση), Σταγιάτες (εξωτερική βρύση εκκλησίας).

Η υπηρεσία μας μετά την κοινοποίηση των ανωτέρω αποτελεσμάτων, προέβει σε νέα δειγματοληψία στις 9-6-2016 στην Δ.Ε ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ, κατόπιν εντολής ανάθεσης, με το εργαστήριο ENVIROLAB IKE (το οποίο έχει σύμβαση έργου με τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων και είναι διαπιστευμένο από τον ΕΣΥΔ, για τις παραμέτρους στις οποίες εξετάστηκαν τα δείγματα).

Μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων των δειγμάτων από το εργαστήριο ENVIROLAB IKE (τα οποία κοινοποιήθηκαν στην υπηρεσία μας στις 27-6-2016 αριθμ.πρωτ.4664/27-6-2016))προκύπτει μικροβιακή επιβάρυνση
σε Ολικά Κολοβακτηριοειδή στα δείγματα που ελήφθησαν από Άλλη Μεριά πλατεία κοιν. Κατάστημα πλατεία), Σταγιάτες (εξωτερική βρύση εκκλησίας), Κατηχώρι- Παιδικός Σταθμός.

Σε Ολικά Κολοβακτηριοειδή και Εντερόκοκκοι στα δείγματα που ελήφθησαν
από Πορταριά Βενζινάδικο, Ξενία Πορταριάς.

Ως εκ τούτου, ζητούμε την λήψη ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία και συγκεκριμένα διορθωτικές ενέργειες και έργα, τα οποία αναλύονται με κάθε λεπτομέρεια στο με αριθμ.πρωτ.7171,7271/20-10-2015 έγγραφό μας και τονίζονται στα με αριθμ.πρωτ.7418/23-10-2015,7596/9-11-2015,7693/9-11-2015 και 8257/4-12-2015 ,8790/24-12-2015, 8978/31-12-2015 έγγραφά μας.

Παρακαλούμε την ΔΕΥΑΜΒ, δια την εκτενή και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την μικροβιακή επιβάρυνση σε όλα τα σταθερά σημεία δειγματοληψίας (ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ-ΚΑΤΗΧΩΡΙΟΥ-ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ-ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΙΑΣ), των σχολικών μονάδων και του συλλόγου καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος της Δ.Ε ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ σχετικά με την συνέχιση απαγόρευσης του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση(πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής), με βάση τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων καθώς και ενημέρωση για τις διορθωτικές ενέργειες και τα μέτρα που έχει λάβει, δια την αποκατάσταση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Παρακαλούμε όπως εκ νέου ενημερώσετε τους Διευθυντές των σχολείων της Δ.Ε ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ, ώστε να μεριμνήσουν προκειμένου τα παιδιά να μην πίνουν νερό από τις βρύσες των σχολείων, μέχρις ότου η ΔΕΥΑΜΒ προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες και έργα και διαπιστωθεί η καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ομοίως να ενημερώσετε εκ νέου τους πολίτες της Δ.Ε Πορταριάς, τους Υπευθύνους των Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Καταλυμάτων της Δ.Ε Πορταριάς, για την απαγόρευση του νερού δικτύου για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής), τους Υπευθύνους των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος της Δ.Ε Πορταριάς, ώστε να μην χρησιμοποιούν το νερό στην παραγωγική διαδικασία βιοτεχνιών-οικοτεχνιών παρασκευής τροφίμων, ποτών, γλυκών, πάγου και παγοκύβων, άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων, ελαιολάδου και ανάλογων παρασκευασμάτων, μέχρις ότου η ΔΕΥΑΜΒ προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες και έργα και διαπιστωθεί η καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Τονίζουμε ότι η ΔΕΥΑΜΒ με τα αριθμ.πρωτ.15349/24-12-2015 και 15483/31-12-2015 έγγραφά της μας ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση χρήσης νερού για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής) στη Δ.Ε ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ.
Να τοποθετηθούν σε όλες τις κοινόχρηστες βρύσες απαγορευτικές πινακίδες ευκρινείς και ευανάγνωστες στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπου θα αναφέρεται ρητά ότι το νερό είναι ακατάλληλο για πόση μέχρις ότου ο Δήμος Βόλου προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες και έργα και διαπιστωθεί η καταλληλότητα για ανθρώπινη κατανάλωση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Επίσης ενημερώνουμε και αναμένουμε απάντηση από τους Υπευθύνους Ύδρευσης, δια την ανεύρεση υπολειμματικού χλωρίου στα ανωτέρω δείγματα.

Η Υπηρεσία μας αναμένει τάχιστα, τα αποτελέσματα αυτοελέγχου σας, που θα προκύψουν από την παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης της Δ.Ε ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ με συνεχείς αναλύσεις και καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Η ΔΕΥΑΜΒ σε απάντηση της δεν αναφέρει κανένα μέτρο κατασταλτικό του προβλήματος αλλά απαντά γενικόλογα αντιγράφοντας τις υποχρεώσεις που έχει η ίδια (ίσως προς ιδία εμπεδωση!!). Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπήρξε καμία δήμόσια ενημέρωση περί απαγόρευσης με βάση τα νέα στοιχεία, ούτε ενημερωτικές πινακίδες που να κατατοπίζουν τον πολίτη αλλά κυρίως δεν έγινε καμία παρέμβαση που να επιλύει την αιτία (οι κλεμμένοι , οι οποίοι μπαινόβγαιναν, λύνουν πρόσκαιρα το πρόβλημα μέχρι να βρεθεί ουσιαστική λύση που να το λύνει)

Η Διεύθυνση Υγείας επανέρχεται 7/7 έχοντας εξαντλήσει την υπομονή της και την απειρία νεόκοπων στο χώρο και ζητά:

ΘΕΜΑ: «ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ»
ΣΧΕΤ: α) το με αριθμ.πρωτ.9229/1-7-2016 έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ.
Β) το με αριθμ.πρωτ. 4075/27-6-2016 έγγραφό μας.

Σας υπενθυμίζουμε το αριθμ.πρωτ.4075/27-6-2016 έγγραφό μας και απαιτούμε τα αποτελέσματα αυτοελέγχου σας, που θα προκύψουν από την παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης της Δ.Ε ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ με συνεχείς αναλύσεις και καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Με το αριθμ.πρωτ.9229/1-7-2016 σχετικό (α) έγγραφό σας, δεν αποστέλλεται στην υπηρεσία μας, αποτελέσματα αυτοελέγχου σας, ενώ αναμένουμε απάντηση από τους Υπευθύνους Ύδρευσης, δια την ανεύρεση υπολειμματικού χλωρίου στο δίκτυο Πορταριάς. Δεν έχετε ενημερώσει την υπηρεσία μας, για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στη ΔΕ Πορταριάς, όπως και για την λειτουργία των συστημάτων χλωρίωσης, μετά το (β) σχετικό έγγραφό μας.

Ενώ η υπηρεσία μας διαπιστώνει ύπαρξη υπολειμματικού χλωρίου στο νερό δικτύου της ΔΕ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ , η ύπαρξη μικροβιακής επιβάρυνσης σε αυτό, υποδεικνύει μη ορθή απολύμανση του πόσιμου νερού. Η υπηρεσία μας έχει τονίσει με έγγραφά της και στο παρελθόν, την τοποθέτηση συστημάτων απολύμανσης-χλωρίωσης του νερού στις δεξαμενές, με αισθητήρα ελέγχου της χλωρίωσης και έλεγχος με συνεχείς μετρήσεις και καταγραφές του υπολειμματικού χλωρίου για την ορθότερη εφαρμογή χλωρίωσης του πόσιμου νερού.

Η ΔΕΥΑΜΒ υποχρεούται να απαντήσει άμεσα στο θέμα της ορθής εφαρμογής και συστηματικής χλωρίωσης του νερού.

Απαιτούμε άμεση εφαρμογή της σχετικής Νομοθεσίας με δικές σας ενέργειες, καθότι έχετε την αποκλειστική αρμοδιότητα και υπευθυνότητα για παροχή ασφαλούς και υγιεινού πόσιμου νερού, απαλλαγμένου από κάθε επιβάρυνση, για ανθρώπινη κατανάλωση, σε όλες τις περιοχές του Δήμου σας.

Η Υπηρεσία μας σας έχει γνωστοποιήσει από πολλού χρόνου την σχετική Νομοθεσία, εγκυκλίους, ενέργειές σας και συγκεκριμένες διαδικασίες που θα πρέπει να εφαρμόσετε για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού.

Επίσης να μας ενημερώσετε για την σημερινή κατάσταση αποχέτευσης –επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων , όπως και για την πορεία των έργων και την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του δημοτικού δικτύου αποχέτευσης της Δ.Ε ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ και σύνδεσής του με το Εργοστάσιο Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ ΒΟΛΟΥ, όπως στο παρελθόν έχει ζητήσει η υπηρεσία μας.

Κατόπιν των ανωτέρω και εφόσον συνεχισθεί οποιαδήποτε επιβάρυνση του πόσιμου νερού η υπηρεσία μας σύμφωνα με το 17 τ
της Κ.Υ.Α Υ2/2600/2001 θα ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου ύδρευσης της Δ.Ε ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ.

Μέχρι και σήμερα νέα αποτελέσματα δεν έχουμε πάρει, αντίθετα προβήκαμε εμείς σε νέες δειγματοληψίες στις 11 Ιουλίου, αλλά σίγουρα έχουμε ενημερωθεί για το ζήτημα υποτιθέμενων τρίτων που κλέβουν, βγάζουν χλωριωτές, ρίχνουν με κουβά χλώριο, τοποθέτηση συστήματος τηλέελέγχου για να ελέγχει τους ανύπαρκτους χλωριωτές που έχουν κλαπεί. Κλείσιμο βρυσών αλλά και άνοιγμα βρυσών …κοκ, ζητήματα για τα οποία την ευθύνη φέρει η ίδια η ΔΕΥΑΜΒ και οφείλει να τα αντιμετωπίσει. Να σημειωθεί δε ότι αν και κλεμμένοι οι χλωριωτές, σύμφωνα πάντα με τη ΔΕΥΑΜΒ, στις τελευταίες αναλύσεις που διενεργήσαμε εντοπίστηκε υπερχλωρίωση με επικίνδυνες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, ζήτημα για το οποίο θα κληθεί η ΔΕΥΑΜΒ να δώσει εξηγήσεις.

Τέλος ζητήσαμε από τη ΔΕΥΑΜΒ νε ελέγξει τις συνδέσεις με το δίκτυο ακαθάρτων και να πάψει να ολιγωρεί εδώ και καιρό.

Σε ότι δε αφορά την παλαιά, πριν ένα χρόνο, (ΜΑΙΟΣ) σύσταση της υπηρεσίας να αποφεύγονται οι κοντινές στο βιολογικό του Βόλου παραλίες μέχρι να βγούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων έχουμε να πούμε τα εξής: Η ίδια η ΔΕΥΑΜΒ αποδέχτηκε τη ρίψη ακατέργαστων λυμάτων στον Παγασητικό. Μέχρι λοιπόν να βγουν οι μετρήσεις του θαλασσιου νερού και, μη διαθέτοντας μαντικές ικανότητες για τη δυνατότητα αυτοκάθαρσης της θάλασσας, με ωριμότητα και σύνεση συστήσαμε τους πολίτες να αποφεύγουν την κολύμβηση, κάτι που αναιρέσαμε μετά τις μετρήσεις μας, λίγες μέρες μετά. Ευτυχώς σ αυτή την περίπτωση (θάλασσα) είχαμε εμείς την αρμοδιότητα και έγιναν όλα όπως έπρεπε.

Να επισημάνουμε δε ότι η υπηρεσία μας έχει ολοκληρώσει υγειονομική αναγνώριση και έχει κοινοποιήσει τα αποτελέσματα στη ΔΕΥΑΜΒ, ενώ η καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία δεν μας έχει αποστείλει αρχείο καταγραφής αλλά στο τελευταίο της έγγραφο απαντά γενικόλογα ¨πως τα χει όλα καλώς καμωμένα'.

Επίσης να επισημάνουμε πως η Διεύθυνση Υγείας βάσει Νόμου και αρμοδιοτήτων δε μπορεί να εκδίδει Δελτία Τύπου σε σχέση με τη χρήση νερού ύδρευσης υποκαθιστώντας την αρμόδια υπηρεσίο που είναι η ΔΕΥΑΜΒ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Επίσης προς ενημέρωση όσων δικαιολογημένα ζουν σε απόλυτη άγνοια οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας είναι δευθύνσεις των πρώην Νομαρχιών, νυν Περιφέρειες, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και στελεχώνονται από έγκριτους επόπτες υγείας, επιστήμονες και γιατρούς καταξιωμένους εν τοις πράγμασι για την προσφορά τους στον τόπο.

Χαρακτηρισμοί αισχίστου είδους, προσβλητικές προσωπικές εκφράσεις, που θίγουν την αξιοπρέπεια μόνο αυτού που τις λέει, τις αφήνουμε στην κρίση του πολίτη.

Απάντηση της ΔΕΥΑΜΒ

Με ενδιαφέρον περιμέναμε την αντίδραση της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας στην πολιτική μας τοποθέτηση, που έγινε δημοσίως, ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, γύρω από το θέμα με την καταλληλότητα του νερού στην Πορταριά, αλλά απογοητευτήκαμε. Η λάτρις του φακού και της δημοσιότητας, κ Δωροθέα Κολυνδρίνη, προτίμησε να κρυφτεί πίσω από μια ανούσια και μακροσκελή απάντηση της υφισταμένης της, υπηρεσιακά, κ. Κολημήτρα, προφανώς στο πλαίσιο της λογικής που την διέπει ως επαγγελματία της πολιτικής, να εισπράττει από τις εντυπώσεις, έστω και πρόσκαιρα, αλλά να μην φθείρεται από την σκληρή και αποκαλυπτική πραγματικότητα, που συνήθως τη διαψεύδει.

Μια πραγματικότητα που παρουσιάστηκε χθες με πλήρη στοιχεία, με όλη την επίσημη αλληλογραφία, και που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και διαψεύδει τα όσα ισχυρίζεται, μέσω των συνεργατών της.

Εμείς, βεβαίως, που καθημερινά μαχόμαστε για το κοινό συμφέρον, με τα όποια λάθη ή παραλείψεις μπορεί να κάνουμε, ενδιαφερόμαστε για την ουσία των πραγμάτων και όχι την εικόνα. Γι αυτό και λειτουργούμε και με κίνητρα άλλα, τελείως διαφορετικά από αυτά της κ. Κολυνδρίνη, που αν και στη νεότερη γενιά δυστυχώς φαίνεται να κατατρύχεται από το σύνδρομο της μικροπολιτικής και της σκοπιμότητας, που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Ως Δημοτική Αρχή και ΔΕΥΑΜΒ δεν φοβόμαστε την αλήθεια, μιλούμε ενώπιον της κοινωνίας και, κυρίως, δρούμε και λειτουργούμε με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντά της. Δυστυχώς η κα. Κολυνδρίνη και το περιβάλλον της αδυνατούν να το συνειδητοποιήσουν, λειτουργώντας κοντόφθαλμα και μικροπολιτικά. Οι πολίτες θα μας κρίνουν, τελικά, όλους.

Η Κίνηση Πολιτών

Η επίθεση που δέχονται οι τοπικές κοινωνίες του Πηλίου από τη δημοτική αρχή, σε όλα τα μέτωπα που αφορούν το νερό, παίρνει τη μορφή καταιγίδας με στόχο τη δημιουργία πόλωσης ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης και των χωριών και την καταστολή του κινήματος για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και την υπεράσπιση των βασικών προϋποθέσεων ύπαρξης των χωριών.

Στην επίθεση αυτή επιστρατεύονται κρατικοί φορείς και επιστημονικοί , όπως η Διεύθυνση Υγείας και ο Ιατρικός Σύλλογος, για να βοηθήσουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την στήριξη του ξεπουλήματος του νερού.

Οι συγκεκριμένοι φορείς εμφανίζονται στην υπόθεση του κλεισίματος των δημόσιων βρυσών στην Πορταριά, ως προστάτες της υγείας των πολιτών, παρά το γεγονός ότι χρόνια τώρα ποιούν την νήσσα απέναντι στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής όπως π.χ. :

 • Οι αμιαντοσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης
 • Οι ανεξέλεγκτες πηγές ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της πόλης
 • Η ταφή 600-700 προβάτων με καταρροϊκό πυρετό σε ρέμα κοντά στην πόλη το Φθινόπωρο του 2014
 • Η πυρκαγιά σε αποθήκη υλικών ανακύκλωσης στη Β Βιομηχανική περιοχή και η εκπομπή τοξικών αερίων για αρκετές μέρες
 • Η βοσκή ζώων σε χώρους παρακείμενους της Χαλυβουργικής και η μόλυνση των γαλακτοκομικών προϊόντων με βαριά μέταλλα
 • Ο εντοπισμός στο της παρακάρλιας περιοχής του πλέον επικίνδυνου για τον άνθρωπο στοιχείου του εξασθενούς χρωμίου

 • Η εγκατάλειψη των χώρων γύρω από τις πηγές πόσιμου νερού από την ΔΕΥΑΜΒ, των δεξαμενών και των δικτύων

 • Η παράνομη χρήση απορροφητικών βόθρων από ξενοδοχεία που απειλούν με μόλυνση πηγές που διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΜΒ για την ύδρευση του Βόλου και πηγές χωριών του Πηλίου και άλλα πολλά για τα οποία δεν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον. Αντίθετα κινούν γη και ουρανό για 1-2 κολοβακτηριδία που εντοπίζουν, ενίοτε, η ΔΕΥΑΜΒ και η Διεύθυνση Υγείας στα δίκτυα των χωριών.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά τον Ιατρικό Σύλλογο, μας εκπλήσσει η άγνοια που χαρακτηρίζει το επιχείρημα της ανακοίνωσής του, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβάλλει ως μοναδική μέθοδο απολύμανσης τη χλωρίωση. Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι αγνοεί πως οι πόλεις της Ζυρίχης, του Μονάχου, του Βερολίνου, της Βιέννης και όχι μόνο, επεξεργάζονται το πόσιμο νερό χωρίς τη χρήση χλωρίου ενώ η Ολλανδική κυβέρνηση στη νομοθεσία για την επεξεργασία του νερού αποκλείει τη χρήση του.

Επίσης, μας εντυπωσιάζει η παντελής αδιαφορία του ΙΣ για τις συνέπειες της χλωρίωσης του νερού, οι οποίες είναι αναπόφευκτες και αρνητικές ως άκρως επικίνδυνες για την υγεία των πολιτών, καθώς και η έλλειψη κριτικής και επίκλησης του νόμου στο καθεστώς της εγκατάλειψης των δικτύων, των δεξαμενών και των πηγών. Ένας, λοιπόν, επιστημονικός σύλλογος, εμφανίζεται ως υποστηρικτής της πολιτικής «Χλωριώνω και εγκαταλείπω την ύδρευση στο έλεος της μόλυνσης», η οποία είναι πολιτικά και ουσιαστικά πέρα από τη νομιμότητα και την πολιτική ηθική. Στην καλύτερη των περιπτώσεων πρόκειται για άγνοια και στη χειρότερη και πλέον πιθανή, για συνειδητή στήριξη όσων σχεδιάζουν το ξεπούλημα του νερού.

Στο μενού της επίθεσης στα χωριά περιλαμβάνεται και η αποστολή τιμολογίων για την άρδευση σε αγρότες που δεν έχουν αιτηθεί την υπηρεσία της άρδευσης από τη ΔΕΥΑΜΒ, δηλαδή δεν είναι πελάτες της(!), η υποχρέωση υποβολής αίτησης για εγκατάσταση υδρομέτρων στην ενότητα της Πορταριάς ως τις 31/7 με την απειλή επιβολής προστίμου και η ερημοποίηση του πάρκου με τη συνδρομή της αστυνομίας στα Αστέρια Αγριάς, για την εγκατάσταση αντλιοστασίου αποχέτευσης παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και τις εναλλακτικές προτάσεις των κατοίκων.

Σε αυτή την επίθεση χρησιμοποιείται κατά κόρον η αστυνομική καταστολή με στόχο τον εκφοβισμό και την εξάντληση των κατοίκων που αντιστέκονται. Είναι βαθιά αντικοινωνική η παρουσία ένστολων και μη αστυνομικών δυνάμεων στην Πορταριά και η χρήση βίας με προσαγωγές στην Αγριά, για να εφαρμοστούν τα σχέδια της ΔΕΥΑΜΒ που έχουν δρομολογηθεί ερήμην των πολιτών.

Από την τελευταία συνέντευξη τύπου της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ και του προσωρινού δημάρχου-μαριονέτα, φαίνεται ο πολιτισμός των ανθρώπων που εξευτελίζουν δημόσια όσους και όσες αμφισβητούν την κυριαρχία τους και τα συμφέροντα τα οποία εκπροσωπούν, την ίδια στιγμή που επικαλούνται το κοινό καλό, το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια τάξη, επιστρατεύοντας την «επιστήμη», τη δικαιοσύνη και την αστυνομία.

Όσον αφορά το ενδιαφέρον τους ειδικότερα για την προστασία της υγείας των πολιτών, μια ματιά στο βίντεο ντοκουμέντο της Κίνησης για τη διαχείριση των νερών στις πηγές της Κουκουράβας (https://www.youtube.com/watch?v=bIyS6rrdyCo) είναι αρκετή για να το διαψεύσει.

Η Κίνηση Πολιτών επισημαίνει τον τελικό στόχο αυτής της επίθεσης που είναι το ξεπούλημα των νερών και συνεχίζει την ενημερωτική καμπάνια στα χωριά και την πόλη, ώστε οι συμπολίτες και οι συμπολίτισσές μας να είναι ενήμεροι και σε εγρήγορση για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των νερών και η διατήρηση του ορεινού, αγροτο-τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής που κρατά ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες μέσα σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση